Kabinet stelt maximumleeftijd in

"Rutte-zeis" moet AOW redden

In de hectiek van de presentatie van het regeerakkoord viel gisteren een kleine passage minder op: het nieuwe kabinet wil geld besparen door het instellen van een maximumleeftijd van 73 jaar. De bezuinigingsmaatregel, in de wandelgangen inmiddels de “Rutte-zeis” gedoopt, heeft als voordeel dat de AOW-leeftijd op 65 jaar kan blijven. Binnenhof-watchers verwachten echter protesten van de linkse oppositie en bonden.

Een warm voorstander heeft het kabinet in Flemmo te Gader, senior onderzoeker bij TNO Age and Gender. Zijn onderzoek toont aan dat de maximumleeftijd in veel landen aanmerkelijk lager is dan in Nederland, waardoor dezen een aanmerkelijk gunstiger kostenstructuur dan Nederland kennen. Te Gader: “Het is, in geld uitgedrukt, een stukje AOW dat je er van de bovenkant afhaalt, zodat je het aan de onderkant terug kunt geven. De AOW-leeftijd hoeft niet omhoog, terwijl we toch fors bezuinigen. Het zijn namelijk vooral die laatste AOW-jaren waarbij mensen steeds duurder worden, terwijl ze als lillende zakjes vlees op de bank hangen.”

De uitvoeringsdetails worden door de ministeries van Sociale Zaken en VWS nog nader bestudeerd. Denkbaar is bijvoorbeeld dat de leeftijdsbeperking periodiek aan de conjunctuur wordt gekoppeld. Op dit moment worden vooral stroomstoten en injecties als meest humane euthanasiemethoden overwogen.

Aanstaand premier Mark Rutte geeft aan dat de bepalingen niet in beton gegoten zijn. “Over die leeftijd zullen we nog wel wat noten kraken, iedereen weet immers dat het CDA een leeftijd van 77 jaar bepleit. En ook over het punt van diegenen die de maximumleeftijd nu reeds bereikt hebben zullen we moeilijke gesprekken tegemoet gaan. Maar dit land staat voor een aantal structurele uitdagingen, die we nu echt eens te lijf moeten gaan.” CDA-onderhandelaar Maxime Verhagen ontkent ten stelligste dat het idee voor de maximumleeftijd is ontstaan na de kritiek van partijprominenten Dries van Agt en Piet de Jong.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Mag ik u er op wijzen, dat aborteren altijd gebeurt, voor het geboren is? Anders heet het namelijk moord.

gravatar

Jammer allemaal. Met de beste bedoelingen heb ik geprobeerd jullie van de serieuze dreiging van een op handen zijnde genocide, of gerontocide,
te overtuigen, maar zoals velen nemen jullie het niet zo serieus, en blijf je prettig onder de invloed van de algemene hypnose, van alles is koek en ei.
Al die moeite voorniets en die bejaarde is inderdaad ontsnapt.Misschien loopt ie nu vrij rond met een dubbeloops, behoorlijk dement, maar goed.
Ik ga me richten op een Facebookpagina voor hen die zich wel willen verzetten,
of bejaarden bevrijden, groetjes Bram

Reageer
gravatar

Ik vind toch dat we bejaarden moeten bevrijden.Ik heb er gisteren stiekum een bevrijd. Die wilde niet meewerken moet ik toegeven.
Ik heb m aan het bed gebonden.
De enigszins beperkte houdbaarheid van zo’n bejaarde noopt mij te vragen, hier aan u, wat kan ik het beste doen in dit geval…

Reageer
gravatar

Inmiddels heb ik opa Stalpaert gevonden en losgemaakt, er een dikke sigaar en een goeie cognac ingedouwd; dat helpt altijd. Hij mompelde nog wat over die verdraaide gerontofiele terroristen en zijn dubbelloops.

Gelukkig heeft zijn favoriete zustertje nachtdienst, dus hoeft hij niet alleen te slapen.
En ik heb hem de hagelpatronen voor zijn dubbelloops teruggegeven – het is maar dat je het weet.

gravatar

Zeg weet iemand waar dit idee nu vandaan komt. Het mag dan grappig bedoeld zijn maar ik kwam er voor het eerst mee in aanraking via een link op de NOS site. Cassandraclub.nl. Nu duikt het hier weer op en ik zag het ook op de Speld.
Ik heb gelezen dat Obama al een wet heeft ondertekent die stelt dat de USA levens mag beginnen en eindigen om kosten te besparen.Ik ga straks in ieder geval Bejaarden Bevrijden.
Ik wens U een fijne avond.

