Minstens één kip bruut geslacht in 2010

Het vermoeden heerst dat het niet het enige incident is

Bij legbatterij Chicken World Terneuzen is afgelopen week één kip op brute wijze om het leven gekomen. Het dier is volgens eigenaar Berend Plathuis weggelopen uit zijn omgeving en op ‘onfortuinlijke wijze’ door een machine geëlektrocuteerd en onthoofd. Plathuis zegt het incident te betreuren, maar verzekert dat het met de 851.786 vrienden van de kip onverminderd goed gaat. Toch heerst het vermoeden dat dit niet het enige incident is in 2010; in de fabriek zouden wel vaker kippen het leven laten.

Plathuis kwam eerder in opspraak nadat een door hem gebouwde kippenflat ontruimd moest worden toen het dak dreigde in te storten.Ook waren de arbo-omstandigheden voor de kippen levensgevaarlijk, met allerlei uitwerpselen op de grond en blootstelling aan fysiek gevaar van mede-kippen. Plathuis begrijpt weinig van de kritiek. Volgens hem is één zeldzaam eigenzinnige kip slachtoffer geworden van een dwangmatige, en voor kippen bijzonder zeldzame, poging om zich te onderscheiden van de rest. Plathuis: “Zoiets heb ik nog nooit meegemaakt. Kippen zijn kuddedieren, die gedijen uitstekend in grote groepen en kun je niet dicht genoeg bij elkaar zetten. Mijn legbatterij is eerder een heel grote familie. Deze kip zou het sowieso niet gered hebben.”

De onmenselijke omstandigheden in de bioindustrie zijn al langer het mikpunt van kritiek van activisten. Zo zouden sommige varkens last krijgen van hun maag door de gemalen frisdrankflessen die zij te eten krijgen en zouden koeien waar de uiers zijn afgesneden langdurig problemen hebben met melk geven. Die activisten hebben volgens Plathuis niets van dieren begrepen en bekijken alles met een rationele mensenblik. Plathuis: “Dieren willen niet dezelfde luxe als mensen. Ze willen geen fysiotherapie, moratherapie of acupunctuur. Dieren willen antibiotica, zodat ze überhaupt niet ziek worden. Daarom doen we dat direct in het eten.” Bovendien durft de ondernemer te zweren dat zijn dieren het beter hebben dan de meeste mensen. “Voor mijn kippen zijn er stallages die aan het plafond hangen met speentjes waar ze elk geliefd moment water uit kunnen drinken. Menig mens zou er jaloers op zijn.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

OK, maar persoonlijk – eigenbelang is mij niet vreemd – vind ik dat toch altijd nog beter dan dat mijn penis vervelend klem komt te zitten in een kip.

Reageer
gravatar

Ja, dat is wel waar: waar zouden we zijn zonder de kip.
Maar je penis in een kip steken? Ik kluts mijn eieren gewoon altijd met een garde in een bakje.

Reageer
gravatar

Ik draag al 12 jaar ‘n stoer jack van kippenleer tot mijn volle teverenheid , mijn kussen is gevuld met anti-allergeen kippendons van boven de 3000 meter uit de hymalaya .
Ik steek zo nu en dan mijn penis in ‘n kip , ik lust advocaat graag tot zeer graag , ik doneer de kippenbond ieder jaar het luttele bedrag van 5 euro.

Waar zouden we zijn zonder kip?

Reageer
gravatar

@20: De vele groenteburgerslachtoffers van de vegetarische strijd worden inderdaad afschuwlijk genegeerd. @10: ja sorrie, ik háát spelfouten.

Reageer
gravatar

Kip bruut geslacht? Dat is er dus gebeurd met dat beest wat ik bij AH heb gekocht: één en al hompen, viel zo uit mekaar.
Was wel zo makkelijk; ik hoefde zelf niet meer te snijden.

@14 Paulus: U noemt Kips niet: een overheerlijke leverworst.

Reageer
gravatar

Mijnheer d.g.Erik onder # 36,

‘Toom’, ook wel ‘teugel’.
Vandaar dat men spreekt van ‘paarden in toom’ houden bij het leiden van een ‘span’ (tweespan, vierspan, zesspan enz.) door een voerman.
Voorheen werd ook wel een ‘toom paarden’ *) voor een span gebruikt.

Nu wordt het echt spannend.
Het Engels heeft ‘toom’ in de betekenis van ‘span’ overgenomen als ‘team’. Een voerman – in correct Nederlands tegenwoordig ‘voertuigbestuurder/ster’ – heette in Queens English ‘teamster’.
In de V.S. te A. ook een gebruikelijke benaming voor transportarbeider – in correct Nederlands ‘logistiek medewerker/ster’.

