Tahiti verguld met donaties

Donaties welkom in 'overgangsfase'

President Sapu Kuljampan van Tahiti heeft in een officiële verklaring zijn dank uitgesproken voor de ruimhartige donatie aan zijn land door de Nederlandse Vereniging voor Dyslectici. De Polynesische eilandengroep ontving een bedrag van ruim 5 miljard euro aan noodhulp, aangevuld met enige praktische goederen. Het staatshoofd spreekt van ‘een geschenk uit de hemel’ , nu het land zich ‘in een nieuwe overgangsfase’ lijkt te bevinden.

“Zeker, de dekens komen goed van pas”, aldus Kuljampan. “Het is hier met een gemiddelde temperatuur van 23 graden deze maand uitzonderlijk koud en we zijn blij dat daar ook in Europa oog voor is. Dankzij de kisten medicijnen die binnen zijn gekomen hebben we de komende jaren geen hoofdpijn meer en de watercontainers komen zeer goed van pas om onze zwembaden te vullen.”

Het overgemaakte geldbedrag kan Tahiti door ‘een moeilijke overgangsfase helpen’, zo zegt de president. Vlak voor de feestdagen kwam Kuljampan middels een staatsgreep aan de macht. Hij en zijn ministers zagen zich plotseling geconfronteerd met een gebrek aan geld om hun nieuwe functie fatsoenlijk vorm te kunnen geven. “Om een beetje goed te functioneren in het hectische politieke bestaan, moet je zorgen dat er voldoende ontspanningsmogelijkheden zijn. Een zwembad, een aardige Bentley, een bezoekje van een zorgzame vrouw op zijn tijd, dat soort dingen. Ontzeg je jezelf dat soort dingen, dan ga je eraan onderdoor. Ik zie hierin de oorzaak van het jammerlijke falen van mijn voorganger Jean-Baptiste Kukupiku, en ik denk zeker dat het een rol speelt in het gebrekkige functioneren van de politiek in jullie land.”

Woordvoerder Herman-Étienne van Haggeldijke van de Nederlandse weldoeners laat weten het niet meer dan normaal te vinden zich in te zetten voor de eilandbewoners. “Kijkend naar de beelden van al die arme mensen overvalt je een gevoel van machteloosheid. Wij hebben alles, zij zijn alles kwijt. Het is niet meer dan normaal dat je dan je leden aanspreekt voor een inzamelingsactie. Je wilt toch iets doen. En wat is nou vijfhonderdduizend euro als het gaat om het welzien van je medemens?”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

De globalisering bederft nu dus ook al de wereld van de noodhulp. Er schijnen inmiddels ook medewerkers van Artsen Zonder Grenzen gesignaleerd te zijn op Tahiti. Om preventief op te treden, beweren ze, een tsunami is immers nooit ver weg. Die lui kennen hun grenzen gewoonweg niet.

Reageer
gravatar

De reactie van president Kuljampan valt toch wat tegen in vergelijking met die van Ajax-speler Sulejmani die vijf jaar geleden ook een onverwachte gift van de vereniging kreeg.

Reageer
gravatar

Ik dacht dat dat land Hatiti heette en dat het zo genoemd was door Louis Antoine de Bougainville die de eilanden in 1768 ontdekte. Hij trof daar namelijk zoveel mooie halfnaakte vrouwen aan.

Reageer