Fascisme rukt op

'Misplaatste verheerlijking van fysieke arbeid zelfs in tuinprogramma's doorgedrongen'

Het fascisme rukt op in Nederland. Dat concludeert Bert Bokhoven, hoogleraar vergelijkende taalstudies aan de Universiteit Twente. Bokhoven laat in een recent gepubliceerd onderzoek zien dat het aantal mensen, handelingen en voorwerpen dat als ‘fascistisch’ wordt bestempeld schrikbarend toeneemt. Desgevraagd geeft de wetenschapper aan De Speld talloze voorbeelden van wat hij de ‘fascistoïdisering van Nederland’ noemt.

Voor zijn onderzoek sprak Bokhoven onder andere met Bruno Hoeflok, een 52-jarige accountant uit Botshol die de Nederlandse televisie fascistisch vindt. Hoeflok: “Dat Eigen Huis en Tuin, bijvoorbeeld, is een ronduit fascistoïde programma. Eerst maken ze iemand blij met een mooie nieuwe tuin en wat hardwerkende tuiniers, en als de aflevering is afgelopen laten ze die mensen gewoon achter. Zonder hulp. Zo is het in Duitsland ook begonnen, maar je hoort er niemand over. Bovendien zie je iedere aflevering de misplaatste verheerlijking van fysieke arbeid. Als je zo gaat beginnen kunnen ze in die nieuwe doorzontuinen net zo goed bordjes met ‘Arbeit Macht Frei’ gaan neerzetten.”

Verder kwam Bokhoven tijdens zijn onderzoek in contact met Femmetje Leursdijk, die met name last heeft van het fascisme in haar badkamer. Leursdijk: “Het is verschrikkelijk. Het viel me vorige week pas op, maar sinds kort is mijn douchegordijn he-le-maal fascistisch. Kijk, hier onderaan, overal plekken, schimmel, niet om aan te zien.” Leursdijk overweegt een aanklacht bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

Het fascisme is zelfs doorgedrongen in de consumentenelectronica, zo weet Bokhoven te melden. Hij beschrijft het geval van Joris de Hoost, vaste klant bij de Mediamarkt en naar eigen zeggen ‘geëngageerd burger.’ De Hoost: “Hier, kijk die nieuwe folder van de Mediamarkt. Wat een fascistische teksten, ongelofelijk! ‘Koop nu, betaal later!’ Dat opdringerige, die gebiedende wijs, dat fascistische toontje, ik hou daar gewoon niet van”, aldus De Hoost. “Bovendien wordt er in die hele folder met geen woord gerept over de uitwassen van de 20e eeuw of de gelijkheid van zigeuners, negers en homo’s ten opzichte van blanken. Als we in de 20e eeuw iets hebben geleerd dan is het toch wel dat je daarmee uit moet kijken.”

In de politiek is verontrust gereageerd op de conclusies. “Misschien moeten we woordenboeken uitdelen, of wat lezingen en workshops”, aldus een vertwijfelde ambtenaar. De Antifa ziet in de uitslag van het onderzoek het belang van haar bestaan nog maar eens onderstreept. Mohammed Rabbae geeft in een reactie aan dat ‘het gehele onderzoek, en vooral professor Bokhoven, me teveel doen denken aan het nationaal-socialisme, stampende laarzen en overtrokken autoriteitsdenken.’


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

@42: beter is dan een algehele herziening:

“He ouwe lul, rot op met je kansloze steuntrekkers,
Kanker naar je eige land.”

Het is wat grof, geef ik toe, maar het verwoordt zoveel beter een bepaald sentiment in de krochten van de samenleving.

Rijm en metrum kloppen ook niet helemaal, doch dat moet, want anders is het ‘cultuur’.

Reageer
gravatar

Ik eis dat de tekst van “Sinterklaasje kom maar binnen met je knecht” wordt herzien. De goedheiligman laat zich immers altijd vergezellen door tenminste TWEE pieten, derhalve zou de tekst moeten luiden: “Sinterklaasje kom maar binnen met je knechts”. Het vervolg van dit traditionele, eeuwenoude en daarmee in onze Nederlandse cultuur diep verankerde lied zou dientengevolge omwille van een kloppend rijm moeten luiden: “want wij zitten allemaal even rechts”, hetgeen veel passender verklankt wat gevoeld wordt door alle landgenoten die hun vertrouwen stellen in autoriteiten met opvallende blonde gezichtsbeharing.

Reageer
gravatar

Ik zie dat die kerststal er nog steeds staat. Daarom herhaal ik mijn oproep van vijf:
“Ik eis dat de redactie de foto direct verwijdert!
‘Arbeit macht frei’ boven een kerststal is de reinste blasfemie.”

Ik heb inmiddels veel handtekeningen verzameld. Waar moet ik de kopieën naar toe sturen?

Reageer
gravatar

Beste buurman, wat ik bedoel is dat als aan je rechterzijde niets dan een onmeetelijke leegte heerst je alles links van jou dus als links beschouwd.
Ikzelf heb het omgekeerde, vanuit mijn point of view is Nederland de laatste 40 jaar door rechts geregeerd en trouwens daarvoor ook al. Bovendien ben ik van kindsbeen af door rechts geïndoctrineerd door ouders, leraren, publieke omroep, Sinterklaas en meer van dat rechtse tuig.

Reageer
gravatar

@De Buurman #31. “Werkelijk met oplossingen komen is heel wat anders.” Vanuit die gezichtshoek bekeken, is het maar goed dat de PVV er niet bij zit in dat kabinet.

Ik ben trouwens blij dat jij míjn buurman niet bent.

Reageer
gravatar

Buurman,

De heer G.W. uit Venlo houdt al zijn kaarten tegen de borst, terwijl zijn beide medespelers open kaart moeten spelen. De heer hoeft zodoende alleen de populaire kaarten te trekken. Je kunt raden wie zal winnen.

Reageer
gravatar

Neuzel 30, De combi VVD-CDA lijkt mij een uitstekende combinatie. Het is alleen jammer dat de PVV er niet bij zit, want schreeuwen vanuit de kamer en soms wel, soms niet meestemmen kan iedereen. Werkelijk met oplossingen komen is heel wat anders.

Reageer
gravatar

@ 12 Tja, logisch dat je als rechts-extremist vindt dat de laatste veertig jaar links aan de macht is geweest en nog steeds trouwens, weer die verfoeilijk linkse VVD en CDA.

Reageer
gravatar

@27: tjongejonge: het moest even duren voordat je in de gaten kreeg dat het vocabulaire van volksheld GW van een schunnige soort is?
Of bedoel je nu dat alleen fascisten zulke woorden mogen gebruiken?
Of had hij “tsunami” alleen maar mogen gebruiken in combinatie met Turken en/of Marokkanen?

Dat is pas echt oprukkend fascisme: de ander de vrijheid ontnemen niet alle woorden te mogen gebruiken.
De Taalxuiveringscommissie hört mit!

Reageer
gravatar

Bij de PvdA is duidelijk een memo rondgegaan: “We moeten Geert Wilders de pas afsnijden door zelf ook af en toe lekker populistisch te doen. Hoe harder hoe beter!” Maar ja, wat krijg je als mensen die er helemaal niet in geloven zich opeens in de mantel van het populisme gaan hullen? Dan krijg je dit soort verbale uitglijers:
Norder noemt de komst van Polen, Bulgaren en Roemenen ’de grootste integratieklus van deze stad’, een ‘tsunami’ zelfs.
http://www.onzestem.eu/2010/11/01/racisme-op-zijn-pvdas/

Reageer
gravatar

Ja, dat laat ik gotverdegotver niet op me zitten! Buurman van nummer 18 moet zijn zeiksnor op zijn onderkaak plakken! Vuile insinuaatsies aan mijn Henk, dattie die prachtige Mercedes Diesel Sport Cabrio van hem zou betalen met zwart geld van de soos. Het is trouwens een Marokkaan, die buurman. Ahmed heet-ie. En dat vrouwtje van hem heet Fatima. Lekker ding, zegt mijn Henk. En als ze voor ons huis langs loopt gaat altijd dat hoofddoekje af.
Nou Henk, van mij mag jij gerust nog eens naar Fatima kijken.

