Euthanasieboot vaart uit

'Kielhaal het taboe!'

Wat begon als een droom op een stoffig zolderkamertje wordt aanstaande zondag werkelijkheid. De Rigor Mortis 2010, inmiddels beter bekend als de ‘Euthanasieboot’, zal haar doop beleven en vlak daarop uitvaren uit de haven van Hoek van Holland. De meningen over het project zijn verdeeld, maar initiatiefnemer Twan Kuizelduit (48) van de Stichting Vrijwillig Leven,  is overtuigd van de heilzaamheid van ‘zijn enig kind’.

“Het was in de zomer van 1992 toen ik voor het eerst aan de tekentafel ging zitten”, aldus Kuizelduit. “Aanleiding was de tragische dood van mijn cavia Buster. De dierenarts weigerde ‘om principiële redenen’ hem in laten slapen. Het beeld van Buster, creperend en vechtend voor zijn leven, staat op mijn netvlies gebrand. Later realiseerde ik mij dat er ook mensen zijn zie dagelijks zo’n hel doormaken, gebukt onder helse pijnen en smachtend naar de dood die sadistisch lang op zich laat wachten.”

Kuizelduit, van huis uit scheepsbouwkundige, ontwierp de boot helemaal alleen en bouwde haar in zijn avonduren met vrienden en familie.  “Het moet een gezellige laatste reis worden. Er is een zwembad aan boord en een amusementshal, er worden bingoavonden georganiseerd en er is een waar ziekenhuis aan medische voorzieningen. Daarnaast zijn er advocaten en notarissen voor de onvermijdelijke erfeniskwesties. Aan alles is gedacht.”

Advies voor de talloze mogelijkheden waarmee de reizigers Magere Hein tegemoet kunnen treden kwam onder andere van Jack ‘Dr Death’ Kevorkian. “Voor wie de echte zeemansdood idealiseert bestaat de mogelijkheid tot kielhalen. Ook kunnen de passagiers letterlijk ‘naar de haaien gaan’. Nabij de Kaapverdische eilanden bevindt zich een grote kolonie hamerhaaien. De patiënt springt er met een flinke homp bloedig aas tussen en de beesten happen meteen toe. Vermoedelijk zal de pijn minimaal zijn en voor wie daar toch bang voor is hebben we genoeg morfine aan boord.”

Doel van de initiatiefnemers is zoveel mogelijk landen aan te doen waar euthanasie nog in de taboesfeer hangt. “In de VS bijvoorbeeld is het not done om iemand voortijdig uit zijn lijden te bevrijden. Wij bieden terminale Amerikanen die smachten naar de eeuwige jachtvelden de gelegenheid om aan te monsteren. Wij maken geen onderscheid in geloof of ras. Ons enige motto is: Kielhaal het taboe!”

Het idealisme van de intiatiefnemer ten spijt blijven de meningen over de Rigor Mortis verdeeld. Femke Halsema, lijsttrekker van GroenLinks, roemt het progressieve alternatief vanwege zijn klimaatneutrale karakter, aangezien de boot vaart op de overblijfselen van de passagiers. Kritische geluiden komen van Bert Doorenbos, voorzitter van pro-lifestichting Schreeuw Om Leven. Doorenbos noemt het project ‘een tackle jegens de Almachtigheid Gods op welke onvermijdelijk een rode kaart uit Zijn Borstzak zal volgen.’ De voorzitter heeft aangekondigd ‘enige acties met wellicht een piraatsgewijs karakter niet uit de weg te zullen gaan.’


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ben benieuwd hoe ze mijn aan melanoom lijdende goudvis aan zijn einde willen helpen, ben bang dat haaien of kielhalen niet zullen helpen. En de omelet zal als levenseinde ook weinig goedkeuring kunnen vinden bij de 7e-dags-idioten van de PvdD

Reageer
gravatar

“In de VS bijvoorbeeld is het not done om iemand voortijdig uit zijn lijden te bevrijden.”
In de VS is er al heel lang sprake van een sterke lobby onder leiding van Charlton Heston, die iedereen die bij hem binnenloopt met plezier uit z’n lijden verlost. In Nederland doe je d’r heel wat langer over om vrijwillig dood te gaan.

