Taliban schrijven mee aan alternatief regeerakkoord

Job Cohen wil zo breed mogelijke coalitie

De Taliban zijn bereid mee te schrijven aan een alternatief regeerakkoord. Dat melden vertrouwelijke bronnen rondom PvdA-leider Cohen en Talibanleider Mullah Omar. Eerder prezen de moslimstrijders het besluit van de PvdA om zich terug te trekken uit Uruzgan en sprak het de hoop uit dat ‘de PvdA een hoofdrol zal spelen in een nieuw te vormen regering’.  Cohen en Mullah Omar willen zo snel mogelijk een Loya Jirga bijeen roepen, waar ook de leiders van de progressieve ‘volkstammen’ D66, GroenLinks en de SP worden uitgenodigd. Volgens politiek-analisten is het de eerste serieuze bedreiging voor een rechts minderheidskabinet.

Directe aanleiding van de flirt tussen de Nederlandse sociaal-democraten en Afghaanse moslimfundamentalisten is het minderheidskabinet van VVD en CDA dat momenteel in de steigers wordt gezet. De linkse partijen vinden dat informateur Lubbers zijn boekje te buiten is gegaan en bespreken dat vandaag in kamer. Volkomen terecht, volgens Mullah Omar. Hij geeft aan dat het belangrijk is om eerst alle meerderheidsvarianten te verkennen, ‘alvorens te kiezen voor een instabiele minderheid’.

Onder het adagium ‘je zult ze nooit verslaan, dus kun je maar beter de macht delen’, is Jan Pronk inmiddels door de PvdA als ‘special envoy’ benoemd om de besprekingen ‘in goede (tali)banen’ te leiden. Volgens Pronk is samenwerking de enige manier om Nederland te behoeden voor een partij ‘die een serieuze bedreiging vormt voor de rechtsstaat en groepen tegen elkaar opzet’. Onder vertrouwelingen van Omar wordt gefluisterd dat Pronk een grote kanshebber is voor het Satraap van Uruzgan, een positie die binnenkort naar alle waarschijnlijkheid weer in het territoriale mandaat van de Taliban komt te liggen.

Emiel Roemer reageert positief op de uitnodiging van Cohen en Omar: “Een rechts kabinet legt de macht bij Wilders en maakt besturen onmogelijk. Met deelname van de Taliban kunnen we dat voorkomen.” Alexander Pechtold benadrukt het belang van de spelregels: “Als de koningin heeft gekozen voor verkennende gesprekken met Mullah Omar, dan gaan we daar uiteraard in mee”, aldus Pechtold, die speciaal voor de Loya Jirga een paarse tulband heeft aangeschaft. Ook Femke Halsema is positief: om compromisbereidheid te tonen zal ze tijdens de gesprekken met Mullah Omar een groene ecoboerka dragen die vervaardigd is van gedroogde papaverpulp. “GroenLinks gelooft ook in een duurzaam Afghanistan.”

Mochten de gesprekken met de Taliban stuklopen op een politieke bermbom, dan heeft Cohen nog enkele andere meerderheidsvarianten achter de hand. “We kunnen bijvoorbeeld gaan praten met de Zuid-Ossetische Volkspartij of de Transinistrische Democratische Liga. Daar zullen we nog naar moeten kijken. Maar zij zien ook dat een rechtse minderheidscoalitie een ramp voor Nederland is.” Daarnaast overweegt Cohen serieus toenadering te zoeken tot de Janjaweed in Darfur: “Zowel Jan Pronk en Bert Koenders hebben daar uitstekende contacten.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Juist voor de vele muggen hier heb ik die burka gekocht. Dat kan aardig akelige ziekten geven. Met de papavers ben ik het niet zo erg eens. Die vallen nogal op door de bloemen. Beter kunnen we dan maar een wietje planten…valt niet zo op….Tenminste hierzo niet…Moeten natuurlijk wel mini plantjes zijn.

Reageer
gravatar

Ik ga deze coalitie ook gedogen! Maar daar moet wel wat tegenover staan, in de vorm van onze eigen normes en waardes in de oost. De bekende Bin Laden schuilplaats vernoemen we tot Thora Bora, we beginnen een ijssalon in Tarin Koud, de provincie Helmand dopen we over in Helwegen, centrum voor plastisch chirurgische bermoperaties, en we introduceren het gedoogbeleid voor de theewinkels (max. 4 gram semtex per klant, bevoorrading via de achterdeur).

Reageer
gravatar

Het treurige is helaas dat de haat jegens Wilders zo groot is, dat menigeen inderdaad liever met Talibaanse baarden in zee zou willen gaan… Met Nina Storms-Brink op Justitie, de heeft ervaring met de traditionele sharia-strafwerktuigen. En Singh-Varma op Gezondheid uiteraard.

