Bos pleit voor Joint Strike Fighter

“Gewoon een kapot gaaf ding”

De Joint Strike Fighter moet de nieuwe straaljager worden van de Nederlandse krijgsmacht. Maar de kritiek neemt toe: de JSF wordt een ‘peperduur speeltje’ of zelfs een ‘financieel moeras’ genoemd. Minister van Financiën Wouter Bos stemde als PvdA-Kamerlid nog tegen de aanschaf van het Amerikaanse vliegtuig. Maar inmiddels is hij om, zo vernam De Speld. De reden? “Het is gewoon een kapot gaaf ding.”

De minister van Financiën is het oneens met de critici. “Altijd dat zure toontje: hij zou te duur worden, we hebben hem niet nodig, zeggen ze… Dan zeg ik: wacht maar af totdat je hem ziet.” Bos biedt graag iedereen die nu nog sceptisch is, een gratis proefvlucht aan. “Mail me even, dan regel ik het” zei hij. “Geloof me. Als je de 10.000 pk’tjes voelt optrekken, weet je dat je een gouden deal te pakken hebt. Eén brok passie, dat is het.”

De opvolger van de F-16 zorgt voor veel politieke commotie. Zo werd in 2002 politicus Pim Fortuyn door de CIA vermoord vanwege zijn oppositie tegen de aanschaf. Inmiddels is ook gebleken dat de kosten steeds verder de pan uit rijzen. Het bedrag dat Nederlandse bedrijven ervoor terugkrijgen, blijkt een fractie van de verwachte investeringen. Maar volgens de minister kan de goedgevulde Nederlandse schatkist best een stootje hebben. “Kost wat, heb je ook wat. We laten iedereen een poepie ruiken.” Gevraagd om nadere toelichting, verklaarde hij: “Check die uitklapbare flappen in de staart. En die schuine luchtinlaten onder de cockpit. Daarmee krijg je op ieder vliegdekschip je buurman stil.”

Het is nog onduidelijk wanneer Nederland de bestelde JSF’s in gebruik kan nemen. Wouter Bos zegt dat hij niet kan wachten. “De dag dat ze hier in de hangar staan, wordt een hoogtepuntje, zeker weten. Daar ga je geen dag spijt van krijgen.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Zolang er nog op veel plekken maatschappij-onvriendelijke vrouwen zijn, vind ik, dat de maatschappij het volste recht heeft, op veel plaatsen vrouw-onvriendelijk te zijn.

Reageer
gravatar

Ik hoor bij de oudere en krijg niet eens kosten van levensonderhoud erbij! Dit is schande ,geef me dan maar een pasje voor de voedselbank ,ut is nie veel wat ik vraag . Wij hebben AOW met een klein pensioen. Wij hebben Nederland mee opgebouwd na de oorlog en is dit nou onze dank!! Met 15e werken niet studeren geen keus dus huisvrouw blijven als je gaat trouwen uit het bedrijf waar je werkte en aan het aanrecht! Bedankt vrouwonvriendelijke maatschappij.

Reageer