Reageer
gravatar

Goedkope euthanasie-arrangementen worden ook aangeboden door Filipijnse veerbootmaatschappijen en sloepjesreders in Noord-Afrika.

Reageer
gravatar

Het winnen van een Senseo betekent in dit speciale geval dat de as in padjes wordt verpakt in plaats van in een urn. Of ingeseald, Of als graffitti tekening voor boven de open haard.
Nou ja, mogelijkheden te over met wat de familieleden naar huis gaan.

Reageer
gravatar

Ik neem aan dat ze hebben kunnen besparen op reddingsboten e.d. Wat gebeurt er trouwens met de prijzen die worden gewonnen met de bingo? Als ik schoonmoeder mee stuur en ze wint een Senseo, komt die dan daarna toch op de juiste plek terecht?

Reageer
gravatar

En het mooie is dat die boot ook van de oudste rederij is die nog bestaat. En ik kan zelfs vertellen dat ze nooit met vertraging of uitval te maken gehad hebben. In al die jaren zijn er slechts enkele gevallen van wederkeer geweest. Maar die lui moesten daarvoor wel hemel en hel bewegen.

Reageer
gravatar

Maar wat goed Jeettje, op een zonnige Pinksterdag achter de computer. Inderdaad, journalistiek onderzoek heeft wel een boot gevonden die stipt bij doodtij uit vaart, het schijnt te zijn over de rivier de Styx.

Reageer
gravatar

Vraagje: ‘Vaart de KNRM uit als deze boot dreigt te zinken?’

En om ook maar eens in de meelpot te graaien: “De één zijn boot is de ander zijn dood”

Reageer
gravatar

Ach, Doodpier, het onderwerp leent zich nu eenmaal voor flauwe grappen: ook deze moeten gemaakt worden, dat is de kleur van het harde leven.

Overigens zijn er filosofen die menen dat het leven juist kleur geeft aan de dood, behoudens dat alles op zwart gaat. Wat zou het leven zijn zonder? Doelloos. Het verblijdende en bevrijdende nieuws hierbij is dat men geen keuzes hoeft te maken: alles voltrekt zich geheel vanzelf.
Is dat geen geweldig oogpunt voor de twijfelaars onder ons?

O.k., genoeg hierover, dan nu nog even een flauwe ertussendoor: de boot vaart altijd stipt uit bij doodtij.

Reageer
gravatar

Gaat het hier bij de Speld gelukkig eindelijk over een doodserieus onderwerp, worden er helaas flauwe grappen over gemaakt. Wat is er geworden van gloedvolle betogen over de dood die zin geeft aan het leven, het verwijzen naar het boek ‘Niemand is onsterfelijk’ en het filosoferen over hoe de slechts de dood het leven kleur kan geven? Dat goede keuzes maken in het leven alleen geïnspireerd kunnen worden met de dood als leidraad? Dit alles helaas naar de Filistijnen of beter gezegd: naar de haaien.

Reageer
gravatar

Aangezien het lijden van een familielid toch ook heel storend is voor de rest van die familie, lijkt het me een goed plan om een familiepoll in te stellen.
Eventueel wekelijks updaten.
Iets als: welk familielid ‘verdient’ een plekje op de boot.
(is het wellicht de rijke opa of de irritante oom, wellicht kan sbs6 er een programma aan (in)wijden)

Reageer
gravatar

Wat vindt de Partij voor de Dieren eigenlijk van het voeren van haaien met mensen die onder de morfine zitten?

Ik merk nu, dat ik niet de enige ben die zich dit afvraagt.
Misschien een goed startpunt voor een actiegroep of petitie?

Reageer
gravatar

Heer Twan Kuizelduit,

Dit fantastische initiatief verdient navolging. Heeft u al contact opgenomen met het Rode Kruis en de Zonnebloem voor samenwerking? De voorzieningen van de motorschuit Rigor Mortis 2010 lijken mij ook heel geschikt voor hun schepen, de Henri Dunant en de Zonnebloem.

