Het Jaarlijstje der Jaarlijsten

'Klassiek' Geheugentrainerboodschappenlijstje wederom in de top

Ook dit jaar plukte De Speld uit de hooiberg der jaarlijstjes de beste lijstjes. Met dit jaar de meest treffende complimenten van Matthijs van Nieuwkerk, mooiste geüploade foto’s van openbare vuilnisbakken, wederom de beste boodschappenlijst uit Max’ Geheugentrainer en de scherpste Lingodialogen. “Dan houden jullie zeker wel van groene ballen?”

Lingo

Hoe Lucille Werner in enkele korte vragen de essentie van een deelnemer voor de Nederlandse kijker neer kan zetten is alom bekend.  Maar een paar keer steeg ze boven haar eigen torenhoge niveau uit en toonde zelfs de ziel van haar deelnemers. De hoogtepunten werden vastgelegd in de enige officiële Tros Lingodialoogjaarlijst:

Nummer 2 24 juni

In de aflevering op deze verder vrij middelmatig woensdag wist Lucille deelnemers Kees en Janine in drie pakkende vragen volledig aan het Nederlandse publiek voor te stellen. Vooral de vraag “En wat voor werk doe je in Bovenkarspel?” gaf blijk van een menselijke connectie met de deelnemers.

– “En kom je nog bijzondere cocktailprikkers tegen op zo’n verzamelaarsbeurs?”
– “Castreren jullie je Chihuahua’s onverdoofd?”
– “En wat voor werk doe je in Bovenkarspel?”

Nummer 1 16 maart

Op maandag 16 maart balanceerde Werner even op het randje. Dit zijn precies de vragen die Lingo spannend houden, aldus de jury. Vlak na de opener aan het adres van Sara en Hielke,  “Dus jullie kennen elkaar via de padvinderij?”, vervolgde Werner met een ongewoon ondeugende vraag: “Dan houden jullie zeker wel van groene ballen?”. De consternatie en het gegiechel dat hierop volgde maakten nog maar eens duidelijk dat Lingo altijd haar grenzen is blijven verleggen.

– “Op wat voor plek leren zulke mooie mensen elkaar eigenlijk kennen?”
– “Dus jullie kennen elkaar via de padvinderij?”
– “Dan houden jullie zeker wel van groene ballen?”

Vuilnisbak

Gelukkig werd ook in de wereld van de kunsten weer het kaf van het koren gescheiden. Wij waren vooral blij dat we niet zelf meer hoefden te kiezen wat de beste geüploade foto’s van openbare vuilnisbakken in 2009  waren.

Nummer 2

Uit het juryrapport: “De beslissing viel pas later op de middag. Het lag niet eens aan het vurige betoog dat sommige van de juryleden voor de winnende foto hielden. De beslissing viel, omdat een jurylid de winnende foto met de beamer op de muur projecteerde. Oh! Het was gráppig bedoeld! En Oh! Het was nog grappig ook. Ja duh!, zeiden de aanwezige pleitbezorgers van de foto die uiteindelijk bijna zou winnen.”

Nummer 1

Uit het juryrapport: “Deze kunstenaar reageert vanuit maatschappelijke bewogenheid, variërend van aandacht voor het lot van het individu tot zorg over een problematiek op mondiale schaal. Bij een dergelijke nadruk op sociale aspecten is het noodzakelijk om bij de beoordeling van het kunstenaarschap onderscheid te maken tussen waarachtig gevoelde noodzaak enerzijds en een houding van belerend moralisme anderzijds. Maar dat was hier niet nodig. Met een jongensachtige zelfverzekerdheid stelt de fotograaf algemeen geaccepteerde opvattingen aan de kaak, bijvoorbeeld over de suprematie van het maatschappelijke boven het individuele. Het hergebruik van materialen werd als een extra positief element gezien.”

Nieuwe dieren

De beste nieuw ontdekte diersoort was dit jaar niet de kanaalotter, het slofdiertje, de gewone janfrederik of de zwartvoorhoofdboomkikker (hallucinogeen). Het kon dit jaar alleen maar de Opisthostoma vermiculum zijn.

Deze nieuwe slak staat volgens deskundigen voor een unieke morfologische evolutie door zijn manier van schelpdraaien. De meeste huizen van slakken of buikpotigen spiralen  volgens een strak logaritme en kunnen maximaal drie keer om hun as draaien. Het huis van de Opisthostoma vermiculum heeft echter vier (!) verschillende draaiassen, meer dan iedere andere ontdekte slakachtige. Bovendien laten de windingen consistent drie keer los om zich vervolgen twee keer te hechten aan voorgaande windingen. Dit suggereert dat aan deze windingstrategie een groot evolutionair plan ten grondslag ligt.

