Positie Rouvoet wankelt

Onthullingen minister ‘ernstige deuk in geloofwaardigheid’

De positie van minister André Rouvoet van Jeugd en Gezinszaken staat ernstig ter discussie na diens onthullingen aan een journalist van de Woerdense Courant. Rouvoet gaf toe in 1971 als 9-jarige een reep chocolade te hebben gestolen in een supermarkt in zijn toenmalige woonplaats Hilversum. Het partijbestuur van de ChristenUnie heeft een spoedzitting aangekondigd waar de blikvanger van de partij zich dient te verantwoorden.

Geruchten over Rouvoets winkeldiefstal staken al in 1994 de kop op, toen hij de Kamer betrad als parlementariër namens de RPF. Rouvoet ontkende destijds dat er sprake was van opzettelijke diefstal en verklaarde dat hij ‘slechts vergat af te rekenen’. In het vraaggesprek met de journalist deed de bewindsman echter een boekje open over de werkelijke toedracht van het incident. “Ik waande mij al veilig toen ik de supermarkt verliet, totdat ik ineens een grote hand in mijn kraag voelde. De hand trok mij mee naar het kantoor van de filiaalchef, waar ik voor mijn gevoel uren verbleef. Toen verscheen de wijkagent, die mij naar huis bracht. Daar kreeg ik van mijn vader een pak slaag met de riem, waarna ik een week nauwelijks kon zitten.”

Zowel de fractie als het partijbestuur van de ChristenUnie zijn geschokt door de onthullingen van Rouvoet. Voor aanstaande donderdag heeft de partij een spoedzitting georganiseerd waar Rouvoet de onthullingen over zijn verleden dient te verantwoorden. “Door deze uitlatingen heeft de geloofwaardigheid van de minister een ernstige deuk opgelopen”, aldus fractievoorzitter Arie Slob. “Niet alleen heeft hij in zijn vroege jeugd een diefstal gepleegd, ook heeft hij jarenlang over de ware toedracht van dit incident gelogen. Hiermede heeft hij het achtste en negende van de Tien Geboden met voeten getreden (Exodus 20: 15,16) en geeft hij een slecht voorbeeld voor de toch al zieltogende jeugd.”

Het kabinet zal de zaak in besloten kring behandelen zodra alle ministers van vakantie terug zijn. Vanuit Peking, waar hij de openingsceremonie van de Olympische Spelen bijwoonde, riep premier Balkenende zijn bewindslieden op tot die tijd te zwijgen over de affaire. Vanuit de Kamer klinken uiteenlopende reacties over de zaak Rouvoet. De Partij voor de Vrijheid eist het onmiddellijke aftreden van de bewindsman. Bas van der Vlies van de SGP verklaarde dat ‘ook een jeugdzonde een zonde is’, maar weigerde verder op de zaak in te gaan. Wijnand Duyvendak van Groen Links verklaarde niets van de commotie rondom de vice-premier te begrijpen. “Ik jat al sinds jaar en dag Tony Chocolonely-repen bij de natuurwinkel om de hoek”, luidde laconieke reactie van de Groen Links-parlementariër.

Rouvoet zelf verklaarde niet in te zien waarom zijn geloofwaardigheid zou zijn aangetast. “Ik heb door dit incident van dichtbij, ik mag wel zeggen aan den lijve, het begin van de verloedering en de normvervaging van de jeugd ondervonden. Als er dus iemand geschikt is voor de functie van minister voor Jeugd en Gezinszaken, dan ben ik het wel. En ja, ik heb gezondigd, ja. Maar ik heb de Almachtige nu al zo vaak om vergeving gevraagd voor deze zonde dat ik denk dat Hij mij eerder zal straffen als ik Hem nu voor de zoveelste keer met dit akkefietje lastigval.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Triest, dat er zo’n spektakel wordt gemaakt, van zoiets onbenulligs.

Reageer
gravatar

Ha Ha, wat een leuk stukje… maar de reacties zijn idd een geweldig toetje: De vele (‘serieuze’) reacties schetsen wel weer een grappig beeld van de Nederlandse opinie; triest en oliedom (lezen is blijkbaar best lastig voor sommigen, hopen dat stemmen wel goed gaat ;-)… gelukkig dat er iig nog om gelachen kan worden!

Reageer
gravatar

Ik heb rond die leeftijd eens een pakje BenBits gestolen, dat was toen kauwgom, ter waarde van 60 guldencent. En toen had je ook nog Treets, mjammie, M&M heeft die smaak nooit kunnen evenaren, volgens mij zat er in Treets een gebrand suikerlaagje ofzo… zucht… Gek dat zo’n diefstal je je hele leven bijblijft, het was denk ik nogal een adrenalinekick. Wat ik onbegrijpelijk vind is dat je dan het lef hebt om na zo’n vergrijp minister te worden. Ik vind dat er onmiddelijk een motie van wantrouwen ingediend moet worden!!!