*) Bekend is ook: “een toom kippen”. Maar daarover later meer.

Reageer
gravatar

Als kippen zonder kop rent iedereen achter dit bericht aan. En werkelijk niemand heeft het over de eieren. Was er geen ei geweest, dan zou deze kip nooit het nieuws hebben gehaald. Ik ben nu op het punt zelf de eisprong te wagen, maar misschien moet ik nog een maandje wachten. Met dank aan de Grote Eileider.

Reageer
gravatar

@Paulus#19: begeleidend i.pv. begeleid???

(Er is nog een ander geval, maar dat kan ik niet vinden.
Tegenwoordig i.p.v. verleden deelwoord?
Onvoorstelbaar voor mij, dus graag uitleg.)

Reageer
gravatar

De Vrije Radikaal (29),

Palletje pluimvee? Namens mijn zuster wil ik hier hevig tegen protesteren. Ze gaat in de kamer hierover vragen stellen.
Er moeten degelijke autobussen komen die speciaal voor zootjes pluimvee zijn geschikt gemaakt en die bestuurd worden door bestuurders die onderweg niet in slaap vallen.

Dit bericht werd mede mogelijk gemaakt door Marianne.

Reageer
gravatar

d.g. Erik, (26)

Ik zat zo even te napraten met de sponsoren van dit bericht. Wij kwamen op de gedachte dat ‘vlucht kippen’ niet juist kan zijn maar ‘vluchtkippen’ wel.
Volgens ons zijn dat vrouwelijke hoenderen in onlangs met water overstroomde delen van hun leefgebied in midden-Eurazië die op zoek zijn naar andere delen waar ze hun pootjes droog kunnen houden. Omdat zij vluchten kan men zeggen, dat ze eieren voor hun geld kiezen. Doorgaans worden zij achterna gezeten door in wapperende kleding gehulde lieden die إبقاء هذه الكلبة من وحشا. وأود أن لا يغيب عن الغد البيض بلدي *) roepen.

*)
Blijf hier kreng van een beest. Ik wil morgenochtend mijn eitje niet missen.

Dit bericht werd mede mogelijk gemaakt door de PvdD, de stichting ‘Vrije VoGeL’ en veehouder Paulus.

Reageer
gravatar

d.g. Baracqui,

Natuurlijk is het geen ‘zwerm’ kippen of een ‘vlucht’ kippen, maar een ‘zooi’ of ‘zootje’ kippen naar de gelang de grootte van de pluimveestapel.

Dit bericht werd mede mogelijk gemaakt door: de PvdD, de stichting ‘Vrije VoGeL’ en veehouder Paulus.

Reageer
gravatar

Baracqui,

Kan het nu niet een beetje beschaafder? Wij zijn hier niet bij G.W. in Venlo.
Zeg dan gewoon: vrouwtjesdier of vrouwelijk beest. Je kunt in ons geval natuurlijk ook kiezen voor hen of zeug.

Dit bericht werd mede mogelijk gemaakt door: de PvdD, de stichting ‘Vrije VoGeL’ en veehouder Paulus.

Reageer
gravatar

Ik ben weer terug en moet meteen voor mijn leven vrezen met al die (anti)bioindustrie en euthanasie voor (kudde)dieren. Hoewel, kuddedier is voor vogels wel een vreemde benaming.

Reageer
gravatar

Altijd maar die focus op dieren! Is het iemand wel eens opgevallen welke slachtpartijen er onder groenteburgers plaatsvinden? Of erger nog: de walgelijke productie van tofugehakt. Wordt gewoon onverdoofd vermorzeld en geperst door een mal met allemaal kleine gaatjes. Brrrr.
Dan gaat onthoofden toch een stuk sneller.

Reageer
gravatar

Jullie met je stadse fratsen. Dur gaat toch niks boven een paar flinke stukken spek, vier meegebakken eieren met un goei bak koffie voor ut ontbijt. Daar lijen die beesten niks van.

Vrouw, schep me nog maar zo’n karbonaai in pikante Spaanse saus op, alsmede die overheerlijke nootachtige rode Camargue rijst begeleidend door salade nicoise bereid van groene paprika, eieren, trostomaten, verse tonijn en ansjovis , groene en zwarte olijven, Franse mosterd, Griekse koudgeperste olijfolie, wijnazijn, afgemaakt met zeezout en zwarte peper, op een bedje van krulsla, voordat ut donker wordt en wij naar ons bedje van eendendons gaan om eens lekker onmenselijk samen te keer te gaan.

Reageer
gravatar

@Paulien, voorzitster ‘Vrije VoGeL’: Er is hier juist sprake van enorm veel dierlijk lijden, dus voor uw voorstel zal de euthanasie-wetgeving eerst moeten worden aangepast. En uitzichtloos zal die kippen niet veel kunnen schelen, ‘t zijn bosvogels en in een bos heb je geen uitzicht.

Reageer
gravatar

Wat woordverklaringen zijn hier op hun plaats.

‘Stallages’ (nieuwvorming), stellingen in schuren die bestemd zijn voor de veehouderij.

‘Accupunctuur’ is een vorm van Chinese kwakzalverij, waarbij met behulp van lange, dunne naalden gaatjes worden geprikt in een chemische cel die bestemd is voor opslag van elektriciteit, in de veronderstelling dat het apparaat daarmee weer wordt opgeladen.

‘Kwakzalverij’ is het troostend (‘zalvend’) spreken over Alfred Jodokus.

‘Legbatterij’ is de achterzijde van een hen.

‘Kuddedieren, die gedijen’ zijn in korte lederen broek geklede mannen die een bronstig dansje uitvoeren waarbij zij met vlakke hand op hun bovenbeen slaan.

‘Terneuzen’ is een plaatsje op 51°19’N 3°50’E.

‘Kip’ is een bekend merk van sleurhutten. (In toenemende wordt in straattaal ook het woord ‘chicken’ gebruikt, maar naar het schijnt in een andere betekenis.)

‘Kippenflat’ is het stoffelijk overschot van overgereden vrouwelijk pluimvee.

‘Ondernemer’, vergelijk met onderwijzer, onderduiker en onderdeur.

‘Bioindustrie’, vreemd genoeg niet ‘antibio-industrie’ genoemd. Grootverbruiker van antibiotica.

‘Antibiotica’ betekent zoiets als ‘tegen het levende’. (Zie ‘bioindustrie’)

‘Plathuis’ is een voor bewoning ongeschikt gebouw van beperkte afmetingen.

‘Frisdrankflessen’ is het oplichten met behulp van gekleurd suikerwater, in het bijzonder de producenten daarvan. (Bekende beoefenaar is ene Marcel van D.)

‘Onmenselijke omstandigheden’ zijn bestiale situaties of animale toestanden.

Reageer
gravatar

Hier is geen sprake van een slachting, maar van een bedrijfsongeval. En aan de foto te zien heeft de boer nadien extra hekken geplaatst op gevaarlijke punten. Hem kan dus niks meer verweten worden.

Reageer
gravatar

Als dat maar niet de gekke kippen ziekte was die kippen tot zelfmoord aanzet.
Wie vergoedt nu eigenlijk de schade van zo’n zelf-destructieve kip?

Reageer
gravatar

Ik heb ook volkomen begrip voor deze boer. De barmhartige samaritaan geeft ze gelukkig wel goed te eten en te drinken. Het is natuurlijk niet te filmen als er een verkeerde kip tussen zit. Tja, dan gebeuren dit soort dingen wel eens.

Reageer
gravatar

Nog even dit:

Wij van de stichting Vrijwillig Gekozen Levenseinde vinden het gebruik van het woord ‘slachten’ voor het euthanaseren van pluim- en ander vee beledigend voor de diervriendelijke stervensbegeleiders, die dag in dag uit werken aan een gepast heengaan van deze dieren.

Reageer
gravatar

Wij van de stichting Vrijwillig Gekozen Levenseinde (‘Vrije VoGeL’) pleiten voor meer begrip. Zoals iedereen weet, zijn kippen (met name jonge haantjes) en varkens suïcidale dieren. Daarom is het juist juist, dat wij mensen daarbij zijn hulp aanbiedt, zodat ze niet massaal voor de trein hoeven te springen.

Reageer
gravatar

@Onkie: geen spelden op laag water zoeken ajb.

Reageer
gravatar

Wij van de PVV eisen nader onderzoek.
Wij willen weten of de gesneuvelde kip een hollandse ‘Gallus Gallus Domesticus’ was, in welk geval er inderdaad sprake is van schandalige leefomstandigheden waarbij Plathuis direct ter verantwoording dient te worden geroepen.
Mocht het overleden exemplaar echter een Zijdehoen dan wel Wugu-ji zijn (ook wel bekend onder andere namen) dan is het naar onze mening een stuk aannemelijker dat Palthuis geen enkel verwijt te maken valt daar er dan, met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid, sprake is van een Jihadistische zelfmoordkip.

Reageer
gravatar

Echt verschrikkelijk. Zo een kippenmishandelaar, want dat is die!, zouden ze gewoon de doodstraf moeten geven. Overigens even wat anders, weet iemand hier in de buurt van Gouda nog een KFC te zitten? Heb mijn brood vergeten mee te nemen en wil dus wel wat te eten hebben.

Reageer