Job Cohen: “Ik ben Anne Frank”

Veelgeplaagd fractieleider trekt nieuwe oorlogsparallel

Job Cohen blijft bij zijn uitspraken aangaande de situatie in de jaren ‘30 en ‘40. De lijsttrekker van de PvdA licht dit in zijn uitspraken tot in detail toe, en trekt eveneens de parallel tussen zijn eigen positie en die van Anne Frank. Cohen geeft openheid hierover in zijn dagboek, het ‘Boek van Job’.

12 maart, 2010. Lieve Aäron, het gaat goed. Ik mag leider zijn.
24 mei. Ik word belachelijk gemaakt, omdat ik anders ben. Niemand begrijpt me. Ik ben anders dan zij.
5 Juni.
Alleen
Ben ik soms anders?
Niemand begrijpt me
Omdat ik haper
Waarom lachen ze?
Ik wil wel
Ik ben anders dan zij
9 juni. We hebben net verloren, lieve Aä-tje. Vanuit mijn werkkamer op de Herengracht zie ik een kale boom. En wat bootjes. Auto’s. Fietsers.
28 july. Ik merk dat mijn lichaam verandert, zwart wordt steeds vaker grijs, ik moet dat niet willen stoppen, dit is juist ook het leven.
17 oktober. Langzaam maar zeker worden we buitengesloten, het is wel duidelijk dat ze ons er niet bij willen hebben. Ik voel me eenzaam.
7 november. Ik voel me steeds onveiliger in mijn ambtswoning. De boel bij elkaar houden is er niet meer bij. Ze willen me hier uit hebben.
15 december. Ik voel me net Anne Frank. Ik ben blij dat ik hier veilig zit.
16 December. Ik ben op de vlucht, zit in een achterhuis, ze zitten me op de hielen. Eerst mochten we geen parallellen trekken met de Tweede Wereldoorlog, nu is zelfs de aanloopperiode verboden. Het wordt steeds erger.

De Anne Frank Stichting maakt bezwaar tegen de uitspraken en de uitgave van het boek. “Cohen heeft niet overlegd over zijn gebruik van de Anne Frank-kaart, die bovendien niet voor persoonlijk gebruik is.”

Het dagboek van Cohen, ‘Boek van Job’, zal vanaf begin 2011 verkrijgbaar zijn in de betere boekhandel, in de rubriek ‘Tweede Wereldoorlog in de Actualiteit’.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Nu gaat het weer over de nieuwe Smith & Wesson revolvers van de politie. De oude revolvers waren ook nog goed, maar bij het aankopen van die dingen hebben ze gewoon FN, ons eigen Waals wapenfabriek gewoon over het hoofd gezien. Het leukste is dan nog dat de affaire aan het licht kwam omdat ze er in het buitenland zaten mee op te scheppen. Iemand op dat buitenlands terras zou gesprekken afgeluisterd hebben.

Ja mijn oor. Het is ook gewoon een gekoeioneer. We kopen onze revolvers nog liever in de US dan in eigen land. Als ze in NL en Duitsland ook met Smith & Wesson rondlopen tot daar nog aan toe.

Nu heeft er ene zijn ontslagbonus van 750.000€ geweigerd!!! Morgen werkt hij bij de LOTTO. Ik kan dat aan mijn familie en vrienden niet uitleggen zegt hij zo. Het is dertig miljoen, sommigen werken daar heel hun leven voor. De anderen zwijgen als dood. Iedereen zit dus te kijken of die ook vinden dat hun varken vet genoeg is???

Het woord is onfatsoenlijk. Die De Scheemaeker van de Fyra loopt met 900.000 weg. Ondertussen moeten we met onze ouwe treinen verder rijden. Als je gewoon een liter naft (benzine) over zo’n spook zou kappen wat dan?

Of beter 100% alcohol. Ik wou net wat toasten met die kerel toen hij in de fik ging. Als je gewoon één supermanager opstookt waar m bij staat druipen de anderen gewoon vanzelf af.

Ik weet niet eens hoe ik 490.000€ zou opkrijgen op een jaar. Alhoewel. Als je het deelt is het ook zo weg. LIKE NOTHING.

Reageer
gravatar

Wie gaat er nou zijne kleine Job of Piet noemen?

Pak nou Zwarte Piet? Dat daar zever van ging komen hing al in de lucht. Mijn zwarte vriendin neemt er niet meteen aanstoot aan. Al wil ze wel dat ik gewassen ben soms.

Met zo een sponsje schuur ik er soms wat zwart van af. Echt waar. Mijn vriendin vind dat net leuk, En toch lijk ik levenslang geschorst te zijn van Stormfront. De leuke kanten van de multiculturele maatschappij zien ze bij Stormfront niet. Eigenlijk zijn ze erg racistisch.

In een Afrikaanse website raak jook gewoon niet in. Die houden hun spullen voor hun eigen. Als ze zien dat je IP van Europa komt word je automatisch uitgesloten. Je voldoet niet aan bepaalde dingen.

Op Afrikaanse websites amuseren ze hun eigen wel. Het gaat meestal over love affairs. En ook over wie gaat stofzuigen. Zijn ze 5 uur mee zoet en NOG is er dan niks gedaan. Als er bvb een papiertje op de grond ligt, de meesten hier gaan zich bukken. Afrikanen zijn daar niet in geïnteresseerd. Over een papiertje bukken ze zich niet.

In Nl blijven ze de grenzen wel bewaken. Het lijkt een gevecht tegen beter weten in. Als je bvb in België wat uitspookt weten ze dat in NL nog rapper. Nog steeds gaan ze dingen verstoppen hier. De flikken onder mekaar zo.

