Ministerie wil positievere voorspellingen 2010

'Komend jaar moet beter'

Het ministerie van Algemene Zaken roept de planbureaus op om in 2010 met optimistisch gestemde voorspellingen te komen. “Ik wil dat burgers met een lekker gevoel het nieuwe jaar in gaan”, aldus de minister-president in een ambtsinstructie aan het CPB. “Groeicijfers van tussen de vijf en tien procent dragen daar enorm aan bij.”

Van het Sociaal Cultureel Planbureau vraagt het ministerie om positieve verwachtingen ten aanzien van de multiculturele samenleving, solidariteit en levensgeluk. “Misschien kunnen jullie een geluksindicator ontwikkelen, die dan voor 2010 heel hoog uitvalt”, zo staat in een begeleidende brief.

Algemene Zaken benadrukt het belang van goede visuals. “Grafiekjes met groene lijntjes die steil omhoog wijzen doen het altijd erg goed. En op de voorkant natuurlijk een paar lekkere wijven”, aldus de memo.

CPB-rekenmeester Coen Teulings reageert enthousiast op de aanwijzingen van de minister. “2009 was een pittig jaar, waarin we onze voorspellingen meerdere malen naar beneden moesten bijstellen. Dat kwam ons op veel kritiek te staan. Ik ben blij dat de politiek daadkrachtig optreedt, zodat we in 2010 onversneden positief voor de dag kunnen komen.”

Hoogleraar Psychologie van de Economie Bert Bokhoven is eveneens enthousiast over het voorstel. “De positieve invloed van gunstige voorspellingen is al meerdere malen wetenschappelijk aangetoond. We moeten alles aangrijpen om uit deze crisis te komen en het is goed om te zien dat de overheid die taak serieus opvat.”

“En als het niet werkt, dan hebben we in ieder geval een vrolijk gestemd voorjaar gehad.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ik heb wel eens gelezen dat Fruitella’s geen aardse uitvinding zijn, maar een aan ons geschonken intergalactische raketbrandstof die wij nog niet begrijpen. Persoonlijk vond ik dat grotere onzin.

Reageer
gravatar

Toch weer jammer dat AZ de positieve invloed van sport-resultaten lijkt te vergeten.
Zo draagt een voorspelling dat Nederland een record-aantal gouden plakken in Vancouver gaat weghalen en wereldkampioen voetbal in Zuid Afrika gaat worden altijd bij aan een push voor de economie.
(en verschaft Bakellende een excuus om daar op kosten van de belastingbetaler uit z’n dak te gaan)

Reageer
gravatar

@Piet Hein: met het bestempelen van onzin dat Fruitella’s intergalactische raketbrandstof is moet je toch wat voorzichtiger zijn:
ik heb wel eens gelezen dat Usain Bolt en Sven Kramer de geheimen van deze intergalactische raketbrandstof wel hebben doorgrond en daaraan hun successen te danken hebben!

Reageer
gravatar

Eerst vroeg Balkenende al aan de milieubeweging om de natuur te verzoeken een positievere invloed te hebben op de economie. En nu dit. ik verbaas mij nergens meer over…;-)

Reageer
gravatar

Ik voorspel een nieuwe AH-WK-rage, waarbij bij elke 10 euro aan boodschappen je een klein figuurtje krijgt van een willekeurige Afrikaanse stam. Bosnegers, Zulu’s, nomaden, Masai, Pygmeëen, Hutu’s en Tutsi’s. Een Afrikaner is goudkleurig en telt dubbel. Ik voorspel kamervragen. Ik voorspel Wilders op de barricade voor de AH. Ik zie Harry Piekema als nieuwe Minister van Economie. Kortom, 2010: een jaar dat je zal bijblijven.

Reageer
gravatar

“Ik ben blij dat de politiek daadkrachtig optreedt, zodat we in 2010 onversneden positief voor de dag kunnen komen.”

Als dat ook nog ‘onbesneden’ mag, dan komt het allemaal goed in het land.

Reageer
gravatar

Omdat de werkelijkheid aan het einde van het jaar toch weer blijkt tegen te vallen, kun je volgend jaar opnieuw met een optimistische prognose komen. Zo gaan de planbureaus voor in de ‘wave’.

Reageer
gravatar

Zie het als een positieve cirkel. Ze zeggen dat het goed gaat, dan gaat iedereen op zijn luie kont zitten, het gaat toch wel goed. Dan gaan ze nog harder zeggen dat het goed gaat, en dan worden we nog luier.
Na vijf jaar, zijn we gegarandeerd in het walhalla!

Reageer
gravatar

@B-
ons bronnenonderzoek is door Cees Fasseur zelf gedaan, dus dan weet je dat alleen de objectieve waarheid bericht wordt.

Reageer
gravatar

Deels daarom zou ik graag de bron willen zien, aangezien hij studiegenoot was van H.M. Beatrix die prominent lid is van de Bilderberg groep. Ik hoop dat u kan snappen dat ik graag zelf dat soort dingen zie zonder het klakkeloos over te nemen. In ieder geval bedankt voor uw tijd.

Reageer