Pimpelmees niet geliefd

"Het is Simpel, zeg Nee tegen de Pimpel"

De dieren uit het grote bos hebben het helemaal gehad met de pimpelmees (Cyanistes caeruleus). Door zijn vervelende gedrag van de laatste tijd heeft de blauwgekuifde vogel het flink verbruid bij de andere bosbewoners.

Hufterig. Een ander woord heeft een plaatselijke merel (Turdus merula) er niet voor over. Hij heeft het opgegeven. “Ik praat niet meer met ze. Klotepimpels. Allemaal hetzelfde.” Anders dan zijn lieflijke uiterlijk doet vermoeden, blijkt de pimpelmees een beroerde reputatie te hebben. Zo zou hij veel overlast veroorzaken en terroriseert hij kleinere vogels. Een sperwer (Accipiter nisus) somt de klachten nog eens op, namens het buurtcomité ‘Het is Simpel, zeg Nee tegen de Pimpel’: “Ze pikken het voer van de andere vogels, blijven tot veel te laat doorkwetteren en zijn vaak onder invloed van paddestoelen. Het is gewoon een asociale bende. Nooit eens lekker kwetteren met zijn tweetjes. Altijd ik, ik, ik.”

Ook een staartmees (Aegithalos Caudatus) uit de buurt is het zat: “De pimpels zeggen altijd dat wij geen ‘echte mezen’ zijn, en dus niet weten hoe het eigenlijk hoort. Nee, doorkwetteren tot 3 uur ‘s nachts en dan blijven tukken tot 12 uur ‘s middags, zo hoort het zeker? En dan beweren dat wij niet goed geïntegreerd zijn in het bos. Terwijl mijn familie hier al zes generaties woont!” Er worden verschillende oplossingen genoemd voor de pimpelproblematiek. Zo heeft een groep koekoeken (Cuculus canorus) aangeboden als buurtvaders op te treden. Zij willen opkomende ruzies bekoelen en een een oogje in het zeil houden. De reacties hierop waren echter gemengd.

Een sneeuwuil (Bubo scandiacus), die bekend staat om zijn uitgesproken meningen, heeft reeds het veld moeten ruimen vanwege zijn uitspraken over pimpelmezen. In een vertrouwelijk gesprek met een collega ging hij zijn boekje te buiten. Een toevallig aanwezige roodborst (Erithacus rubecula) wist aan de overige bewoners te melden dat de uil het had gehad over ‘kleine kutpimpels.’


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Zo doen er in het bos al geruchten over de opkomst van de P.I.M.P.elmees. Een overdadig goudkleurig verenkleed, arrogante lokroep en een respectloze houding jegens vrouwelijke vogels doet de andere vogels hun nest uit trillen van angst.

Reageer
gravatar

Het is schandalig. Gisteren stapte ik om tien uur langs het proeflokaal van de wezel onder de beuk, en daar zaten er ‘s morgens vroeg alweer zes te pimpelen. De das is laast bedreigd door een groep vogels van pimpelaanse afkomst. Vind je het gek dat mensen op Geert Wildzwijn gaan stemmen?

Reageer
gravatar

Ik zou best een mening willen geven, maar ik kom dus nóóit in de Vogelaarbossen.

Hoewel het idee van G. Wildzijn om het leger rode mieren in dit geval me niet eens zo slecht in de oren klinkt.

Reageer
gravatar

Iedereen zit nu de pimpelmees zwart te maken. Niemand die begrip lijkt te hebben voor hun moeilijke jeugd. Ook het feit dat andere vogels ze geen kans geven om hun bijdrage te leveren blijft onderbelicht. De pimpelmees voelt zich onbegrepen en zijn hufterige gedrag is eigenlijk een schreeuw om aandacht.

Desalniettemin zijn het gewoon kutvogels.

Reageer
gravatar

Hun taalgebruik is ook zo grof dat het eigenlijk continu met piepjes gecensureerd wordt. Ik vermoed een minderwaardigheidscomplex ten opzichte van de net wat grotere en strakkere koolmezen met hun zwarte petjes.

Persoonlijk heb ik meer last van de Toktokkies en hun haantjesgedrag.

Reageer
gravatar

Ieder vogeltje zingt zoals het gebekt is zeggen ze weleens. Maar in comment nr.4 klink ik toch best een beetje als zo’n verachtelijke Pimpelmees.

