Bos: ‘Vertrouwen in falende ICT is redding economie’

Overheidsgeld uit de handen van panikerende burgers houden

Vice-premier Wouter Bos is het Europese geharrewar rond de kredietcrisis meer dan zat. Een trits aan mislukte ICT-projecten wijst de weg naar innovatie en hernieuwde groei. En de PvdA zou meer naar de VVD moeten kijken.

Met die boodschap toog de Minister van Financiën naar Luxemburg om zijn collega’s te inspireren tijdens het spoedberaad over de kredietcrisis. Zijn boodschap is er één van hoop en vertrouwen in bodemloze putten als aanjager van de economie.

“Mijn boodschap aan Europa is helder: Steek uw miljarden niet in banken, maar in de spaarrekeningen van topmensen die falende ICT-projecten initiëren”, zei de bewindvoerder op Schiphol aan De Speld. “Daarmee help je veel ondeskundige techneuten aan een baan, die anders nooit voldoende ervaring kunnen opdoen. Nederland heeft op dit gebied een flinke voorsprong opgebouwd, dankzij projecten als de automatisering van de Belastingdienst, het UWV, de Studiefinanciering, het OV-chipkaartproject en natuurlijk de stemcomputers.”

Inspiratie opdoen

Bos ziet een hernieuwde rol voor Nederland als gidsland voor Europa. “In Nederland hebben we al lang geleden ontdekt dat de economie een blijvende impuls krijgt als je fors geld investeert in kansarme ICT-projecten”, zo weet hij te melden. “Jaarlijks steken we daar minstens vijf miljard euro in, terwijl minstens zoveel via verborgen posten in de industrie worden gepompt. Daarmee wek je het blijvend vertrouwen dat informatietechnologie een gouden toekomst voor de boeg heeft.”

Projecten bij andere overheden die snel tot resultaat leiden, zijn hem dan ook een doorn in het oog. Zo stoort de politicus zich mateloos aan de manier waarop in Engeland de Oyster Card en het rekeningrijden zijn ingevoerd. “Door kleine stapjes te nemen bereik je veel te snel resultaat”, stelt hij. “Door projecten veel groter aan te pakken kun je op langere termijn veel meer banen redden.”

OV-chipkaart

“Recentelijk kreeg ik in vertrouwen van collega Huizinga het rapport van de commissie-Kist over de extra kosten die de OV-chipkaart met zich meebrengt”, vertelt Bos. “Nederland geeft een duidelijk signaal aan de markt af door de komende twee jaar nog een kwart miljard in die bodemloze put te smijten. Reizigers- en consumentenorganisaties mogen klagen, maar de economie vaart er wel bij.”

Dankbaar is hij ook dat bij de VVD nu wordt opgeroepen om vooral snel voort te maken met de kaart. Volgens hem is dat het goede signaal, juist nu bekend is dat de kaart gekraakt is. “Straks worden kaarten leeggeroofd, poortjes op tilt gezet en komt het openbaar vervoer stil te liggen. Een ongehoorde kans om een economische impuls te geven aan beveiligingsmechanismen en een voortrekkersrol voor Nederland in ICT-projecten te vervullen. Van de fouten die wij de komende jaren gaan maken, kunnen anderen heel veel gaan leren.”

Volgens Bos zou de politiek beter moeten kijken naar de voorstellen van de VVD, die structureel pleiten voor meer ineffectieve camerabewaking en een sterkere afhankelijkheid van Microsoft. “Allemaal miljarden die anders op spaarrekeningen van belastingbetalers eindigen. Die vluchten vervolgens bij hun bank weg en daar ga je alweer: op naar de volgende kredietcrisis.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

“Bos alle perken te buiten” zoiets zal dan wel de kop in de Volkskrant worden. Zelf er al vele jaren van overtuigd, dat zijn club, de Partij Van Dure Appartementen is. De samenvatting is aldus: zaagt Bos om, verwerk het hout tot balken, waarover de miljarden gesmeten kunnen worden.

Reageer
gravatar

Als kansarme ICT medewerker van De Speld sluit ik mij volledig aan bij de door de heer Bos geformuleerde visie.

Reageer