T. W. van Urk / Shutterstock

Besteden we te veel aandacht aan de naderende herindelingsverkiezingen in Delfzijl?

‘Er is meer dan Delfzijl, denk ik wel eens’

Nederland telt af: over twee weken, op 18 november, vinden herindelingsverkiezingen plaats in de gemeente Delfzijl. De gemeenten Appingedam, Loppersum en Delfzijl zijn namelijk samengevoegd in de gemeente Eemsdelta en op 18 november wordt gestemd voor de nieuwe gemeenteraad. Een belangrijke kwestie, maar besteden we niet té veel aandacht aan die herindelingsverkiezingen? 

Volgens historicus Geerten Waling kan het wel een tandje minder. “Ik stoor me een beetje aan die obsessie met Delfzijl. Dat het een belangrijke gemeente is wil niet zeggen dat álles wat zich daar afspeelt belangrijk is voor de rest van Nederland. Er is meer dan Delfzijl, denk ik wel eens.”

“Veel mensen weten precies waar alle politieke partijen in Delfzijl voor staan. Ze kennen de wethouders, de raadsleden. Terwijl: een Nederlands parlementslid aanwijzen, of een minister, ho maar. Die verhouding is totaal scheef”, zegt Waling.

Waling krijgt bijval van politicoloog Tom van der Meer. “Natuurlijk ontstaan veel belangrijke ontwikkelingen in Delfzijl, om zich daarna pas te verspreiden over de rest van het land. Maar om nou elke scheet die in Delfzijl wordt gelaten tot nieuws te bombarderen, gaat me echt te ver.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *