Teken van Herstel gesignaleerd op Veluwe

Biologen in rep en roer

Volgens diverse berichten is er afgelopen weekeinde een Teken van Herstel waargenomen op de Veluwe. Waar de eerste berichten nog als gerucht werden afgedaan stapelt het bewijs zich op. Naar alle waarschijnlijk gaat het om een kleine, mensenschuwe, maar mogelijkerwijs honkvaste populatie.

Harm Leegwater uit Putten was een van de gelukkigen die het wezen met zijn eigen ogen heeft gezien. “Ik was vorig weekeinde aan het wandelen met de familie, lekker rustig. Ik liep wat meer achteraan, en ineens zag ik het: een Teken van Herstel. Althans, het leek erop, je weet zoiets nooit helemaal zeker. Ik stond er vrij ver vanaf, en het was tamelijk donker, maar er was absoluut iets. Ik ben er achter aangelopen maar het was al verdwenen…”

Biologen staan vooralsnog voor een raadsel. Bert Bokhoven, hoogleraar cryptozoölogie aan de Universiteit van Wageningen, spreekt van een ‘buitengewone kans’. “Er is over deze soort nog zo weinig bekend! We kunnen niet eens met zekerheid zeggen of een specifiek exemplaar een mannetje of vrouwtje is.” Bokhoven verklaart dat de wetenschap op dit moment met nog veel vragen worstelt over het Teken van Herstel. “Over het gedrag en het verspreidingsgebied kunnen we slechts gissen. Het is vrij waarschijnlijk dat er meerdere exemplaren in de Veluwe zitten. Het lijkt hier om een seizoensdier te gaan en dan fluctueert de populatie sterk. Soms wordt er jarenlang geen Teken van Herstel gezien. Wat dat betreft zitten we nu in een uitzonderlijk roerige periode, we krijgen vrijwel dagelijks berichten binnen.”

De vrees is vooralsnog dat de verhoogde interesse duizenden mensen naar het gebied zal trekken. Hans Jaakman, burgemeester van Nunspeet: “Dat blijft een probleem, ja. Iedereen wil het Teken van Herstel met eigen ogen zien, en dat kan problemen opleveren. Tegelijkertijd willen we ook niet ineens iedereen weigeren. We kijken het voorlopig nog even aan.”

Het bedrijfsleven reageert verheugd op de berichten. “Dit is een geweldige kans. We zijn al geruime tijd angstvallig op zoek naar Tekenen van Herstel. Dan is het fantastisch dat we ze hier, in eigen land aantreffen. Wij volgen de ontwikkelingen op de voet.” Hoe de situatie zich de komende weken zal ontwikkelen lijkt zelfs voor de experts lastig in te schatten. Mensen die het Teken van Herstel met eigen ogen willen zien wordt aangeraden donkere kleren te dragen, weinig geluid te maken en vooral rond zonsopgang en -ondergang op zoek te gaan.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Oeps!
Ik woon midden op de Veluwe.
Op zekere avond liep ik nietsvermoedend door de bossen toen plotseling een voor mij onbekend insect mijn pad kruiste.
Wegens de invallende duisternis vond ik het wat eng en trapte zo hard ik kon op het insect.
Nader onderzoek maakte mij duidelijk dat de restanten die ik mee naar huis had genomen duidelijke overeenkomsten vertoonden met de beschrijving van een Teken van Herstel.
Nogmaals sorry. Ik hoop dat ik niet alle hoop voor de Veluwe
door deze impulsieve daad heb verspeeld.

Reageer
gravatar

@Melle: Schelden, liefde, Portugal en pëzie gaan dan ook prachtig samen. Bijvoorbeeld in dit gedicht:

In Hollands grootstedelijk achterbuurt
Is de aandacht gevestigd op de schreeuwer
Die, totaal verzuurd
De willekeurige voorbijganger trakteert
Op om het even welke aandoening
“Je ouwe moer!” schreeuwt hij
Schier is hij hees en
Als eerste gebaar van verzoening
Wordt hij verstaan door een Portugees:
Zijn ‘ouwe moer’, die het leven vertiefde
Bleek ‘Ao amor!’ (‘Op de liefde!’)

Reageer
gravatar

Heren heren nou toch! Mag ik het even opnemen voor de man die op ons filistijnse blog de herinnering aan de al vele jaren in Portugal huizende enige echte Dichter des Vaderlands warm houdt? Dank je, Bak.

Reageer
gravatar

Och, arme B.E.! Verlicht jezelf! Ga eens op een donkere avond (er zijn er vele) naar de snelweg. Gegarandeerd, dat je langs de snelweg vele lichtpuntjes zult zien. Sommige hangen er boven en verlichten het wegdek. Andere bewegen zich erover. Loop die niet tegemoet, want daar zitten de voortrazend voertuigen aan vast! Succes.

Reageer
gravatar

Fnuikend! Dat is de enige kwalificatie, te geven aan het ‘opde voet volgen’ van een Teken van Herstel. Tekenen van Herstel hebben zeer gevoelige voeten, die maar al te gemakkelijk met voeten getreden kunnen worden. Logischerwijs nemen zij dan al gauw de benen. Voordat er zich dan wederom een Teken van Herstel zal vertonen, kan wel eens lang, héél lang gaan duren! Dat zal de Veluwe duur kunnen komen te staan.

Reageer
gravatar

Ik ga niet meer op stap zonder tekentang. Als ik er een zie, neem ik hem mooi mee naar huis, dan kunnen we allemaal genieten van een Teken van Herstel!

Reageer