Ben op zoek naar opinie over hypotheekrenteaftrek

'Wat mijn mening ook wordt, ik sta erachter'

Ben Elker (32), data-analist te Bilthoven, is de afgelopen week druk in de weer geweest om zijn eigen opinie over de hypotheekrenteaftrek te achterhalen. Enkele maanden voor de verkiezingen is het volgens hem van groot belang erachter te komen wat de maatregel is en waar hijzelf staat.

De data-analist streeft naar een ‘stevige’ en ‘goed gegronde’ opinie. “De hypotheekrentediscussie heeft me altijd al diep geraakt. Het is volgens mij iets met het recht op een huis en de subsidie op rijkdom, maar wat precies weet ik niet. Ik ben ook maar een simpel huurdertje met een achterstand van 2 maanden”. Ben geeft zichzelf dit weekeinde om een gefundeerde mening te vormen.

Van huis uit gematigd links (“maar niet zo ideologisch volgens mijn moeder”), hecht Ben veel waarde aan zijn idealen. “Mijn dromen zijn mijn kinderen, die mag ik niet verloochenen. Dus moet ik haarfijn uitzoeken wat ik van bepaalde zaken zou moeten vinden.” Eén van de redenen voor zijn besluit was een incident van enkele jaren geleden, toen Elker zonder het te weten op een data-ananalistenlotgenotendag een VVD-standpunt verdedigde. “Ja, ik wist het niet. Stom natuurlijk! Mij leek verplichte inburgering best een goed idee, om zo de participatie op de arbeidsmarkt te verbeteren zonder afbraak te doen aan tradities. Ik dacht ook dat ik dat vond. Ik kwam er dus twee weken later achter dat dat niet zo was, en dat ik juist tegen verplichte inburgering was!”

Om dergelijke situaties bij de aankomende verkiezingen te voorkomen struint Ben DeJoop, het Volkskrantblog en het twitteraccount van Femke Halsema af op zoek naar een heldere opinie. “Dat hypotheekrentegebeuren is erg ingewikkeld. Ik ben dus nogal nieuwsgierig wat mijn kijk er op is. Vind ik het een onrechtvaardig archaïsch overblijfsel en de voornaamste oorzaak van het schijnbare disfunctioneren van de Nederlandse huizenmarkt? Of een pragmatische maatregel die bij afschaffing de fundering onder de huizenmarkt wegtrekt en een hele generatie huizenbezitters met een onverantwoorde devaluatie opzadelt en de markt op slot gooit? Het snappen is één, maar dan komt het pas. Ik vind vervolgens één van de twee, maar ik heb eigenlijk nog geen idee welke.”

Ben is vastbesloten de komende tijd over allerlei belangrijke verkiezingsissues zijn mening te vormen op basis van internetfora. “Het blijft spannend, zo’n zoektocht. Het is een heerlijk moment als het ineens allemaal klikt, als je ineens zeker weet dat je de toetreding van Turkije onder voorwaarden steunt, dat 65 65 blijft, of dat het van nationaal belang is dat de subsidies op landbouwexport blijven bestaan. Ineens voel je je thuis’. Elker heeft aangegeven ‘binnen twee maanden’ al zijn idealen en meningen op een rijtje te hebben, en klaar te zijn voor ‘welk referendum, verjaardag of borrel dan ook’.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Vraag voor het centrumrechtse parlement na de verkiezingen bij de invoer van de voorgestelde bezuinigingen: is het hebben van een mening (door modalen) wel of niet fiscaal belastbaar?

Of moet deze mening eerst met 10 % worden gekort? Danwel onverkort publiekelijk worden geuit met een heffingstoeslag. Met een verhoogde eigen bijdrage?