Reageer
gravatar

Goed idee, prima. Met behulp van de taliban “knowhow” is het begrotingstekort binnen een jaar van de baan. We hebben genoeg ruimte, Bussumse heide, Oostvaardersplassen, Westelijk havengebied in Amsterdam, Drenthe, voor een paar goed producerende papavervelden. Sterke zet van die Cohen…..

Reageer
gravatar

Maxime Verhagen heeft zo juist formateur Ivo Opstelten het standpunt van de CDA overgebracht.

Hij verklaarde na afloop: “De heer Opstelten is geheel met mijn standpunt eens, dat als Wilders vlak voor en na de verkiezingen mag draaien, dat heeft volgens de peilingen de ruime instemming van zijn kiezers, dan mogen wij dat ook. Bovendien hebben onze kiezers juist de onduidelijkheid over de weg die wij zullen gaan bewandelen, altijd zeer in de CDA gewaardeerd.”

Opstelten zei desgevraagd geheel met het standpunt van de heer Verhagen eens te zijn. “Ik wil het zelfs zo stellen dat in een tijd als deze waarin alles mag, alles mag. Ik zal de heer Rutte daarom adviseren om daaraan opvolging te geven.” Ten slotte merkte Opstelten nog op, dat hij een goed tactisch advies van ‘warlord’ Mullah Omar nooit in de wind zal slaan. “Per slot van rekening is formeren een Slag om de Arm.”

Reageer
gravatar

Mei Li rijmt niet erg op Catootje maar we verzinnen wel een list! Anders het CDA wel, maar die heeft er al 1 verzonnen: je moet wel echt in God geloven om 20 zetels te kunnen verliezen en dan toch te gaan regeren. Inderdaad, ook samenwerking met de Taliban (mits ze spreken met een zachte G) wordt door het CDA voor gestaan.

Reageer
gravatar

De CDA voelt ook voor samenwerking met de Taliban.

Naar verluid heeft Mullah Omar een samenscholingsverbod voorgeteld. De Taliban had daar destijds groot succes mee in Afghanistan. Ook het katholieke smaldeel van de CDA heeft namelijk met het niet-samenscholen tot het midden van vorige eeuw goede ervaringen.

De CDA wijst de opheffing van meisjesscholen evenwel af. Voorts wil deze partij het gedogen van jongens van Taliban-ouders in christelijke scholen niet ontmoedigen.

De SGP is zeer verheugd dat de Taliban met haar inzichten meedenkt. Kees van der Staaij zei daarover: “Per slot van rekening delen zij met ons dezelfde Joodse bijbel. Daarin wordt niet gesproken over onderwijs aan vrouwen, hoe jong of oud ze ook mogen zijn.”

Reageer
gravatar

Margootje, Margootje, ik geef je een burkaatje kadootje, dan maken we een strootje van jouw blondgele haar, dan trekken we een lootje en zingen

Reageer
gravatar

Zojuist vernomen dat er een breekpunt is: men wil het aantal plofgordels beperken tot hooguit 1 in het kwartaal. En dan nog alleen in het fietsenhok. De Taliban wil dat van dag tot dag bekijken en claimt de kantine.

Reageer
gravatar

Zojuist werd vernomen dat de heer W. Kok zich bereid heeft gevonden om als niet-kamerlid en ex-premier onderdeel uit te maken van deze brede internationale coalitie. Hij beraadt zich nog op de functie die hij wil bekleden. Na met name het zien van spandoeken met daarop “Mei-Liever Niet” voelt hij zich gesterkt in zijn voornemen. Wordt vervolgd.

Reageer
gravatar

Dat is het mooie aan de Nederlandse politiek. De premier hoeft helemaal niet in de kamer te zitten. Daarom lijkt Mei Li mij die beste keus.
Nu afwachten wat de Afghaanse krijgsheren hier over te zeggen hebben, uiteraard hebben die het laatste woord in zo een netelige kwestie. (Die socialistische rozen prikken venijnig.)

Reageer
gravatar

Het gaat hier uitdrukkelijk om een alternatief regeerakkoord. Met dus ook een alternatieve premier. Wie zegt dat die in de Kamer moet zitten dan wel niet een sluiter zou mogen dragen?

Reageer
gravatar

Gelsluierd lijkt me dat ze inderdaad nog veel leuker is als Nederlandse premier. En dan die koffie verkeerd met een schuimkraag drinken waarbij natuurlijk de melkrand op haar sluier achterblijft (de zgn. Belgium dip) erg charmant ook.

Reageer
gravatar

Allah’s Hakkubar!

Ik heb mijn sjaal al om mijn hoofd gedrapeerd. Beter de sharia dan ome Geert natuurlijk.
Maar een vraagje…. mag Mei Li (gesluierd uiteraard) dan eindelijk premier worden. Dat is toch veel leuker om naar te kijken dan baardmans Cohen.

Reageer