Studio Speld / Shutterstock

Demonstrant met Anne Frank-bord krijgt eigen museum

Het Joke Huis laat zien hoe mensen leefden in de coronatijd

De demonstrant die dit weekend het nieuws haalde met haar Anne Frank-bord, krijgt thuis een eigen museum. Het museum gaat het Joke Huis heten en heeft als doel jonge generaties te onderwijzen in hoe het leven eruitzag gedurende de corona-pandemie.

“Dit is de woonkamer van Joke”, vertelt een bevlogen rondleider terwijl hij onze groep naar binnen leidt. “Het is nog helemaal in originele staat en dit is dus echt de tafel waar Joke drie dagen per week thuiswerkt omdat ze niet naar kantoor mag.” De rondleider laat een betekenisvolle stilte vallen. “Het is soms bijna niet te bevatten.”

We lopen naar de slaapkamer waar de rondleider het volgende aangrijpende verhaal voor ons in petto heeft. “Hier kan Joke urenlang op haar laptop zoeken naar een leuke vliegvakantie. Vliegwinkel.nl, Cheaptickets, Corendon, alle sites struint ze af in de hoop een ideale zonbestemming te vinden.” De rondleider kan z’n tranen nu bijna niet bedwingen. “Het is zo schrijnend als je je bedenkt dat Joke die vakantie niet snel zal meemaken. Omdat ze zich dan moet laten vaccineren of een PCR-test moet doen. In haar dromen ligt ze op het strand, maar haar vliegtuigstoel blijft leeg.”

Buiten bedankt de rondleider ons voor het luisteren en wij bedanken de rondleider voor alle bijzondere verhalen. “Ik hoop dat jullie het Joke Huis nooit zullen vergeten”, zegt de rondleider plechtig. We beloven dat niet te doen. Het verhaal van Joke zal ons altijd bijblijven.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *