Klokkenluider luidt noodklok over klokkenluidersschandaal

Smeergeld aan de orde van de dag in nicheprofessie

Klokkenluider Aad van Berkel deed gisteren in het programma Nieuwsuur een boekje open over de wantoestanden in zijn professie. Steeds meer klokkenluiders zijn onbekwaam, leveren half werk en vragen smeergeld, aldus van Berkel. De klokkenluider oefende het vak ruim 30 jaar uit voor de Gereformeerde Kerk van Hendrik-Ido-Ambacht. Aanvankelijk met veel plezier, maar de laatste jaren ziet hij meer en meer gesjoemel om zich heen. “Om het klokkenluidersambacht te redden moeten we nu de noodklok luiden.”

Volgens van Berkel kan iedereen die bereid is zijn portemonnee te trekken tegenwoordig het klokkenluidersdiploma bemachtigen. Daardoor zijn er steeds meer klokkenluiders actief die het vak niet beheersen. “Vooral hun timing is vaak abominabel. Sommige klokkenluiders maken zich er met een Jantje van Leiden vanaf.” Kerkdiensten, trouwerijen en bruiloften worden volgens Van Berkel regelmatig uitgesteld door absentie van de klokkenluider. In Wijhe was lange tijd een klokkenluider actief die cassettebandjes afspeelde in plaats van zelf de klok te luiden. Hij werd betrapt tijdens een stroomstoring.

Ook smeergeld is aan de orde van de dag. Het komt regelmatig voor dat klokkenluiders die niet voldoende steekpenningen ontvangen zondags veel te vroeg beginnen met hun taak en daar ook ergerniswekkend lang mee doorgaan. In Paterswolde is een geval bekend van een klokkenluider die voor het luiden bij begrafenissen een percentage van de erfenis eiste. De man werd ontslagen, maar in buurgemeente Haren kon hij gewoon weer aan de slag.

Nieuwe klokkenluidersvacatures worden onderling verdeeld, vertelde van Berkel in Nieuwsuur. Er is zodoende altijd maar één kandidaat voor de functie en die kan op die manier flinke salariseisen stellen. Natuurlijk vloeit een deel van die inkomsten weer naar de collega-klokkenluiders.

Van Berkel betaalt een hoge prijs voor zijn biecht. Hij is ondergedoken voor anonieme bedreigingen. Daarnaast wordt hij door justitie vervolgd voor medeplichtigheid aan fraude.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Het is een bekend geluid, doch verwarring word door dit forum nadrukkelijk in de hand gewerkt.
Men spreekt over een Klokkenluider. Betreft het hier een luider die met meerdere klokken aan de haal gaat of kan het hier ook de operator van een simpel enkelvoudig kloksysteem betreffen? Zo niet dan wordt de luider van een eenvoudige parochie zonder meervoudig “klokbudget” duidelijk gediscrimineerd, ik pleit derhalve voor een officiële NORM om dit grondwettelijk vast te leggen. Ik stel mij verder de vraag of er bij een Parochie waar veel valt te klokkenluiden door toepassing van meer dan 10 klokken wel sprake is van klokkenluiders? Zijn het daar niet vooral de Carilloninsten die aan de touwtjes trekken ?

Reageer
gravatar

Gedenken wij met één minuut stilte al de klokkenluiders die het voornemen hadden de klok te luiden doch vlak voor hun nobele daad op staande voet werden ontslagen wegens premature luiderij in en buiten de kerken. Recent werd bekend dat ook hoogbejaarde kosters (o.a. in Rotterdam-Overschie) het klok-en-hamer-spel van niet-katholieken bespelen. Er zit dus ook werk aan te komen voor de Synode, mar men kan wellicht aanhaken bij het voorwerk vanuit het Vaticaan; het zijn niet alleen bisschoppen die lange rokken dragen.

Reageer
gravatar

Waar is de tijd dat honderden klokken Londen deden bonzen?
‘t Zal stil worden in Nederland, want met al deze aandacht voor het klokkenluidersgilde, zal een ander gilde, dat van de dieven wel op een idee zijn gebracht.
En wie luidt de klok als het koper al aan de man gebracht is?

Reageer
gravatar

Dus als ik het goed begrijp is het niet uitgesloten dat ik één of andere beunhaas met mijn klokkenspel heb laten spelen, terwijl ik onder de misvatting was dat ik een professionele service had ontvangen?

Reageer
gravatar

@Pulien, vertaalster,

Pastoor Harm Schilder is voor de overheid dan ook de gelegitimeerde reden dat klokkenluiders in Nederland keihard en zonder medelijden aangepakt dienen te worden!

Reageer
gravatar

Speciaal voor de lezers van De Speld boven de grote moddersloten, heb ik het bericht van mijn Tilburgse naamgenoot vertaald.

“Wij inwoners van de Brabantse stad Tilburg hebben al lange tijd geprotesteerd tegen pastoor Harm Schilder van de Margarita Mariakerk, die om 7.15 uur zijn klokkenspel in volle sterkte laat galmen om vier of vijf oude vrouwen op te roepen naar zijn kerk te gaan. Door dat gebeier kan de rest van Tilburg op zondag niet wat langer doorslapen dan op doordeweekse dagen.”

Reageer
gravatar

Tja, en zo zie je dan dat onze buitenlandse broeders potverdrie wéér eerder waren: die muezzin roept allang niet meer live van de toren op tot gebed, die doet het allang met luidsprekers en een teepje.

Maar kunnen die klokkenjongens nu niet eens wat terrein terugpakken door bij de beminde gelovigen SMS-jes met klokgebeier als ringtoon af te laten gaan?

Zijn we eindelijk van die slaapverziekende teringherrie af elke zondagmorgen.

Reageer
gravatar

Piet Hein,

Eric Lucassen heeft zijn “bijdrage”niet door een “brievenbus” gedaan, maar een “grote boodschap” in een “documenteninwerpopening, die minimaal 265 mm in de lengte is, 32 mm in de breedte, niet lager zit dan 0,6 meter en niet hoger dan 1,8 meter”.

Na de activiteiten van Eric Lucassen is het woord “brievenbus” namelijk niet meer correct.

Het alternatief “postgleuf” kan ook niet, want men zou dan verkeerd kunnen denken over de documentinwerpster.
Er wordt toch al zo lollig gedaan over “postzakken”, dat TNT heeft besloten om ze “jute documentenverplaatsingsmiddel” te noemen.

Je zult begrijpen dat een woord als “postbode” al helemaal uit de tijd is. Al enige jaren spreken we van “postbesteller”.

In onze tijd dienen woorden als “post” en “besteller” eveneens te worden vermeden. Een “postbesteller” zou kunnen worden gezien als iemand die na de “prébesteller” en de “besteller” komt. Bovendien doet de “documentinwerper” niet een bestelling, maar een klant, waarna de inwerper of -werpster het bestelde na enige tijd werpt in de “documenteninwerpopening van de betreffende klant, die minimaal 265 mm in de lengte is, 32 mm in de breedte, niet lager zit dan 0,6 meter en niet hoger dan 1,8 meter”.

Reageer
gravatar

Hier had ik graag een gevatte en/of diepe opmerking gemaakt, maar dit is nu echt een onderwerp waar ik wel vagelijk de klok heb horen luiden, maar geen idee heb waar de klepel nu weer zou kunnen hangen.

Reageer
gravatar

Het komt allemaal door de buitenlanders, met die buitenlandse klokkenluiders diplo’s. Het moet verboden worden. Kijk, ik heb niks tegen buitenlanders, maar laat ze thuis de klok gaan luiden.

Reageer
gravatar

Ja, biechten doe je doorgaans niet in de gereformeerde kerk, dan kan je dus ook niet veel absolutie verwachten. Maar ja, om nu je noodklok te luiden bij zo’n ongetrouwde priester die zelf zijn klokkenspel niet in bedwang kan houden, is natuurlijk ook niet alles. Ik begrijp Aad van Berkels dilemma wel.

Reageer