Verhagen neemt dienst in Uruzgan

'Goed voorbeeld doet goed volgen'

Foto: Vincent Jannink

Minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (53) legt zijn functie per direct neer om zich fulltime voor te bereiden op een missie in Uruzgan in 2010. Het verschil tussen diegenen die oproepen tot militaire inzet en diegenen die de missie daadwerkelijk moeten uitvoeren zat hem al langer dwars. De bewindsman geeft aan ‘niet meer te kunnen leven met deze hypocrisie.’

“Als ik de beelden zie van dat barre land, en hoe hard onze jongens hun best doen om vrede en veiligheid te brengen, dan denk ik: Daar móet ik bij zijn!” aldus een enthousiaste Verhagen. Bij zijn aanmelding bij de Landmacht gaf hij aan vooral geïnteresseerd te zijn in het opruimen van bermbommen, ‘die afschuwelijke instrumenten des doods.’ Verhagen wil ook zijn kinderen naar Uruzgan meenemen. “Die hebben van huis uit een flinke dosis verantwoordelijkheidsgevoel meegekregen. Dan ga je zo’n mogelijkheid natuurlijk niet uit de weg. Sterker nog, ik denk dat we door gezamelijk aan Afghanistan te bouwen alleen maar dichter naar elkaar toe zullen groeien.”

Ook defensieanalist Rob de Wijk heeft aangegeven niet langer een schrijftafelacademicus te willen zijn. Afgelopen week hield De Wijk in Pauw en Witteman al een pleidooi voor deelname aan een nieuwe Uruzganmissie: “Waar heb je anders een krijgsmacht voor?” Nu zal de hoogleraar een vervolg aan zijn te vroeg afgebroken carrière als hospik geven met een missie van twee jaar in het veldhospitaal van Dew Rawod.

Wouter Bos geeft namens de PvdA aan dat hij Verhagen ‘moreel, maar niet politiek steunt.’ Hij ontkent geruchten dat hij zijn collega zal vergezellen op diens missie. “Ik blijf hier wel achter”, aldus een standvastige Bos, “Er moet ook iemand op het land passen in Maxime’s afwezigheid, en stel je voor dat Jan Peter kou vat.”

Minister Eimert van Middelkoop (Defensie) mag van zijn collegae niet mee.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Waar moet het heen als nu de leiders ook al gaan vechten? Iedereen vecht maar tegenwoordig. En ik was nu juist zo blij, dat er ook fatsoenlijke mensen waren, onze leiders, die zich van het vechten verre hielden…

Reageer
gravatar

Bus, je hebt de discussie weer helemaal laten ontsporen. Houd rechts, haal niet in en probeer de Bus Showfeur met lichtsignalen te waarschuwen..

Reageer
gravatar

Volgens mij mogen moslims niet gokken, dus dat deel zal moeten vervallen.

En nee: ze mogen ook niet stiekem gokken, want Allah ziet Alles.

Reageer
gravatar

*zucht!*
Ik heb al zo vaak aangegeven dat de oplossing voor het bermbom-probleem in Afghanistan simpel is: leg wegen naast de wegen aan. In de bermen van de ene weg mogen de Taliban dan net zoveel bommen plaatsen als ze er kwijt kunnen. De andere weg kan dan gewoon veilig gebruikt worden door alle soorten reizigers.
Als feestelijke folklore zou dan een soort Nationale Berm Boem-Dag kunnen worden gehouden, waarop speciaal geselecteerde deelnemers mogen reizen langs de ‘Taliban Boulevards’. Weddenschappen kunnen dan worden afgesloten bij welke bermbom hij/zij de lucht in zal vliegen.

Reageer
gravatar

“Minister Eimert van Middelkoop (Defensie) mag van zijn collegae niet mee.”

Nee, natuurlijk niet. Die lapzwans heeft niet eens in dienst gezeten!

Reageer