Meerderheid Nederland: geen opinie over zonnebril Bos

Zonnebril-affaire houdt gemoederen nergens bezig

Vorige week ontstond grote beroering over Wouter Bos’ declaratie van een zonnebril van 113 euro. De minister was het origineel gedurende een werkreis naar Brussel verloren. Uit onderzoek van Maurice de Hond kwam naar voren dat tweederde van de Nederlanders vindt dat Bos zijn zonnebril niet had moeten declareren. Om zeker te zijn van de juistheid van die conclusie onderwierp De Speld het onderzoek aan de empirische test en stelde dezelfde vraag aan de Nederlander. Uit deze peiling volgt een hele andere conclusie: volgens onze meest recente peiling interesseert de zonnebril van Bos het overgrote deel van Nederland en vrijwel iedereen daarbuiten ‘geen zak.’

De Speld sprak voor u enkele gewone Nederlanders aan op straat, en vroeg hen naar hun kijk op de affaire. De reactie van Bram Hoogdorp, martkoopman te Alkmaar, geeft een doorsnede van mening van de gewone Nederlander weer: “Wat interesseert mij die zonnebril nou? Waarom praten we daar in godsnaam over? Wat doe je hier? Nog 1 vraag over zonnebrillen en je krijgt die microfoon van je in je reet gestouwd. Alsof ik niks beters te doen heb.”

Dit sentiment wordt grotendeels gedeeld door Ben Elker, data-analist te Bilthoven. “Hij heeft een zonnebril gedeclareerd? Is dat een merk auto? Nee? Gewoon een zonnebril? Ok. Tja. Ik was eigenlijk net druk bezig met het plannen van mijn zomervakantie, als jullie het goed vinden ga ik daar even meer verder.”

Ook kenners geven te kennen niet veel te zien in de heisa over de bril. Bert Bokhoven, hoogleraar macro-econonomie, geeft zijn kijk op de zaak: “Ik heb wat simulaties gedraaid, en daaruit blijkt dat het gevolg van de aanschaf van de zonnebril voor de Nederlandse economie verwaarloosbaar is. Echter, de collectieve kosten van de mensen die in plaats van werken op de vragen van Maurice de Hond moeten antwoorden bedragen ongeveer 16.000 euro per week. En mijn onderzoek kost ook enkele duizenden euro’s. Als je dan de gederfde belastinginkomsten daarover vergelijkt met de kosten van de zonnebril, dan kun je je afvragen of dat deze hele toestand wel de moeite waard is.”

De zonnebrilaffaire houdt de gemoederen ook buiten de landsgrenzen op geen enkele wijze bezig. Kwame Mpufu, vluchteling te Darfur, vind de ophef wat vreemd. “Het is toch een zonnebril? Heeft hij er tegenstanders ermee gemarteld? Geen marteling? Hij heeft er gewoon eentje gedeclareerd? Oh. Maar waarom komen jullie dat aan mij vragen? Ik kan anders ook wel iets over de situatie hier vertellen. Liever niet? Ok….” Hoe de affaire uit zal pakken is zowel onduidelijk als oninteressant. De Speld zal er in elk geen woord meer aan vuil maken.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Nou een zonnebril van 113 euro declareren vind ik nogal een bedrag. En een zonnebril welke idioot gaat er nou een zonnebril declareren! Koop er 1 onderweg bij de HEMA ofzo ..lekker goedkoop en beter (versterkt het idee) voor het idee dat ministers ook maar ‘gewone’ mensen zijn.

Reageer
gravatar

Ik geloof de uitslag. Er zijn in dit leven wel belangrijker dingen om druk over te maken.

Reageer