Forbes publiceert top 500 armste mensen

Nummer 1 Kwame Mpufu: 'Eindelijk erkenning'

Zakenblad Forbes heeft zijn nieuwe jaarlijkse lijst van armste aardbewoners gepubliceerd. Na de recente lijst met rijkste bewoners, waar de Mexicaanse mediamagnaat Slim verrassend bovenaan eindigde, was het volgens de redactie tijd voor ‘de andere kant van het spectrum’. Op de lijst prijken 371 Sub-Saharaanse Afrikanen, 54 Oostaziaten, 72 Haïtianen, 2 dakloze Russen en een verwarde Belg. Op basis van ‘zorgvuldig en grondig onderzoek en heldere criteria’ is de lijst samengesteld, die volgens het tijdschrift ‘een representatief beeld van armoede schetsen’. Dat bleek dit jaar met de mondiale gebeurtenissen geen sinecure, aldus Steve Forbes, hoofdredacteur van Forbes magazine.

“Het blijft natuurlijk appels met peren vergelijken. Het prijspeil in Haïti is het afgelopen jaar ruim onder dat van Guinee-Bissau gedaald. Met 4 cent kun je in een vluchtelingenkamp in Malawi alleen een bordje rijst krijgen, terwijl je er in Mongolië al een jakhalskoteletje kunt kopen. Dat maakt het journalistiek gezien moeilijk, maar ook uitdagend.” Doordat de prijs alleen aan volwassen kan worden uitgekeerd gaat hij dit jaar aan vele kinderen voorbij. Pho Nuk (7) uit Noord-Korea heeft er wel begrip voor. “Op zo’n jonge leeftijd blijft bezit lastig te definiëren. Ik heb niets, en mijn familie ook niet. Maar bij veel westerse gezinnen is de tv en de computer ook eigenlijk gewoon van papa en mama. Dus wat dat betreft bezitten we allemaal weinig. Ik hoop in elk geval dat ik over 11 jaar als volwaardig lid kan meedoen.”

De nummer 1 is Kwame Mpufu uit Nyala, Darfur. Hij had al geruime tijd net als vele landgenoten vrijwel geen materieel bezit, maar toen hij vorige week ook zijn familie verloor kaapte hij de titel voor de neus van enkele landgenoten weg. Mpufu heeft het afgelopen jaar geleefd van een paar kilo rijst, geweld in van cholerabacteriën vergeven water uit een tien kilometer verderop gelegen put.

De kersverse nummer een is ‘vereerd.’ Op de vraag hoe hij zijn positie heeft bereikt kon Mpufu niet een kernoorzaak noemen. “Het is een combinatie van factoren denk ik. Mijn familie heeft traditiegetrouw vrijwel niets bezeten. In de jaren ’90 kwamen daar de militie-aanvallen bij, corrupte politie en vervolgens de opkomst van de SLM (Sudanese Liberation Movement, red.). Dan werk je langzaam toe naar een situatie waar in je werkelijk helemaal niets meer hebt. Geen geld, geen voedsel, geen kleren, geen onderdak, en nu ook geen familie. Zo’n prestatie komt niet zomaar tot stand, en wat dat betreft ben ik blij dat we daar nu eindelijk eens een stukje erkenning voor krijgen.”

De trotse winnaar voelt enige verwantschap met ‘de andere nummer 1’, de Mexicaanse mediamagnaat Slim. “Er heerst in de wereld nu eenmaal een obsessie met materiële goederen. Ik vind het een leuk idee dat hij en ik de beide uitersten van deze schaal vormen.” Door het in de wacht slepen van de eerste prijs is Mpufu bij voorbaat kansloos voor de editie van volgend jaar. “Dat vind ik niet erg. Je moet plaats durven maken voor nieuw talent. Het leuke aan de kredietcrisis is dat armoede in de hele wereld toe kan slaan. Waar Afrikaanse landen vroeger de gedoodverfde favorieten waren, zie je nu dat aanstormend talent overal vandaan kan komen. Dat lijkt me een goede ontwikkeling.”

In de analyse bleek de top-100, met name dankzij nummers 99 en 100, gemiddeld vijf cent per jaar te verdienen. Dat het vermogen van de rijkste man ter wereld, Slim,  ruim 1.000.000.000.000 (1 biljoen, red.) maal zo hoog ligt vinden ze ‘niet meer dan terecht’. “Die man heeft echt iets neergezet, en daar mag hij best naar beloond worden.” Wel gaven de leden van de top-100 aan eventuele donaties in de vorm van voedsel of medicijnen ‘niet af te zullen slaan’. Over kanshebbers voor 2011 wil Forbes nu nog geen uitlatingen doen. Wel geeft de redactie aan ‘naast de traditionele kanshebbers in Afrika ook Zuid-Amerika en Azië goed in de gaten te houden.’


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

@loko Om je te helpen ook weer wat meer van jezelf te houden mag je beginnen je (grote?) banktegoeden aan mij over te maken. We maken dan wel een afspraak waar en wanneer ik de rest van je spullen kom ophalen.

