Nederlandse overheid maakt succesvol debuut op AEX

B4-groep stijgt 7.61 procent in eerste twee uur

De verwachtingen waren al hooggespannen, maar de vlucht naar de top die de Nederlandse regering vanochtend op de Amsterdamse beurs maakte overtreft de stoutste dromen van Bos en Balkenende. Onder de aansprekende naam B4-groep, verwijzend naar het vierde kabinet-Balkenende, konden beurshandelaren vandaag voor het eerst aandelen kopen in de overheid. Het gewaagde noodplan om de ogenschijnlijke kapitalistische zeepbel weer een solide basis te geven pakte vanochtend verrassend goed uit.

Wouter Bos ziet de beursnotering van de B4-groep als het ultieme democratische middel. “De aankoop van Fortis en ABN ging gepaard met de nodige kritiek op de staatsbemoeienis. Dat zetten we nu recht. Er was te weinig toezicht op de banken, waardoor we moesten ingrijpen. Maar wie houdt toezicht op ons functioneren? Dat zijn nu de aandeelhouders geworden. Vandaag heeft een dappere groep toezichthouders verantwoordelijkheid genomen door de staat een extra duwtje in de rug te geven om samen de Balkenende BV tot het ultieme democratische middel te maken.” Bos ziet het als de enige manier om de transparantie te garanderen die het vertrouwen in de markt kan herstellen. Er moet toezicht komen op het toezichthouden dat de toezichthouder verricht.

Zowel Balkenende als Bos geven aan dat de overheid niet zal gaan functioneren als ieder ander bedrijf. Geen exorbitante bonussen en geen uitzonderlijke oprotpremies voor slecht functionerende politici. Volgens Wouter Bos, voorzitter van de Raad van Bestuur, zal de B4-groep een voorbeeldfunctie innemen binnen het bedrijfsleven. Zij zal niet alleen aan de code Tabaksblat voldoen, van de salarissen van de bestuurders zal zelfs geen enkele de Balkenende-norm overschrijden.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Nu Fortis niets meer waard is, vind ik dat aandeelhouders van Fortis een voorkeursbehandeling verdienen als het gaat om het verkrijgen van aandelen van de B4-groep.

Reageer
gravatar

ze wouden niet de aandeelhouders van fortis redden maar de verzekerde / spaarder
grappig dat ze zelf wel aandelen gaan verkopen, de kopers zullen vast geen arme jongens zijn.

de particuliere aandeelhouder van fortis zal naast het net vissen.

Reageer