Boodschappenlijst

De beste boodschappenlijstjes in Max’ Geheugentrainer waren dit jaar helaas wat minder experimenteel dan vorig jaar. Dit jaar geen Gladstone classic flavour menthol, Friso kindervoeding hypo-allergeen of Boemboe ajam smoor meer in het boodschappenlijstje. Toch sprong 2 oktober 2009 eruit in zijn authenticiteit. Dat de redactie het voor elkaar heeft gekregen om na zoveel lijstjes nog zo’n klassieker uit de mouw te schudden is op zijn minst opmerkelijk te noemen.

Cervelaatworst
Spuitroom
Knolselderij
Omo
Eekhoorntjesbrood
Raamlathoeken
Meloen
Theezeefje

Matthijs van Nieuwkerk

De jaarlijst waar waarschijnlijk het meeste bloed, zweet en tranen in heeft gezeten moet toch wel de jaarlijst met Mooiste complimenten van Matthijs van Nieuwkerk zijn. 160 afleveringen met gemiddeld vijf gasten en zeventien complimenten per gast komt op een totaal van 13.600 complimenten. Toch wist een groep monniken ook daar een representatieve en sterke jaarlijst van te maken.

5. Martin Koolhoven
“Je weet dat soort dingen. Je weet alles van film. Oorlogswinter wint waarschijnlijk een oscar, jij wint waarschijnlijk een Oscar.”

4. Kluun
“Je hebt met je boek meer dan een miljoen mensen in Nederland geraakt. Niet iedereen kan een boek schrijven, een dat mensen lezen, dat mensen raakt, waardoor mensen voelen dat ze leven. En dan wordt er ook nog eens een film van gemaakt die veel mensen tot tranen toe zal roeren. Hou je van muziek?”

3. Harry Mulisch
“Meneer Mulisch, u bent niet dood.”

2. Kabouter Wesley
“Die kabouter deugt echt helemaal niet, he?”

1. Leo Blokhuis
“Mijn muzikale steun en toeverlaat, goede vriend, leraar, inspirator en popprofessor, de ongekroonde koning van de popgeschiedenis. (dit jaar 93 keer toegepast)


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Zelf kijk ik é-norm uit naar het jaar waarin het lijstje wordt aangevoerd door Boemboe ajam smoor & Raamlathoeken op de gedeelde eerste plaats! Voor het overige zijn jaarlijstjes mij even waardeloos als de jaren waarin zij geproduceerd worden.

Reageer
gravatar

@Constant Variabel

Goedgekeurd lijstje door Balkenende:

Balkenende 1
Balkenende 2
Balkenende 3
Balkenende 4
Balkenende 5
t/m 12 bij het bereiken 67 jaar

Reageer
gravatar

** GEHEIM **
Uit de notulen van de ministerraad

Rondvraag:
JPB vraagt of er bedenkingen zijn ten aanzien van de vele eindejaarslijstjes die op internet circuleren en dan met name gezien het imago van het kabinet.
WB zegt dat hem dat niet zo veel uitmaakt, zolang hij niet in samen met Scheringa en Zalm op één lijstje voorkomt.
EvdL vindt het prima zo, hij heeft inmiddels 7 lijstjes geturfd waar hij samen met Pechtold als nummer één PVV bestrijder wordt genoemd.
JPB vraagt zich af in hoeverre deze individuele prestaties van kabinetsleden op deze lijstjes bijdragen aan de algehele regeringsdoelstelling. Hij wijst er fijntjes op dat het staatshoofd waarde hecht aan een internet-arme samenleving, waar we weer gewoon bij elkaar op de thee gaan. En werpt daarmee de vraag op of er geen ontmoedigingsbeleid op eindejaarslijstjes zou moeten komen.
AR vindt dat een goed idee en vraagt of tegelijkertijd een internetfilter kan worden ingesteld op profane sites.
AK vraagt zich af of er niet uit hoofde van de geestelijke volksgezondheid een preventieve ruiming kan worden ingesteld op de zgn. ‘lijstjes-sites’.
GtH ziet bezwaren op grond van de Algemene Wet Bestuursrecht om sites die lijstjes publiceren geheel te verbieden, mogelijk is er ruimte voor van overheidswege goedgekeurde lijstjes. Er zou een ministerieel lijstjeskeurmerk in het leven kunnen worden geroepen dat via een nieuw in te richten hoog college van staat dit keurmerk uitdeelt.
JPB resumeert de inbreng van allen als volgt: ‘het lijkt mij een goed idee om daar een commissie voor in te stellen die op korte termijn, in ieder geval vóór 1 november 2011 daarover aan het kabinet advies uitbrengt.’
Aldus wordt besloten.

Reageer
gravatar

Citaat van het jaar: “Aan bomen die tot in de hemel groeien, groeien slechts gebakken peren” (Geert Kruideren)

Reageer