Reageer
gravatar

het is alemaal de sguld van die graaiers in den haag ik lees datd elke dag in de telgraaf!

Reageer
gravatar

Hoezo, voor lul staan, als dit akkefietje bekend wordt? Mocht men in Het Buitenland ontdekken hoe de man in questie ERUITZIET staan we al dusdanig voor lul, dat Het Akke-Fietje (prachtige dubbele naam, niet waar?) alleen maar goed doet, door af te leiden van de onvoorstelbare zeveraars, die ons landje (zouden) moeten besturen.

Reageer
gravatar

hehe… De reacties zijn een heerlijk toetje 🙂

Reageer
gravatar

Hilarisch maar toch beangstigend om te zien hoeveel lezers dit artikel voor waarheid aannemen en zich vervolgens verlagen tot de zoveelste rechts-populistische klaagzang over het niveau van de politiek tegenwoordig. Aan de andere kant, als je de Telegraaf gewend bent… En dan nog klagen dat moslims onze sarcastische humor niet kunnen waarderen of zelfs begrijpen! Back to school kids!

Reageer
gravatar

ik heb het toch nooit zo op die gelovigen die verkondigen hoe vroom ze zijn. in de praktijk halen zij juist het meeste kattekwaad uit omdat ze niks mochten thuis.

Reageer
gravatar

Ik geloof mijn ogen niet. Wat ik vooral jammer en onwenselijk vind is dat politici op eieren lopen. Iedere vorm van menselijkheid wordt uitvergroot en politiek afgestraft. Ondertussen vinden we als samenleving dat er teveel afstand is tussen politici en burgers. Tja..

Reageer
gravatar

Jonge, het moet toch niet gekker worden.
En dan Arie Slob ook nog in het geweer komen met het feit dat hij het 8 en 9e gebod overtreden heeft?
Ik denk dat hij net als vele met mij bij bijna ieder gebod zondags in de kerk het hoofd wel kunnen buigen als de wet wordt voorgelezen.
Dit gaat mij echt veel te ver en riekt (persoonlijke mening)naar partijpolitiek.

Als ik met één vinger naar iemand wijs, wijzen er nog altijd 4 naar mijzelf!

Peter

Reageer
gravatar

in de volksmond wordt dit gospel genoemd …
het negatief belichten van gebeurtenissen …
het opblazen van een overtreding van een naief jongetje…
beetje onrust stoken op een vieze manier…
er zijn wel ergere dingen dan een reep chocolade mee nemen..
zou zeggen gaat u bezig houden met de zaken die wel belangrijk zijn…

Reageer
gravatar

Leuke metafoor voor de affaire Duyvendak (wel onbegrijpelijk dat er mensen zijn die denken dat dit serieus is). Maar wat deze ex-terrorist heeft geflikt -een geplande inbraak- is van een geheel andere orde. Wellicht is de wens de vader van de gedachte, maar in mijn ogen is Rouvoet een onkreukbaar politicus.

Reageer
gravatar

De poolkappen zijn aan het smelten, de zeespiegel gaat dramatisch stijgen en Nederland is in gevaar. Overal in de wereld is de mensheid direct in gevaar door klimaatveranderingen, een wereldwijde religieuze burgeroorlog staat op exploderen en Nederland valt steeds meer ten prooi aan corruptie en ellende. Het misdaadgehalte is ongekend, liquidaties en roofovervallen zijn aan de orde van de dag, Afghanistan en Irak zijn met de grond gelijk gemaakt, waar ook het Nederlandse leger aan heeft meegewerkt en Rouvoet heeft een reep chocolade gestolen toen hij nog een klein jongetje was.
En het ergste is, dat hij dit ook nog durft te bagatelliseren.
Laten we hem alsnog berechten en in een schavot zetten op de Dam in Amsterdam, dan mogen van der Vlies en Wilders een paar rotte tomaten naar hem gooien. En zullen we het daarna gewoon vergeten, zodat die man de volgende dag gewoon weer naar zijn werk kan?

Reageer
gravatar

Voor deze onzin worden ze in Den Haag niet betaald! Onze centen kunnen kunnen we wel beter besteden. Het is de onzinnig voor woorden. Tot welk niveau zijn onze politici gedaald? Dit is toch niet meer serieus te nemen. Waar gaan we naar toe in Nederland?

Reageer
gravatar

Hallo,

Het is pas over ruim 7 maanden 1 april !!!!
We zijn er dit jaar wel erg vroeg bij.

Reageer
gravatar

Echt ongelofelijk dat er mensen zijn die serieus vallen over dit ‘vergrijp’
Niet reageren denk ik dan maar, het sop is de kool niet waard

Reageer
gravatar

Heerlijk dit onzinverhaal met een diepe achtergrond. Een demonstratie van de zeer beperkte christelijke moraal, Ik zou zeggen, minister, pak er nog eentje op mijn gezondheid,

Reageer
gravatar

Dit is echt om te janken. In afrika sterven honderdduizenden aan de hongersdood en AIDS en waar houden we ons in Nederland mee bezig? Dat een politicus in zijn kinderjaren een reep chocolade heeft gestolen.