Reageer
gravatar

Om deze kut pimpelmeesjes tot goede integratie te begeleiden is er nu een burgermees (jobbus cohennus) aangesteld. Deze zal onder het genot van een drankje pimpelen in overleg met de buurtpimpelmezen treden, om zodanig de overlast te beperken.

Reageer
gravatar

Het ligt allemaal aan die ellendige Koekoeken, eerst verdommen ze het om hun eigen kroost op te voeden, en nu onrust stoken om vervolgens scheinheilig zich zelf voor buurt ouder aan te melden!

Reageer
gravatar

Ik vind wel dat hier weer een oordeel wordt gevormd op basis van een klein groepje dat het verpest voor de grote groep gematigde pimpelmezen. Ik stel dan ook voor dat Staatsbosbeheer een flinke zak geld uittrekt voor de bouw van nieuwe buurtvogelkastjes, waar de verveelde pimpels samen kunnen komen, zodat ze niet meer laat ‘s avonds in het bos rondhangen. Ook kunnen ze daar leuke cursussen volgen, zoals koekoek-roepen en zaden-eten-op-zijn-merels. Dit alles om de vogelsoorten weer tot elkaar te laten komen. Ik stel voor dat we in het grootste probleembos, ik bedoel ‘pracht’bos beginnen, nl het Amsterdamse Bos. Ik zie het al helegaar voor me, over 20, 30 jaar. In onze bossen spreken we dan van een merel-sneeuwuil-pimpelmeescultuur!

Reageer
gravatar

Heropvoeden! Netjes op tijd op stok en vroeg uit de veren. Dat zijn kern-waarden waar het omdraait. Anders kun je naar een gezonde sfeer in het bos fluiten. Bij pimpelkuikens helpt het ook nog wel eens om te dreigen met de Grote Poelier. Bij uilskuikens helpt dat immers óók heel goed?

Reageer
gravatar

Ik heb een paartje Pimpelmezen in mijn tuin die ons zelfs het bloed onder de nagels weg haalt, van ‘smorgens vroeg tot ‘savonds tegen donker worden alle twee keihard tegen de ramen aan vliegen, wat voor gedrag is dit, ik snap er niets van.

Reageer
gravatar

Hoi Geert,
Misschien moet je ze gaan voeren met in alcohol gedrenkt voedsel. Op een gegeven moment zullen zei niet meer recht tegen je ramen vliegen en zal zodoende het getik een stuk zachter worden. Dit kan niet mislukken want ander hadden ze wel een andere naam verzonnen dan “pimpel mees”.

Reageer
gravatar

Eigenlijk kan het mij niet schelen wat andere dieren ergerlijk vinden aan de pimpel. Dat ze het maar onder mekaar uitvechten.
Ik stoor mij veel meer aan de specht. Versta me niet verkeerd, ik ben een echte dierenvriend, maar de specht is een arrogante vogel. Hij zit altijd met de rug naar de mensen gekeerd. Dat zijn toch geen manieren? Afschaffen, die vogels!

Reageer
gravatar

@ Dionysos. Daar zit wel wat in, ja. En dan die eeuwige rode vlek van ze (alle soorten) in hun nek. Dat werkt natuurlijk als een rode lap op een stier.

Reageer
gravatar

Het merkwaardige is dat er in het Rifgebergte, waar vroeger veel pimpels voorkwamen, er nu nog nauwelijks een te vinden is. Nog vreemder is dat de weinige pimpels die er nog wonen heel dik en vet zijn geworden. Volgens de slechtvalk, die altijd slecht over anderen praat, komt dat omdat de weggetrokken pimpels het in het deltagebied zo goed hebben dat ze heel veel van wat ze hebben naar het Rifgebergte kunnen sturen. Ze worden daarbij geholpen door legers rode mieren.

Reageer
gravatar

@wim3: Dat moet een nieuwe ondersoort zijn dan, want die kutpimpels denken alleen aan zichzelf, volgens het artikel. Die gaan heus geen wormen of nootjes naar het Rifgebergte sturen (als ze al weten waar dat ligt!)
Het kan natuurlijk ook zijn, dat de slechtvalk inderdaad slecht praat, dat wil zeggen: leugens verkoopt.

Reageer
gravatar

een mooi en slim vogeltje bij mij is hij overdag buiten aan het eten van pinda s enz en snachts binnen slapen in de brievenbus in de lente broeden en jonge vogeltjes erg mooi [pimpi pimpelmees]

Reageer