Reageer
gravatar

Als je het maar laat!! Jaren gespaard om me hier in te kopen vanwege de schattige zustertjes en het goeie eten en de mooie omgeving.
Ik wil niet bevrijd worden, scheer je weg!!!

gravatar

Hm, dat van Obama, daar heb ik geen weet van, maar ik kán me voorstellen dat Mark Rutte na de zoveelste keer de vraag van zijn moeder te hebben gekregen of het nu eens niet tijd werd om met een leuke jongedame te trouwen iets voelde opborrelen.

gravatar

Beste Jeettje,

Markie en jongedames; vertel mij wat. Ik heb hem in september twee jaar geleden nog nee moeten verkopen, want ik heb immers mijn handen al vol aan Max. Toen papte hij maar aan met Geert. Uit pure liefde gaf Markie Geert alles wat zijn hartje begeerde. Maar na anderhalf jaar boterde het niet zo goed meer tussen die twee. Men kan immers ook iemand te veel verwennen. Zeven weken lang slepende toenaderingsgesprekken mochten niet baten. Bovendien is Geert ondertussen op stel en sprong verliefd geworden op Emile. Die heeft al geruime tijd een haat-liefdeverhouding met Diederik. Emile heeft een groot probleem; hij kan niet kiezen tussen de twee rivalen.

Arme eenzame man, die Markie.

Maar tussen haakjes, Jeettje, lees jij geen vakliteratuur, zoals Libelle en Privé, dat je dit nog niet weet.

gravatar

Dus u wilt het nu doen? Even wachten tot die Rutte 73 is en dan mag het legaal.
Geduld is een schone zaak, beter dan nagelbijten in een kale cel tot je 73ste, toch?

Reageer
gravatar

Grappig allemaal maar wanneer worden we wakker. Als we nu niet in opstand komen is het te laat.
Dat soort ultrarechtse balletjes als Rutte heeft geen enkel bewustzijn.Dat soort puur mechanische mannetjes stelt rustig genocide voor en er is niemand die heb op zijn smoel slaat.
Ik schaam me voor mijn land en mijn volk.Het zal nooit gebeuren dat er hier een maximumleeftijd komt, net zoals het nooit zal gebeuren dat ik een RFID-chip in mijn reet laat spuiten.
Datzelfde soort schorum heeft het ook nog eens over wellevendheid. Demonstreren heeft nu geen zin meer.
Terugslaan wel. Verzet U.
Nu het nog kan.

Reageer
gravatar

Oftewel: pensioen leeftijd kan niet anders dan minimaal 67 jaar zijn. Logisch dat als mensen ouder worden, de pensioen leeftijd omhoog moet anders kunnen we het niet betalen. De enige mogelijkheid is de leeftijd verlagen, want natuurlijk een joke is, maar is het nu niet duidelijk dan? Logica! Gewoon langer werken dus.

Reageer
gravatar

Ik zou een minimumleeftijd willen voorstellen, scheelt enorm in de kinderbijslag. En op lange termijn in de kosten voor scholen. Zonder dat er iemand de dupe van wordt.

Reageer
gravatar

@prof. dr. Paulien: Inderdaad erg simplistisch. Bij een faillisement krijgt de curator zijn loon en kan dus incasseren. De andere partijen moeten maar afwachten wat ze terugzien van hun vorderingen.

Reageer
gravatar

Die achttien miljard zijn niet verdwenen. Ze zijn verplaatst naar een volk aan de andere kant van de Atlantische Oceaan, dat al tientallen jaren op zeer grote voet leeft op de kosten van de rest van de wereld. Kan dat land niet failliet worden verklaard, zodat de curatoren misschien nog iets terug kunnen betalen?

Reageer
gravatar

Er is bij mij maar een 32% minderheid vóór om die € 2,74 te betalen. En ondanks die stemming ben ik dus daarvoor niet in de stemming. Helaas, het was een feest voor de democratie, maar ik doe dus niet mee met Mekko’s plan !

Reageer
gravatar

@Mari Mekko: de vraag stellen is hem beantwoorden. Maar omdat je dus te slim bent om niet te weten dat je dom bent … eh laat maar.

Mijn vermogen beweegt zich overigens in de rode zone, dus er moeten er wel een paar zijn die jou en mij compenseren …. en dan ga ik die 2,74 niet betalen.

Maar wel een sympathiek idee dat je baby’s al zakgeld wilt geven.

Reageer
gravatar

Dit is nu echt weer politiek geneuzel in de marge. Men wil 18 miljard bezuinigen. We zijn ruwweg met 18 miljoen Nederlanders. Da’s duizend Euro per persoon. Deel door 365 en je komt op 2,74 Euro per persoon per dag. Alle belastingen een beetje verhogen en je bent er. Dat is toch wel op te brengen? De gemiddelde 18+ Nederlander (ik dus niet) heeft nota bene 53.000 Euro vermogen*! Ben ik nou zo slim of zijn zij zo dom?

