Piep! heeft moeite met bereiken doelgroep

Dieren lastige targetmarkt

De aankondiging van de nieuwe zender Piep!, waarin een nieuwe publieke omroep speciaal voor dieren wordt gestart, heeft tot opgetrokken wenkbrauwen geleid. Dieren zijn een notoir lastige doelgroep om te bereiken, en het is dan ook maar de vraag in hoeverre adverteerders staan te springen om zich op de dierenmarkt te storten.

De markt voor nieuwe tv-zenders voor mensen lijkt tegenwoordig bijkans uitgeput. Nu iedere religie zijn eigen uurtje per week heeft en de overige zendtijd keurig rond de sportevenementen wordt geprogrammeerd, boort Stichting Wakker Dier met thema-zender Piep! een geheel nieuwe markt aan. Miljoenen kijkers zijn jarenlang ‘stelselmatig genegeerd’, aldus voorzitter Karen Soeters. Maar wat kijken dieren nu eigenlijk graag? De Speld maakte een kleine rondgang in Artis om het kijk- en luistergedrag van onze beste vrienden te peilen.

Vleermuizen blijken verzot te zijn op Teletubbies. “Na een hele nacht jagen is het echt te gek om thuis te komen en dan nog even Laa-Laa voorbij te zien stuiteren. Met een jointje op wordt het alleen maar beter.” Nijlpaarden kijken vooral ’s nachts tv, ‘belspelletjes en rooie-oortjesprogramma’s.’ In het leeuwenhok is sinds kort een decoder aanwezig om ook Film1 te kunnen ontvangen. Actiefilms en filmhuistitels doen het goed in de kuil van de koning der dieren. Pinguïn Harry kijkt ‘eigenlijk alleen ’s ochtends, in de sportschool.’ Hier kijkt hij meestal Discovery Channel of MTV. Al met al een behoorlijk lastig af te kaderen doelgroep dus. Geen wonder dan ook dat er zich nog geen grote sponsors voor de nieuwe dierenzender hebben gemeld, en ook de aanmeldingen van leden vallen tegen. In Artis heeft nog geen enkel dier zich aangemeld.

Piep! heeft in een eerste persbericht laten weten te mikken op de doelgroep hoger opgeleide katten en honden van 1 tot 20 jaar. Dierenmediawatcher Arend Cremers vindt dit een zwaktebod: “Deze groep wordt op dit moment al prima bereikt door zenders als de KRO en RTL4. Waarom wordt er nooit eens moeite gedaan om genegeerde groepen als wantsen of mijten te bereiken? Er ligt daar een miljardenpubliek braak.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Het is een gróót goed dat onze redactie in Kom-Kommertijden oude meuk van de zolder haalt. PIEP! heeft jammer genoeg een dagelijkse vermelding in de de RTV-bladen niet gehaald en men is 6 jaar na dato ook niet zo ‘piep’ meer. Mijn huismijt is tenslotte ook maar afgehaakt.
In het kader van longitudinaal onderzoek is het echter goed bij alternatief kijkgedrag “De Vinger aan de Pols” te houden. Zo meldt Ria Bremer vanuit het Rosa Spierhuis.

Reageer
gravatar

Bultruggen schijnen graag naar curling te kijken. Nu hoor ik u denken… curling?! Maar volgens Leo is dit onomstotelijk bewezen. Naar mijn zeer bescheiden mening wordt het hoog tijd om hier de nodige -ja zeker, dit moet u met me eens zijn- meer dan nodige aandacht aan te besteden.

Reageer
gravatar

Het baart me toch wel zorgen. Mijn jongste kat Schnoeskin Kowalski de Lyon (Snoes) kijkt graag televisie. Zodra ik mijn bed uitkom, snelt hij richting mijn breedbeeld en wacht gespannen af tot het beeld aanfloept. Wij kijken dan gezamenlijk heel gezellig naar de belevenissen van de mensen in Oakdale Illinois (ATWT) waarbij Snoes een voorliefde heeft voor de avonturen rond de gemene Craig Montgommery. Dit brengt rust in mijn huishouden. Als Snoes nu zijn eigen omroep krijgt, gaat dat natuurlijk een wig drijven tussen mij en Snoes. Ik wil ATWT en hij wil PIEP.

Reageer
gravatar

Nee, ik heb het over het nieuwe electoraat. Ik ben benieuwd wat de SGP, Christenunie en CDA in hun verkiezingsprogram gaan zetten als het ‘stemvee’ mag gaan kiezen!

Reageer
gravatar

Ik neem aan, dat je bedoelt: ‘Zendtijd voor Politieke Dieren’? Ik kan bijna niet wachten op een stevig debat tussen een hongerende aligator en een fladderende troep, weldoorvoede pelikanen.

Reageer
gravatar

De tijd is nog niet rijp voor een dergelijke omroep. Zodra mevrouw Thieme het stemrecht voor dieren door het parlement heeft geloodst krijgen we pas interessante tv! Zendtijd voor politieke partijen!

Reageer