Spreek dan beter gewoon Frans want je Nederlands is schabouwelijk. C’est quoi? Niks. Dat je taalgebruik schabouwelijk is.

Reageer
gravatar

Die opmerking van Paulientje op # 5 kent meer waarheid dan wij hier herkennen. Job C. was ooit hoogleraar, dus prof. dr. (of omgekeerd, dat doet er nu even niet zo toe),
Job als kamergeleerde bekeerd tot de politiek via een aanloop als burgervader, N.B. van het kruitvat Amsterdam. Er moet dus een innerlijke wens zijn geweest om via het bestuurlijke vlak van de Amsterdamse poltieke arena, het “grote toneel” te bestijgen en het hoofd te bieden aan landelijke beulen achter het hakblok. Nou, dat is aardig gelukt.

Was het onbegrepen masochisme, een gebaar naar vrienden of gewoon botte geldingsdrang.We leven allemaal mee met Job en zijn achterban die (na het voortijdig vertrek uit de Amsterdamse tea-scene) nu ook de deconfiture als landelijk oppositieleider heeft moeten meemaken.

Job lijdt heel wat af, zichtbaar maar geluidloos en omringd door oorverdovende stilte uit de rangen van de voormalige arbeiderspartij PvdA. Woutertje Bos doet intussen -vanuit de veilige armen van zijn hervatte gezinsleven- leuke kunstjes bij elke talk- of sportshow die zich een “halfuurtje Wouter” kan veroorloven. And the real winner is ……

Maar zien wij bij Job wel echt lijden, of beelden wij ons dat slechts in? Of is hij al bezig met planning van een nieuwe toekomst, als (president) commissaris, bijvoorbeeld als opvolger van Wim Kok, bij ING, één van beide huisbankiers van de BV Nederland die ons na staatsinterventie zo’n leuk herstel van de winstcijfers voortoverde. Hij kent natuurlijk Gerrit Zalm ook, die zich voelt als een vis in het water in de geldpakhuizen van Dagobert Duck, Gerrit Zalm die als VVD’er ooit door de PvdA’er Wouter Bos aan zo’n leuke lucratieve baan is geholpen, I’ll scratch your back, you scratch mine.

In deze oppervlakkige prestatiemaatschappij moet men flexibel, cosmopolitische en bedacht op eigen voordeel zijn. En hoogleraar, burgemeester of oppositieleider, after all: “It’s just a job for Job”.

Reageer
gravatar

Tja, de strijd is nog niet over, of het open boek van job is alweer bekent…Dat is erg vlug….Geeft niet hoor het trouwens toch ook tijd voor een nieuwe kastanje….Komt dat ff goed uit.

Reageer
gravatar

@ 4, Gekke Gerritje: u wist het nog niet maar voor de zekerheid heeft Job wat er over is van zijn haar maar alvast in de henna gezet. Dit dient een tweeledig doel: 1. Het weer in de herinnering brengen van Hannie Schaft als socialistische (want rode) strijdster in het verzet in WO II; 2. Solidariteit met de gehennade handen van de Marokkaanse vrouwen die tegenwoordig de nieuwe Hannie’s Schaften van onze tijd zijn.
Eigenlijk zijn Henna en Hannie dus als het ware zo 1 geworden en leren zij ons een wijze les over de geschiedenis die in het heden voortleeft. Also sprach der Job.

Reageer
gravatar

Jongens en meisjes van de redactie,

Jullie vinden zelf dat Job Cohen al veel geplaagd is, en dan komen jullie met zoiets. Zelfs Julian Assange en Birgitta Jónsdóttir hadden nog het beetje menselijk mededogen om dit niet te plaatsen.

Wat vinden jullie nou zelf van jullie zelf?

Reageer
gravatar

Zou Blatter daar ook een corrpute hand in gehad hebben?
Jammer dat er toen nog geen USB-stickjes waren, anders hadden we vast wel ergens een stickje kunnen vinden met bewijzen dat er juryleden omgekocht waren.

Reageer
gravatar

@Paulientje: leuk dat je je eigen grapje zo leuk vindt! Misschien moet je een boekje uitgeven met allemaal van die grapjes, kun je nog vaker lachen, Laupientje!

Reageer
gravatar

Lieve Job,
Nadat ik je dagboek had gelezen, werd mij duidelijk dat je gevoel van niet-begrepen-worden voortkomt uit onzekerheid. Het is evident dat jij eigenlijk worstelt met een ontevreden gevoel over jezelf. Ik stel een langdurige emo-therapeutische behandeling voor, waarbij je een reis maakt door je diepste binnenste, om uiteindelijke terecht te komen bij de archipel van je meest innerlijke drijfveren.

Reageer
gravatar

Het verhaal van Job gaat over een weddenschap tussen God en Geert. Job wordt in het ongeluk gestort, maar blijft er in geloven. Uiteindelijk wint God van Geert en krijgt Job alles dubbel en dwars terug. Nog even volhouden dus.

Reageer
gravatar

PLAGIAAT. Het Boek Job is al 3000 jaar geleden geschreven door de Heere Onze God, toen nog aanbeden als Jahweh.
Het is klip en klaar dat de heer Cohen zich spiegelt aan de bijbelse Job. Hij doet net of wat hem in de politiek is overkomen is te vergelijken met het gruwelijke lot van de “echte” Job.

Ingrid, belijdend lid van de CU.
(Henk stemt PVV)

Reageer