Ook het Hospitaal-Kerkschip De Hoop van de Koninklijke Marine komt uiteraard daarvoor in aanmerking. De kerk kan gebruik worden als crematorium, omdat er zo weinig vraag is naar kerkelijke uitvaarten, dat de Hoop daarvoor zelden nog uitvaart.

Flauwe grap:
De kans is echter groot, dat Bert Doorenbos nu tegen mij uitvaart.

(Als deze grap te flauw is, mag de redactie hem wissen.)

Reageer
gravatar

Paulus,

Zo blijven we bezig: net Marianne neergelegd – alsof ik met dit mooie weer niets anders te doen heb dan politiek biechtvader te zijn – en ze zei me nog nooit van die vereniging te hebben gehoord, dat het ongehoord is dat iedereen zo maar een vereniging kan oprichten en dat ze niets meer wil horen over fokkers van wat dan ook. “Er wordt niet meer gefokt als de PVDD aan de macht is, dat is een partijbeginsel”: zijn haar letterlijke woorden. Zelfs het fokken van wilde tomaten mag dan niet meer. Telen, kweken, bio-engineering: zolang het maar veganistisch gebeurt mag het.

Hoe dat politiek gaat uitpakken weet ze nog niet, maar ze hoopt op het Bos-effect van de rechte stijve poot; die heeft het ook gered ermee. En anders zijn de kinderen nog een optie.
Ik ga de mobiel uitzetten want de rest van fokkend Nederland zal nu wel hier over heen gaan, vrees ik.

Reageer
gravatar

Jeettje,

Ik heb net een internetbrief gekregen van de Koninklijke Nederlandse Vereniging van Zandhaaien Fokkers (KNVZF). Daarin wordt Thieme’s terugtrekkende bewering/beweging betreurd. De KNVZF vermoedt dat zij is teruggefloten door de oudsten van de zevendedagsadventisten.

Dit draaien zal haar politiek niet goed doen, vrees ik.

Reageer
gravatar

Vragen, vragen, weer een dag mee zoet: 1 gaat dit deel uitmaken van het prijzenpakket van de Staatsloterij? en 2. bestaat de mogelijkheid tot groepsreizen met korting voor kinderen onder de 12 jaar?

Marianne Thieme belde me net dat er een onjuist getendeerd bericht wordt verspreid: Ja, zij is tegen het project, Nee, niet vanwege de gestelde voedingseisen, maar omdat zij vindt – en met haar de hele partij – dat die haaien over moeten gaan op een vegetarische leefwijze.
Vlees voeren zou hier een verkeerde aanmoediging in zijn.

Reageer
gravatar

Mijn achternicht Marianne Thieme zal hier Kamervragen over stellen. De kans is daarom groot dat dit project snel naar de haaien gaat.

Wat is het geval?

Haaien zijn beschermde dieren. Deze prachtige aaibare beesten zijn immers bijna uitgestorven. En die wil Twan Kuizelduit gaan voeren met gedrogeerde mensen, die ook nog eens vaak enge ziektes onder de ledenen hebben. Dat is helemaal niet goed voor deze gevoelige beesten.

Het voeren van mensenvlees is op zichzelf niet verkeerd, maar dan alleen van mensen die nooit hebben gedronken en gerookt en ten minste zes maanden van te voren zich hebben onthouden van het eten van varkensvlees met gefruite lenteuitjes en witte truffels opgediend met warme honingmosterdsaus op een bedje van veldsla en gegarneerd met madeliefjes.

Marianne stelt ter redding van de bedreigde mensenhaai voor om intensieve biologische menshouderijen op te richten.

Reageer
gravatar

Mag je ook mensen nomineren? Of reizen winnen via spelprogramma’s op TV? “Achter een van deze 2 deuren staat een splinternieuwe auto, achter de andere een enkeltje op de Rigor Mortis.”

Reageer
gravatar

Is het niet de ‘SS Rigor mortis’?

Reageer