Ik ben heel blij dat André met deze ontboezeming heeft bewezen een mens van vlees en bloed te zijn.

Laten we ons nu in godsnaam druk maken om écht belangrijke zaken.

Reageer
gravatar

Weet je dat ieder kamerlid, minister, staatssectretaris e.d. zich schuldig maakt aan verschillende dingen. Zo zijn ze medeplichtig aan kinderarbeid, slavenarbeid, milieuvervuiling, etc. (door middel van het kopen van een product dat geproduceert is in b.v. China) En om nou te gaan discusiëren over een reep dat gestolen maakt politiek voor mij nog meer absurd dan het al is…

Reageer
gravatar

Wat een waanzinnig land. Rouvoet verklaart zoiets. Als negenjarige heeft ie dat dan gedaan kennellijk. Hele land overeind onderdehand. Terwijl een paar honderdduizend jongeren en ouderen rondlopen met een ernstige geestesstoornis, waarvan een van de oorzaken overigens bekend is dat zij zo zijn geworden en een leven kompleet is en werd verziekt, omdat instanties niet en nooit hoefden te melden. Plus dat daarbij rechters in 90 procent gezag gaven over kinderen bij scheiding, getrouwd of niet, aan…meest moeders. Die studie met gevolgen door manipulerende dan gezaghebbende ouder moeder, mag kennellijk maar moeilijk worden genoemd in dit land. En dan komt er nog een beslissing van Klink overheen om het beroepsgeheim maar veilig te kunnen stellen waardoor de rottigheid niet naar buiten kan komen zelfs voor familie die gaarne weet wat aan de orde was en is uiteraard.
Dit land gaat ten onder aan verschuilingen, hypocriet gedoe,
leugen, bedrog en manipulatie wat wordt toegelaten.
En het stuk omtrent borderliners en regering kortgeleden zou een ieder eens moeten gaan lezen.
Dan vallen de schellen van de ogen van alle tweede kamerleden wellicht wat de realiteit is in dit land.
Beste kamerleden zorg voor een goede kinderbescherming door niet lager toe te laten dat een ieder als moeder zonder onderzoek enig onderzoek bij geboorte maar gezag kan verkrijgen over kinderen. Want het gevolg is dat de psychiatrie volzit, nu en later nog erger overigens.
Bekend en voor gewaarschuwd al lang. U kreeg de materie op een goudschaal aangereikt.

Reageer
gravatar

Ik zou zeggen dat de geloofwaardigheid van de ChristenUnie een flinke deuk oploopt als ze hier echt een probleem van maken. Kleine jongetjes halen nou eenmaal wel eens wat uit he… Bovendien staat voor zover mij bekend niet ter discussie dat de beste heer Rouvoet inmiddels zijn leven gebeterd heeft…

Reageer
gravatar

Margo: “…het staat er, dus het zal zeker wel het geval zijn”

Haha, surf jij echt met die instelling rond op internet? Veel sterkte dan!

Reageer
gravatar

Ik voel me nooit geroepen om te reageren via internet, maar ik vind dit toch echt te ver gaan. Niet te geloven dat hier nog een debat aan wordt gewijd ook. Ik denk dat iedereen wel eens iets van snoep heeft gepikt op jonge leeftijd, al was het maar uit de voorraadkast bij onze ouders thuis. Gaan we dit dan ook uitzoeken bij de overige ministers en misschien ook wel staatssecretarissen?! Kom toch eens even op, ik kan dit bijna niet geloven, maar het staat er, dus het zal zeker wel het geval zijn. En dan de reaktie van De Vries: een jeugdzonde is ook een zonde. Met mijn christelijke achtergrond weet ik dat er ook nog zo iets bestaat alsdat zonden kunnen worden vergeven, maar ik vind het bijna te banaal om dit nog te vermelden. Wat een onzin!

Reageer
gravatar

Is misschien niet het grootste probleem dat Rouvoet kennelijk zijn geloof verloren heeft in de de aanvaarding door zijn omgeving van Jezus’ uitspraak: “Wie zonder zonden is, werpe de eerste steen” ?

Reageer
gravatar

Dit is toch zeker een grap he?
Meneer heeft een chocoladereep gestolen en zijn positie wankelt?
ieder mens heeft toch wel eens in zijn jeugd iets gedaan?
ALs dit in het buitenland bekend word dan staan we zooooo ongelooflijk voor lul, dit moet echt kappen!

Reageer
gravatar

Gelukkig heeft Rouvoet geen aanslagen gepleegd op de Makro en mensen met de dood bedreigd, zoals terrorist Duyvendak heeft gedaan.

Reageer
gravatar

Het plaatje iets verkleinen zal helpen het dataverkeer in de hand te houden 🙂

Reageer