Invloed kinderen op klimaatverandering onderschat

Jeugd in leeftijd 0-5 vormt sleutelfactor

De invloed van kinderen van 0 tot 5 jaar op de klimaatverandering is jarenlang systematisch genegeerd en gebagatelliseerd. Deze opmerkelijke uitspraak is afkomstig van Bert Bokhoven, klimatoloog verbonden aan de Universiteit van Wageningen. “Zuigelingen, peuters en kleuters vormen een niet te onderschatten sleutelfactor in de bijdrage aan broeikasgassen aan onze atmosfeer. Direct ingrijpen is noodzakelijk en een morele verplichting voor iedere Nederlandse burger.”

Bokhoven verzamelde voor zijn onderzoek gegevens van peuterspeelzalen en pedagogische consultbureaus. De resultaten liegen er niet om. “De hoeveelheid broeikasgassen afkomstig uit poepluiers in de Nederlandse peuterspeelzalen is binnen de termijn van 15 jaar goed voor het verdwijnen van 1 atol van de Maldiven. Daarnaast moeten we de invloed van nachtlampjes niet onderschatten, omdat ons kroost ‘zo bang is in het donker’. We komen maar wat graag aan de wensen van onze kinderen tegemoet, maar zonder al die lichtgevende Winnie de Poehs was het ijsoppervlak op Groenland nu ruim 10.000 km2 groter geweest. Dit zijn cijfers die de Nederlander aan het denken moeten zetten.”

De onderzoeker hekelt de dubbele moraal van de Nederlandse ouder. “Joris-met-de-hoornen-bril-en-de paarse-broek levert voordat hij naar de locale fractievergadering van GroenLinks gaat nog snel even per bakfiets zijn kind af bij de speelzaal. Hij steekt zijn kop in het zand voor het feit dat hij nu medeplichtig is aan het grote milieuprobleem dat hij beweert te bestrijden. Het is schijnheiligheid troef en typisch Holland op zijn smalst.”

Bokhoven wijst voor een mogelijke oplossing naar het ‘Chinese model’.  “In China  wordt de factor ‘kind’ in de milieuproblematiek al jaren onderkend. Het land loopt wat betreft maatregelen hiertegen eigenlijk al jaren op ons voor. De éénkindpolitiek is hier het meest treffende voorbeeld van.” De onderzoeker ziet heil in de spartaanse Chinese opvoeding. “We zijn hier veel te lief voor onze kinderen. Denkt u dat in China één kind het in zijn hoofd haalt om op zijn derde nog in zijn broek of in een luier te poepen? Ook leren Chinese kinderen vanaf het eerste moment de keiharde waarheid: ‘s nachts is het gewoon donker en geen lampje dat daar iets aan kan veranderen. Hier ligt het geheim voor Nederlandse ouders: vroege zindelijkheidstraining en gewoon laten huilen als ze zo bang zijn in het donker. Ze wennen wel en raken zo gehard en bewust van het feit dat dingen niet altijd zo gaan als je wilt dat ze gaan. Het recept voor een bewust levende nakomeling. ”

Bokhoven reist aanstaande donderdag af naar de klimaattop in Kopenhagen, waar hij 15 minuten krijgt om zijn bevindingen aan de wereldleiders te presenteren. “Ik verwacht een revolutie, ik presenteer een eye-opener aan de ingeslapen milieulobby. Als grote concurrent China ons een stap voor is kunnen Europa en de VS niet achterblijven. Het is een morele verplichting, al is het maar voor onze reputatie en concurrentiepositie.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Het is weer hetzelfde als met Sneerlands Mad vroeger: al die brieven, of nu dan reacties, worden door jullie zelf verzonnen en geschreven. Deze reactie is daar een onomstotelijk bewijs van.

Reageer
gravatar

Ik ben ternauwernood aan een krisis ontkomen door mijn kleine te voorzien van rolschaatsen – ja, ik geef toe – het is niet de integere oplossing, het is niet het beeld van doorzettings vermogen – maar goed, ik koos. Nu kan ze nog niet lopen maar wel al goed rollen. De hond voorop het kind erachter. Alles loopt sneller, op rolletjes, naar de winkel, de school, het pretpark..

Haar imaginaire vriendje rolt met haar mee, gezellig toch..

Reageer
gravatar

@Haes: Ik denk dat dat meevalt. Immers: voor het water mijn niveau bereikt heeft, zijn er al zoveel kinderen verdronken, dat de klimaatverhoging vanzelf stopt. Vergeet niet dat juist in de laaggelegen Hollanden de grootste kinderdichtheid heerst.
Ook elders in de wereld wonen veel mensen, dus ook kinderen, in laaggelegen deltagebieden.
Mocht de klimaatkrimp door kinderverdrinken kleiner zijn dan ik verwacht, dan is er nog geen man overboord. Om mijn huis heen staat een dicht bos, waaruit zeker genoeg hout te halen valt om een leuk bootje te bouwen.
Vervolgens gaan we consequent de kinderen met het badwater weggooien.

Reageer
gravatar

@Kees. Gij denkt immers toch niet serieus dat gij den dans ontspringt, mocht het waterpeil stijgen dankzij de klimaatverhoging, dan blijft gij op uwe armetierige 26 metertjes niet veilig.

Reageer
gravatar

@T. le Visie: ik heb hem hier ook nog nooit gezien, maar ik ken natuurlijk niet alle Wageningers.
Ik ben wel benieuwd hoe hij met zijn door U veronderstelde transparantie dan een lezing in Kopenhagen zal houden. Dat zal geen spektakel worden!

Reageer
gravatar

@Haes op 9: Haha, ik woon op ruim 26 m + NAP, dus van mij mogen ze de dijken rond de Hollanden rustig doorsteken. Graag zelfs.
Groningen, Friesland en Zeeland mogen ze ontzien, maar die polders zijn toch meestal ontstaan uit kwelders, dus niet zo diep. In Flevoland woont een vriendje, dus laat dat maar met rust.

Reageer
gravatar

@Kees22 reactie 8:
U kunt zeggen van professor Bokhoven wat u wilt, maar ik wil hem zeker geen gebrek aan transparantie verwijten!
Ondanks het feit dat ik mij regelmatig in academische kringen begeef, heb ik hem nog nooit gezien. Ik concludeer hieruit dat hij onzichtbaar is; transparanter kan een wetenschapper niet worden!

Reageer
gravatar

Het punt van de milieubelasting door zwangerschap vind ik steekhoudend. We zouden een algeheel, wereldwijd verbod op zwangerschappen kunnen laten uitvaardigen. Zij die dan nog een kind wensen, kunnen er dan gewoon één adopteren. Is het een idee om alle containers vanuit China te voorzien van een vogel in een kooitje? Net als vroeger in de mijnen. Als het vogeltje doodgaat, weten de kinderen die in de container vervoerd worden, dat ze ook dood gaan. Heel practisch, lijkt mij.

Reageer
gravatar

Haes: dat preventief ruimen zal dan al snel in veel meer safe sex resulteren, dus een win-win situatie, lijkt me zo. Tevens dragen mensen met koorts extra bij aan de opwarming van de aarde, dus dit is eigenlijk een win-win-win situatie.

Reageer
gravatar

@Kees. Die diepte krijg je vanzelf als door de klimaatverhoging de dijken doorbreken, zelfs bij jou in Wageningen.
@Onkie. We kunnen ook overgaan tot preventief ruimen van drachtige vrouwen die besmet zijn met de Q-koorts. Dat scheelt ook weer een slok op een borrel.

Reageer
gravatar

Ik weet niet goed wat ik van dit nieuws moet denken. De Wageningen Universiteit staat wel goed bekend, maar blijkbaar is dit onderzoek gebaseerd op een zekere Joris uit Holland, terwijl we hier in Wageningen in Gelderland toch ook heel goede Jorissen hebben. Niet altijd met paarse broek, maar die moet natuurlijk ook wel eens gewassen worden.
Ik ken Bert Bokhoven als een universalist: iemand die van alles een beetje weet. Wel integer hoor, hou me ten goede. Maar ik zou wel eens aanvullend onderzoek willen zien, meer een stukje de diepte in, zeg maar. En dan ook wat transparanter naar de burger toe gecommuniceerd.

Reageer
gravatar

Mijn beschte Onkie Monkie: voordat wij zulk een drastisch voorstel in de Kamer ter sprake brengen wil ik u wijzen op het nadeel, nl een dramatische uitstoot van broeikasgassen onder zwangere vrouwen.

Reageer
gravatar

@Melle. Ik heb me anders een instantkind, opgelost in tolueen, uit China aangeschaft. Ik kan niet anders zeggen dan dat ik zeer tevreden ben. Het ligt de hele dag enigszins apatisch op de bank, maar het produceert geen klimaatverpestende stront.

Reageer
gravatar

Gewoon preventief ruimen om verdere verspreiding van het klimaat tegen te gaan.

Reageer
gravatar

@ Bus, Chinese kinderen lijken een koopje, maar die zitten dan vaak weer maandenlang in containers met allerlei nare spullen erbij. Van de RIVM-site: “De stoffen waar het hier om gaat zijn bestrijdingsmiddelen waarmee de containers worden ontsmet, of stoffen, zoals benzeen en tolueen, die als oplosmiddel of bestanddeel in het productieproces worden gebruikt en uit de goederen vrijkomen.” Het duurt echt weken voordat die troep uit die kinderen verdwenen is, slaat op je longen etc. Goedkoop blijkt weer eens duurkoop in deze.

Reageer
gravatar

En wat te denken van al het fijnstof dat in de atmosfeer komt door het spelen in de zandbak?
Trouwens wel even een pluim voor onze pubers, die tegenwoordig het meest schadelijke industrieel afval gewoon dapper opdrinken met een beetje alcohol, wat we dan weer Breezer noemen. Daar is moed voor nodig!

Reageer
gravatar

Ik probeer reeds enige jaren aan een groen kind te komen. Dichte deuren overal! Als ik informatie tracht te krijgen of ik beter een kind op electriciteit of op bio-ethanol kan aanschaffen wordt mijn vraagstelling steevast genegeerd. Ik begrijp nu dat ik maar het best een Chinees kind kan aanschaffen?

Reageer