Reageer
gravatar

Goeie zaak de hypotheek aftrek beperken,het zijn de rijken die hier het meest van profiteren.
Met een beetje geluk zakken de huizen dan ook in prijs en krijgt de jeugd weer een kans een eigen huis te kopen.
Let wel,het gaat om beperken niet afschaffen

Reageer
gravatar

En nog erger. Mensen die zich een mening aanschaffen, willen daar al gauw nuance naast hebben. Om nog te zwijgen van de drang naar politieke correctheid. Nee, nogmaals, de mening moet terug naar het volk en daarbij pleit ik voor een strikte scheiding tussen mening, nuance en politieke correctheid.

Reageer
gravatar

@O. Neens Ik ben het met je eens.Een mening maakt je niet sterker.Geen wil is ook geen weg.daar heb je tom tom niet voor nodig.

Reageer
gravatar

Als je al een huis hebt, en een hypotheek, dan zijn je lasten wat mij betreft zwaar genoeg. Als je dan ook nog denkt je een mening te kunnen veroorloven, dan overvraag je, wat mij betreft. Rijke mensen hebben eigenlijk al genoeg. De mening moet terug naar het koffiehuis en de kroeg. Terug naar het volk. Ben Elker gaat veel en veel te ver!

Reageer
gravatar

Overigens ben ik absoluut niet van mening

Reageer
gravatar

“Natuurlijk is mijn mening de beste, anders had ik wel een andere”.
Hiermee citeer ik iemand, naar mijn mening een bekende Nederlander, maar ik lever die graag in voor een andere.

Reageer
gravatar

Ik vind mensen met meningen vaak onuitstaanbaar. Mensen zonder mening trouwens ook. Het beste kan ik nog opschieten met mensen die niet weten of ze een mening hebben. Maar misschien is dat ook onzin. Eigenlijk weet ik het niet zo . . .

Reageer
gravatar

Nog even, de toetreding van Turkije onder voorwaarden, Ben, dat is voor mij geen vraag. Meteen inlijven. Met de Turken erbij hebben onze rozen en fresiakwekers een ticket naar Centraal Azie, vanaf Turkmenistan tot aan de grenzen van China. In Wateringen en Naaldwijk klinkt nu al gemorrel over hoe het nu verder moet, nu de Kenianen en Columbianen zelf begonnen zijn om rozen en fresia’s te kweken.

Reageer
gravatar

Het is goed dat Ben dit nu éindelijk eens ter hand neemt. Hij is al zó lang niet meer op verjaardagen verschenen! Zijn eigen verjaardag bijvoorbeeld dateert alweer van enkele jaren geleden. (Was Ben Elker twee jaar geleden niet ook al 32?)

Reageer
gravatar

Als ik het goed begrepen heb is hypotheekrenteaftrek in het voordeel van mensen die iets verdienen en dan iets af te trekken hebben. Hoe meer je verdient, hoe meer je kan aftrekken. Ben, als huurder zou ik me er geen zorgen over maken. Wel is het zo, dat door al dat aftrekken, er minder geld in de staatskas vloeit, waardoor er weer minder JSFfen gekocht kunnen worden. En daar hebben we er een boel van nodig want a) de helft gaat neerstorten en b) we hebben een wereldwijde taak op het gebied van vrede en veiligheid.

Ben, nog twee maanden, tzjeemie, ik benijd je niet; systeembanken redden of niet, knieschoten afschieten of niet, deporteren, opsluiten of opnemen, km-heffen of belasten, eco-ducten openstellen voor wandelaars of uitsluitend toegankelijk voor kleinwild met implant-chipkaart, bodyscans ook voor zwangere vrouwen, kind eerst verwijderen?

Ik noem maar wat van de dillema’s waar we met z’n allen voor staan.

Reageer
gravatar

Heel erg moedig, want ook hier geldt een schijnheilige drie-eenheid:
– wat moet ik vinden,
– wat vind ik,
– wat zou ik willen vinden.
Voorwaar, géén kleine opgave in slechts 2 maanden.

Reageer
gravatar

Zeer intrigerend allemaal en de tweestrijd aan meningen mooi verwoord,
Daarentegen vind ik nog wel dat Elker over de budgetaire aspecten moet googlen. Ben zeer benieuwd naar zijn bevindingen over twee maanden!

Reageer