* zie http://www.volkskrant.nl/economie/article1424309.ece/Netto_vermogen_Nederlanders_is_700_miljard

Reageer
gravatar

Mensen, Let Toch Op!!

Wat hier gebeurt is desastreus voor de opvoeding!!
Hoe kunnen wij nu nog de jeugd opvoeden met: “… later als je groot bent …”?
Hoe kunnen wij de jeugd nog aansporen tot een nuttige leergang zonder de bezielende woorden: “wat je later wilt worden kun je nu hier leren”?

Ik voorspel een anarchaotische toekomst in plaats van een anarchistische en dat is niet leuk, o nee.
Want ook creëren wij op deze manier en bejaardentekort: hele bedrijfstakken zullen over de kop gaan, alsook zal het aantal bejaardenmoorden sterk toenemen: immers om zo lang mogelijk van de erfenis te genieten is het niet gewenst dat ouderen de uiterste datum bereiken!

Heilloos plan: ik stel dan ook voor Rutte’s zeis te gebruiken voor ongetrouwde studentikoze bij moeders thuiswonende onnozele kinderen die voor hun beurt praten terwijl ze de hete aardappel nog aan het doorslikken zijn.

Het zal even een moeilijk moment zijn, maar het land vraagt erom: offers moeten worden gebracht.

Mark, joehoe: kom eens onder dat bed vandaan?!

Reageer
gravatar

@ Schoonmoeder,

Loop maar achterom, het hekje is open, de composthoop is klaar. Links naast het schuurtje. En je kunt de ‘Tena Lady’ thuis laten. En als het je niet bevalt, dan ga je maar bij Maxime Verhagen logeren.

Reageer
gravatar

Ik had eigenlijk een meer marktgerichte aanpak verwacht: als we voor boven de 65 een systeem van verhandelbare leefrechten invoeren, leeft iedereen net zo lang als hij/zij kan betalen en kan de AOW helemaal afgeschaft worden.

Reageer
gravatar

Wat een geweldige film was dat toch, Soylent Green. Ik heb hem gezien bij de VPRO in 1976 of zo, en nog staan heel veel beelden ervan me scherp op het netvlies.

Reageer
gravatar

@Vast #4: laat het me even weten als je nog wat lekkere recepten voor Soylent Green wil. En als het aan Geert ligt komt er binnenkort ook een halal-variant van jonger vlees.

Reageer
gravatar

Volgens mij hebben we zo gezamenlijk die 18 miljard al binnen!
Zullen we morgen met ons allen naar het bordes van de koningin gaan om daar als nieuw kabinet te gaan poseren?

Reageer
gravatar

@Paulus femifoob #24: Geen goed idee: ze kunnen nog prima dienen als gratis kinderopvang.
Tenzij we natuurlijk de kinderen semiïnvriezen tot hun 18e.
Maar, zoas Margootje eerder al zegt, we kunnen die leeftijden natuurlijk gewoon overslaan. Dat scheelt ook kosten voor de vriezers.

Reageer
gravatar

Wij raden beleggers aan te investeren in onze onderneming en de burgers de aanschaf van ons product: Soylent Green. Een eerste klas product dat alle voedingssupplementen overbodig maakt aangezien het alles bevat wat een mens nodig heeft.
Er is nog sprake van schaarste maar verwachten na het aantreden van de regering Wilderuthagen onze productiecapaciteit te verhogen en de productie gestaag uit te breiden.

Reageer
gravatar

per honderd vruchtbare vrouwen is één vruchtbare man eigenlijk wel genoeg, daar valt heel veel winst te behalen.

Reageer
gravatar

Luister nou eens even naar mij. Vrouwen worden zo rond hun vijftigste nutteloos als barend wezen zijnde, want ze produceren geen oestrogenen en progestagenen meer. Dat heet de overgang of deftig gezegd “menopauze”. Dan zijn vrouwen dus niet meer productief, zoals ik al schreef. Wat hebben we er dan economisch gezien nog aan? Opruimen zou ik zeggen. Is het meteen afgelopen met dat gezeur over opvliegers en hoofdpijn en zo.

Reageer
gravatar

Oké……zal het het goede voorbeeld geven……..
-lees morgen maar in de Televaag….”man van 73 springt van dak verzorgingshuis”

Reageer
gravatar

Dit voorstel kwam voort a. uit vrouwenhaat (want vrouwen worden gemiddeld ouder en zijn sowieso nuttelozer voor de economie, niet mijn woorden) of b. uit concurrentievervalsing (want mannen worden gemiddeld steeds ouder en dat vinden de jongere mannen best wel bedreigend, wel mijn woorden)

Reageer
gravatar

Een flinke kostenbesparing krijg je door ook de eerste zes jaar weg te euthaniseren. Scheelt enorm in de kosten van kinderopvang! En die eerste jaren zijn ze toch ook voor de geestelijkheid nog niet zo interessant, dus vanuit die hoek kan het geen gedoogbreekpunt zijn.
Als je het voor bepaalde groepen tot een jaar of achttien optrekt ben je ook nog van heel wat jeugdige crimineeltjes af.
Een paar daagjes langer onderhandelen en die vingers hadden nog veel lekkerder afgelikt kunnen worden.

Reageer
gravatar

@Vast & Vier: Bij de combinatie van dode mensen, rokende schoorstenen en hergebruik krijg ik toch wel onprettige associaties. Laat Godwin het maar niet horen!

Reageer
gravatar

Opeens ga ik het verband zien tussen de ruimingen van de afgelopen mond-en-klauwzeer epidemieëen en deze maatregel.
Ik denk dat ik aandelen Monuta ga inkopen nu ze nog te betalen zijn!

Reageer
gravatar

@Haes, dat grote voorbeeld had ook bedacht om verstandelijk beperkten voorrang te geven bij de regeling. Dat heeft de geperoxideerde poppenspeler maar niet voorgesteld; voor je het weet heb je geen electoraat meer.

Reageer
gravatar

In zeer slechte economische tijden is het zelfs mogelijk dat de maximale leeftijd onder de AOW leeftijd komt te liggen. Er zal dan een premie worden ingesteld op bedrijfsongevallen met fatale afloop.

Een voorstel dat het net niet heeft gehaald is de maximale WW leeftijd. Iedereen die 6 maanden werkloos is, gaat een traject van verplichte euthanasie in. Wilders scheen tegen te zijn, dit ging hem toch te ver.

Reageer
gravatar

Het voorstel van dhr. Wilders om voor moslims een lagere maximumleeftijd in te stellen omdat deze betere vooruitzichten in het hiernamaals hebben heeft het gedoogakkoord uiteindelijk niet gehaald.

Reageer
gravatar

Groots idee! Ik weet nu waar ik aan toe ben. Volgende maand word ik 63, en kan dus nog voor 10 jaar plannen maken en mijn geld opmaken. Vijf jaar verre en vermoeiende reizen maken zit er (ongelukken en terreuraanslagen daargelaten) nog wel in, waarna ik mijn penthouse in Amsterdam verkoop en inruil voor een flatje in Marbella voor de laatste 5 jaar met uitzicht op zee, en af en toe pootje baden tussen de Russen. Puur genieten dus!!

Maar fuck – nu bedenk ik me opeens dat die leeftijdsgrens in Spanje niet geldt, en ik daar dus mag blijven leven! Maar van welk geld, want dat is dan op. En mag mijn zoon me dan nog wel op komen zoeken, en me wat geld, Goudse kaas, en Berliner leverworst komen toestoppen? Of wordt steun aan ‘de nieuwe onderduikers’ (of ‘ontduikers’) in Nederland nu ook een strafbaar feit, net als hulp aan illegalen???

Reageer
gravatar

Wellicht dat sigaretten, sigaren en sterke drank gratis verkrijgbaar zal worden. De leeftijd van 16 jaar wordt dan ook afgeschaft en misschien worden we verplicht gesteld om baby’s hun melkjes te mixen met alvast sterke drank.

Reageer
gravatar

Monuta, Yarden & DELA
Met klem verklaren wij dat niet betrokken zijn bij het gedoog-accoord. Voor de catering van het CDA-congres hebben wij wel 1534 plakjes oude cake beschikbaar gesteld!

Reageer
gravatar

Vast en zeker is er ook al iemand op de gedachte gekomen om net als in vroegere SF films de lichamen van die mensen die de bovengrens van 73 dan wel 77 overstijgen nuttig te gebruiken. Er is al belangstelling van de de fabrikanten van honden- en kattenvoer en ook over andere nuttige toepassingen wordt door ons gedoogde kabinet goed nagedacht want tenslotte moeten de schoorstenen roken en de fiancieringstekorten afgedekt worden.

Reageer
gravatar

In beton gieten en vervolgens afzinken is trouwens een goede en beproefde methode. Daarbij leveren alle maximum-leeftijders tegelijk een bijdrage aan de dijkverzwaring teneinde het gevaar van het stijgende waterpeil te bezweren.
Dat haalt ook de angel uit de moeilijke gesprekken: sterf en help het Deltaplan.

Reageer
gravatar

Om toch nog zoveel mogelijk mensen natuurlijk te laten sterven zal roken, zowel binnen als buiten cafés, verplicht worden gesteld. Hetzelfde geldt voor alcohol. Dankzij de extra accijns verwacht onze regering in spé een begrotingsoverschot voor de komende jaren.

Reageer