Reageer
gravatar

Al naar verluidt roert nu ook Europa zich in deze prestigieuze competitie. Een Nederlandse oud-bankier, een zekere D. Scheringa, schijnt de gedoodverfde kandidaat voor de nr 1 positie van 2011 te zijn

Reageer
gravatar

Dat is onderzocht door gerenommeerde bureau Brand Finance.
In de recent gepubliceerde lijst (sorry J.C.) van 500 meest waardevolle “brands” ter wereld, neemt “Armste Persoon Ter Wereld” een respectabele 23e plaats in.
Met andere woorden: Mpufu’s kostje is definitief gekocht. Vermoedelijk zal hij binnenkort als dictator aan de macht komen met behulp van het door hem gefinancierde legertje huurlingen.

Reageer
gravatar

@Schoonvader,

Helemaal mee eens. De gemiddelde Sudanees hoeft niet wakker te liggen over woekerpolissen, creditcardschulden of tophypotheken. Wakker liggen van de honger is eigenlijk een verademing.

Reageer
gravatar

Deze lijst heeft geen enkele waarde daar er geen rekening wordt gehouden met negatief kapitaal. Als ik mijn eigen schulden op een rijtje zet en ik zekere slechter af dan deze mijnheer uit Darfur die in al zijn rijkdom geen idee heeft wat een schuldeiser is.

Reageer
gravatar

Ik vind die obsessie voor lijstjes als “de 500 rijkste …” en “de 25 meest schokkende …” en “de 7 gruwelijkste …”, etc. een veeg teken. Er bestaat tegenwoordig alleen nog maar interesse in extreme gevallen, er is nauwelijks nog aandacht voor de gemiddelde persoon. Daarom pleit ik ervoor dat Forbes of een ander eens een lijst gaat opstellen van “de 500 modaalste mensen op aarde”. Want ik kan je verzekeren dat vooral zij steun en aandacht verdienen; mensen die eenmaal in de modaliteit terecht komen, hebben nauwelijks nog kans om zich daaruit te bevrijden.

Reageer
gravatar

Hoezo jatwerk? Forbes en de meeste andere onderzoekers sturen hun bevindingen wereldwijd naar een hele berg media. Vaak is zoiets voorzien van een smeuïge aanzet. De Speld heeft dat opgepakt en geplaatst. Het zou andere media ook sieren als zij dit deden. Probleem is dat positief nieuws slecht scoort. Dat zal de verklaring zijn waarom de Telegraaf e.d. dit bericht links laten liggen.

Reageer
gravatar

Rogier,
deine Redaktion (nr. 8, 10.12 uur, Ruud de Wildt, plagiaat, Babalin) ist een bischen einfach, doch! Geef de Buben van Babalin de Kredits und darmit aus. Zei sind beter! Jezelf de Moreel juiste ridders nennen is ja zehr einfach! Warum geen samenwerking?
Grussgott,
Zweder, Den Haag

Reageer
gravatar

Wat is er verworden van de hamburger als rekeneenheid? Hamburgers van McDonalds kosten in wezen in elk land evenveel. De armoede-graad kan dus prima worden bepaald aan de hand van het aantal hamburgers dat een burger kan kopen.

Reageer
gravatar

Brekend! Babalin heeft deze grap GEJAT van Ruud de Wild! Ruud maakte dit grapje eerder dan het babalin stuk (overigens… Babalin?) op Twitter: http://twitter.com/ruuddewild/status/10309911576. Wij, de moreel juiste grapridders van De Speld, hebben onze grote inspiratiebron Ruud tenminste en co-auteurschap aangeboden (pre-babalinstukje) http://twitter.com/DeSpeld/status/10313873686 EN eerlijk bedankt voor ZIJN grapje. http://twitter.com/DeSpeld/status/10560786021

p.s. Jullie reacties lijken nogal op elkaar, nummer 2, 3 en 5: is daar geen sprake van plagiaat?

Reageer
gravatar

Die verwarde Belg is trouwens weer van de lijst af. Dat bleek de Belgische Koning te zijn die per abuis bij zijn belastingopgave het aantal nullen dat voor de komma moest staan, achter de komma gezet had.

Reageer
gravatar

Ik denk dat het met dat jatwerk wel meevalt. Het gaat tenslotte om een heel ander onderzoek. Hier is sprake van het gezaghebbende Forbes en op Babalin (what’s in a name?) gaat het over het volstrekt onbekende Bruinlier & Vaantjes. Het spreekt dan al voor zich dat de resultaten geheel verschillend zijn…

Reageer
gravatar

Eigenlijk is de prestatie van Mpufu veel groter dan die van Slim, vind ik. Hij is tenslotte uit een veel grotere groep eerste geworden dan Slim.
Als Slim de helft van zijn vermogen aan Mpufu zou schenken – wat ik een zeer goed gebaar zou vinden – dan eindigen beiden alsnog in de top 100 van rijksten mensen en niet ergens halverwege de gehele mensheid.
Überhaupt wel een leuk idee om steeds de rijkste persoon zijn of haar kapitaal te laten delen met de armste. Het zou een eerlijkere verdeling van de welvaart ten gevolge hebben.

Reageer
gravatar

Mpufu heeft gelijk, we zouden de ontwikkelingshulp aan de rijke mensen moeten geven die het hardst door de kredietcrisis zijn geraakt.

Reageer