Reageer
gravatar

Jaja, het is me er eentje die buurman: eigen kanslozen eerst, is zijn motto.

Overigens blijkt een paar jaar indoctrinatie van de rechts beter te werken dan van links die zogenaamde 40 jaar: gelijk is alle sociale gevoel eruit geramd in die paar jaar.

Reageer
gravatar

@19: Juist, missie geslaagd! Voor elke grap over onze blonde God moet er ook eentje over dode Marokkanen gaan. We zullen jullie de vrijheid van meningsuiting eens stevig gaan aanleren!

Reageer
gravatar

Brekend nieuws

De heer G.W. uit Venlo gaat een smaadproces aanspannen tegen de Speld en de Volkskrant, omdat hij in in beide vuige extreem-linkse nieuwsorganen herhaalde malen fascist is genoemd.

Desgevraagd antwoord God W. uit Venlo, dat een dergelijke ernstige blasfemie toch van de gekke is. “Ze moeten een voorbeeld nemen aan de Telegraaf. Die staat ten minste achter mij, de volksleider van hardwerkend wakker Nederland. Ik denk dat ik daarom nog een paar extra abonnementen neem”, aldus het blonde kamerlid.

Reageer
gravatar

Oh, staat die zeikerd nou hier ook al? Nou ja, tijd genoeg heeft ie, zullen we maar zeggen: typisch zo’n hardwerkende Nederlander die op zijn luie reet zit omdat die kanslozen zijn werk hebben “afgepakt”. En niet denken dat ie het terug gaat pakken hoor; makkelijk zat zo.

Toch benieuwd hoe die aan die vette mercedes komt: zou de soos dat al weten?
Henk, heet ie, geloof ik. En dat vrouwtje Inge of zoiets.

Reageer
gravatar

@Piet Hein, de door u vergaarde spaanse dubloenen worden volgens Buurman over de balk gegooid.
Dat zich aan de andere zijde van deze balk een bodemloze put zou bevinden is na een globale tekstanalyse mijnerzijds in Buurman’s bijdrage niet te vinden.
Zo zie je maar hoe 40 jaar bolsjewistische propaganda mijn waarnemingsvermogen heeft vertroebeld.
Zodra de heropvoedingska.. eh, cursussen, starten, ben ik de eerste om zich vrijwillig aan te melden.

Reageer
gravatar

#12 Ik heb medelijden met de buren van de Buurman. Blijkbaar stamt jou indoctrinatie van voor die veertig jaar!

Overigens heeft Bokhoven hier wel weer een doorwrochte studie van gemaakt, hulde. Slechts een kritiek puntje, de hedendaagse mode is niet meegenomen in dit onderzoek.

Reageer
gravatar

Nou nou, buurman, dat kan wel wat genuanceerder! De PvdA wil veel geld in een bodemloze put gooien, de PVV wil veel mensen in een bodemloze put gooien. Opgehelderd zo?

Reageer
gravatar

Iedereen die tegen massa-import van kanslozen en over de balk gooien van belastinggeld is is dus blijkbaar een fascist. Wat je niet kunt bereiken met 40 jaar linkse indoctrinatie zeg…..

Reageer
gravatar

Beste Richard van acht,

Jij kunt geen lid zijn van de PVV. Deze partij in naam heeft maar één lid en dat is mijn broer Geert, want hij duldt geen inspraak en zeker geen tegenspraak. Zonnekoning Geert is Het Volk, zodat zulks ook niet nodig is.

Fascist vindt hij trouwens een echte geuzennaam.

Reageer
gravatar

Het fascisme is al veel langer in opkomst. Neem de stoplichten voor fietsers. Je zet je fiets nog net niet tegen een lantaarnpaal en gaat verder lopen, maar je stopt vaak toch even.

Reageer
gravatar

Gelukkig beschikken we wel over een goed eufemistisch alternatief voor termen als fascisme, fascistisch en fascist, namelijk: PVV, PVV’isch en PVV’er.

Reageer