Zedendelinquenten redden kerkkoor van ondergang

Gezang van de castraat klinkt weer in Goor

Met zijn bonkige voorkomen, zijn 46 jaar en zijn criminele verleden is Bert van der Krogt een opvallende verschijning in het Goorse Knapenkoor De stem van de engel. “Niettemin zijn we heel blij met hem, het is echt een hoogvlieger”, zegt de 76-jarige koorleider, pastoor Jacob Maria van den Weelden, “Hij is voor ons toch wel een beetje een reddende engel.”

De gecastreerde Van der Krogt zingt met vier andere zedendelinquenten sinds juni van dit jaar tussen de kleine jongetjes. Van den Weelden: “Na alle roddels in de media over de gedragingen van onze broeders haalden heel veel ouders hun kinderen uit het koor. We vreesden zelfs voor het voorbestaan van De stem van de engel. Toen kwam een broeder met deze goede ingeving.”

De bezoekers van de Heilige Geestkerk hebben gemengde gevoelens bij de veranderingen in het koor. Maxime Eurvel: “Natuurlijk ben ik als christen van mening dat ieder mens een tweede kans verdient, maar het blijft toch raar om een vieze man tussen onze kinderen te zien staan. De pastoor zei echter heel mooi dat de motieven van de zedendelinquenten misschien anders zijn dan de onze, maar dat hun steun wel goed is voor de parochie. We moeten ons niet laten leiden door de angst voor de zedendelinquenten, maar uitgaan van onze eigen kracht.”

Met de gecastreerde TBS’ers blazen de broeders een oude traditie nieuw leven in. In de barok bestonden bijna alle kerkkoren uit castraten. “Ze combineren de zuiverheid van de stem van een jonge jongen met de kracht de stem van een volwassen man. In de moderne muziek vind je dit waarschijnlijk alleen maar terug bij Michael Jackson.”

Het initiatief van De stem van de engel heeft de aandacht van hogerhand in het Vaticaan getrokken. “Kardinaal Arinze schreef ons dat de castraat met grote interesse wordt gevolgd. Volgens hem handelen we in de traditie van het Vaticaan, omdat we onze verantwoordelijkheid nemen, in plaats van haar te ontlopen. Ook bij de TBS-kliniek is men erg tevreden. Behalve de warmte van de gemeenschap bieden wij hun cliënten een carrière in de muziek.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Nu het Groot Omroepkoor wegens bezuiniging en cultuurhaat moet verdwijnen, lijkt het me een uitstekende optie het Castratenkoor hun plaats in te laten nemen.
Als de Jostieband de begeleiding wil overnemen, kan ook het Omroeporkest moeiteloos afgevoerd worden. Gezien de enorme kijkcijfers voor een Wilhelmuszingend CDA-congres, 1,4 miljoen, moet ook deze combinatie een kijkcijferhit worden. Alles op voorwaarde dat de waarde heer Bleeker het dirigeerstokje zwaait, natuurlijk. Ik kan niet wachten.

Reageer
gravatar

Tja, de weekbladen staan hier vol van. Goor ligt in de Hof van Twente. Dat is een klote gemeente. Op dat stadhuis werken allemaal doerakken. De een heeft nog meer kapsones dan de ander. Maar dit vinden ze zelfs goed en een hele verrijking burgemeester KOK kan zijn geluk niet op.

Reageer
gravatar

Een groot kerkkoor voor alleen castraten, de ultieme droom voor vele gelovigen dan hoeft niemand (dank @2) meer voor het zingen de kerk uit.

Reageer
gravatar

Waarom castreren ze niet iedereen die voor het celibaat gekozen heeft. Soms moet je de natuur een handje helpen, toch?

Reageer
gravatar

De stem van castraten blijft het mooist als ze op jonge leeftijd gecastreerd worden. Het moet met de tegenwoordige stand van de wetenschap mogelijk zijn zedendelinquentie betrouwbaar te voorspellen, en preventief te castreren. Een win-win voor de kerkkoren!

Reageer