Groenink: “Ik had kredietcrisis kunnen voorkomen”

'In de bancaire wereld lopen, op mijzelf na, alleen maar idioten rond.'

Voormalig ABN AMRO-topman Rijkman Groenink heeft er spijt van dat hij de kredietcrisis niet heeft voorkomen. Hij meldt dit in een interview met het Financieele Dagblad. Volgens Groenink heeft hij in november 2004 verzuimd om actie te ondernemen. Dit was nog ruim voor de tragische lotgevallen van ABN AMRO. “Ik had al deze narigheid kunnen voorkomen, dat had de wereld ruim 4300 miljard dollar bespaard.”

De gevallen ‘financiële topper’ is na de verhoren van de Commissie-De Wit nog eens bij zichzelf te rade gegaan en concludeert dat hij al in het najaar van 2004 een sleutelrol had kunnen, en moeten, spelen. Groenink had in deze periode een conceptvoorstel geschreven, waarin hij voorstelde de functies van Minister van Financiën en president van De Nederlandsche Bank direct aan hem toe te wijzen. “Als ‘Supreme Financial Officer’ had ik dan de discipline gehandhaafd die nodig was om de wereldeconomie en mijn eigen bank van de ondergang te redden.” De topman besloot zijn voorstel niet publiekelijk bekend te maken na hevige discussies met de politiek. “Ik heb in het diepste geheim hierover contacten gehad met Wellink en Zalm, die pertinent weigerden hun comfortabele posities op te geven. We weten inmiddels wat de consequenties zijn van hun egoïsme.”

De voormalig bestuursvoorzitter neemt in het interview geen blad voor de mond: “In de bancaire wereld lopen, op mijzelf na, alleen maar idioten rond. Dan is het niet verwonderlijk dat zo’n financieel systeem in elkaar zakt. Ik heb dat wel ingezien, maar helaas niet de kans gekregen om in te grijpen.” Groenink had alle financiële topmannen, op hemzelf na, willen ontslaan om te bouwen aan een nieuw systeem waarbij mensen met zijn inzicht meer kans hadden om de top te bereiken. “Ik heb me soms verdomd eenzaam gevoeld, tussen al die kortzichtige, inhalige geldwolven”, aldus een duidelijk geëmotioneerde Groenink.

Groenink stelt dat de wereld te zwaar tilt aan de ondergang van de Lehman Brothers, dat hij ‘een stelletje over het paard getilde boekhouders-plus’ noemt. “De wissel die de overname van ABN trok op andere banken, dat heeft mensen aan het denken gezet. Waarom werd er niet meer geluisterd naar een échte bankier, iemand die met passie voor zijn vak jaren heeft gevochten voor de goede zaak? Betekende dit niet dat de economie in handen was gevallen van opportunistische knoeiers, in plaats van de feilloos opererende professionals waarvoor ze bedoeld was?” Groenink licht toe dat deze laatste vraag retorisch van aard is.

De bankier wijst kritiek op zijn eigen beloning bij de ondergang van ABN ferm van de hand. “Dertig miljoen, dat klinkt voor iemand in de straat natuurlijk als heel veel geld. Maar mijn hart bloedde voor mijn bank en voor het financiële stelsel dat ermee ten onder ging. Niet te geloven, dat Zalm en Wellink dat zomaar weggaven. Ik kan nu baden in vloeibaar goud, maar word je daar gelukkig van?” aldus de vertwijfelde multimiljonair.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ik steun de heer Showfeur waar het gaat om het specifieker bezigen van de kreet “Eigen munt éérst!”.

Statistisch gezien kan ik ook instemmen deze kreet slechts in zo’n 50% van alle gevallen te bezigen, aangezien in de overige ongeveer 50% de kreet “Eigen kop éérst!” gebezigd zou moeten worden, teneinde de grove discriminatie van de andere zijde van de munt een halt toe te roepen.

Ik zou, voorts, ook willen pleiten om (naast bovenstaande in acht te hebben genomen) de vraag “Kop of munt?” te willen omzetten in “Kop én munt?”.

Reageer
gravatar

Rest mij niets anders dan instemmend met mijn voorlichten naar mijn bovenbuurman te knipperen.

Reageer
gravatar

Ik zou de kreet ‘Eigen munt éérst!’ toch iets voorzichtiger en specifieker geplaatst willen zien. Ik stel voor om die kreet slechts in ca. de helft van de gevallen te bezigen. Om precies te zijn lijkt het mij gepast om de kreet slechts geldig te laten zijn in geval er gecasht kan worden. In alle gevallen waarin er betaald moet worden zou ik liever niet vooraan staan met de kreet ‘Eigen munt éérst!’

Reageer
gravatar

Ik vind het hemeltergend dat een overduidelijk vaderlandslievend bankier als Groenink het durft te hebben over een wereldschade in dollars.
Tuurlijk, dollars zijn ook groen-ig, maar dat is geen reden om de eigen munt te verwaarlozen.
Een goed nationalistisch bankier heeft het over eigen munt eerst, en alle buitenlandse munten raus.
(voor het gemak moet men even terugdenken aan toen Nederlandsche bankiers steevast de Duitse mark volgden)

Ik verwacht dan ook van het nog op te richten comité ter bevordering van de overname via fokke en sukke van de ABN door Groenink, met zijn afscheidsbonus (sniff), hier paal en perk aan te stellen.

Wereldschade in euro’s is ook veel minder dan in dollars, na zo’n aanpassing naar eigen munt eerst kan je dan ook net doen alsof je al een heel stuk van de schade hebt opgelost.

3 144 is natuurlijk veel minder dan 4300.
(miljard)

Reageer
gravatar

@6 Mad Man: ja, daar heb je dan wel weer een punt: Rijkman (what’s in a name…) lijkt me inderdaad wel het type om ‘meelopers’ te verwarren met ‘naasten’. Zou hij last hebben van al die badgasten die met hem willen “baden in vloeibaar goud”? Ik denk het wel, want hij wordt er niet gelukkig van. Ik stel voor dat we een inzamling voor hem houden, zodat hij een groter privé-strand kan kopen…

Reageer
gravatar

@Rich & Jan, ho eens even. “Als je wint heb je vrienden.” Doe Maar verwoordde het, Groenink belichaamt het. Die man heeft kerstkaarten geschreven alsof het onkostendeclaraties waren.

Reageer
gravatar

@Jan. Volgens mij was een dubbeltje daarvoor al toereikend geweest, of kan je daarvoor tegenwoordig geen twee telefoontjes meer mee plegen? Ik ben niet meer zo thuis in het vanuit een cel bellen. Aan de andere kant is het goed dat Rijkman daar wat ervaring mee opdoet, want als hij krijgt wat hij zou verdienen, kan hij voorlopig een hele tijd vanuit een cel bellen.

Reageer
gravatar

@Rich. Correct! Ik kwam mijnheer Groenink onlangs nog tegen voor een telefooncel in de Geldontwaardingsdwarsstraat en hij vroeg of hij 50 Eurocent kon lenen om een vriend te bellen. Ik heb hem toen 1 Euro gegeven en gezegd: “Alsjeblief, hiermee kun je ál je vrienden bellen”.

Reageer
gravatar

@Mad Man: maar weet jij dan ook over hoeveel naasten het gaat? Volgens mij kan dit uitdraaien op een forse belastingtegenvaller!

Reageer
gravatar

‘t Schijnt dat Groenink afgelopen kerst allemaal “kinderpostzegel-kaarten” heeft gebruikt om zijn naasten een gelukkig nieuw jaar te wensen. Met zulke gulle mensen aan de top is er eigenlijk geen belasting nodig.

Reageer