Africa Studio - Shutterstock

Africa Studio - Shutterstock

Amerikaanse staten blij dat ze zelf mogen beslissen of vrouwen beslissingen mogen maken

‘Baas in eigen staat’

Afgelopen week heeft het Amerikaans Hooggerechtshof het landelijk recht op abortus afgeschaft. Dit houdt in dat staten voortaan zelf mogen beslissen over het al dan niet nemen van een abortus. “Je moet staten vertrouwen dat zij zelf weten wat het beste is. Al dan niet met steun van dierbaren en de juiste professionele begeleiding natuurlijk. Kijk, uiteindelijk is het toch iets waar een staat zelf mee zal moeten leren leven, de rest van zijn leven.”

“‘Baas in eigen staat’, dat is de kern van ons beleid”, zegt een voorlichter. “Er zijn veel staten die twijfelen of ze het juiste doen. Maar wij geloven dat wanneer je staten empowered, de juiste voorlichting geeft en begrip toont, zij zelf een goede en weloverwogen beslissing zullen maken. Met folders kun je staten goed informeren over wat ze te wachten staat. Daarnaast is het natuurlijk altijd belangrijk om in gesprek te gaan. Door te vragen naar achterliggende problematiek, twijfels of angsten kunnen we een helder beeld krijgen van waarom een staat mogelijk kiest voor abortus.”

“Maar ook achteraf kun je met de juiste nagesprekken veel pijn verzachten. Begrip van de omgeving volgt vaak wanneer staten zelf beter weten waarom ze wel of niet voor een abortus hebben gekozen. Vergeet niet: het is hun eigen grond waar ze de keuze voor maken. En je moet natuurlijk altijd de privacy van een staat in acht moet nemen. Daar zijn wij heel duidelijk in. Wij zullen bijvoorbeeld zelf nooit de media opzoeken. Als staten dat zelf besluiten te doen dan is dat aan hen.”

 


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *