Studio Sped: Casper Steenbergen / Wikimedia Commons: Dajasj

Studio Sped: Casper Steenbergen / Wikimedia Commons: Dajasj

Plan om Tweede Kamer uit te breiden naar 17 miljoen zetels moet voor betere afspiegeling maatschappij zorgen

CU en Volt hebben gisteren een plan gepresenteerd om het aantal zetels in de Tweede Kamer uit te breiden tot 17 miljoen. Het idee is om zodoende een betere afspiegeling van de maatschappij in de Kamer terug te zien.

“Je ziet dat veel mensen uit de samenleving nu niet vertegenwoordigd worden in het parlement. Neem de 59-jarige Henk uit Alblasserdam. Volgens mij weet niemand in de Tweede Kamer van zijn bestaan af op dit moment. De vertegenwoordiging van 59-jarige Henken uit Alblasserdam zou onnoemelijk veel beter worden als de 59-jarige Henk uit Alblasserdam een Kamerzetel had. Op dat moment representeert hij niet alleen zichzelf, hij representeert ook het idee van de 59-jarige Henk uit Alblasserdam”, zegt een opgewonden pratende Volt-voorman Laurens Dassen. “Het is misschien wat abstract, maar in mijn, in ons hoofd werkt dit gewoon”, zegt hij.

“Representatie gaat echt veel makkelijker als mensen zelf ook een zetel innemen”, zegt CU-fractievoorzitter Miriam Bikker. “Je merkt dat mensen zich gepresenteerd voelen doordat ze zichzelf representeren. En als blijkt dat ze zich niet gepresenteerd voelen, dan moeten ze vooral bij zichzelf te raden gaan. Het mes snijdt zo aan twee, drie kanten.”

Het duo erkent dat er wat haken en ogen aan het plan zitten. “Stemmen op een wetsvoorstel kan iets langer duren, omdat het een paar dagen duurt voor je alle handjes omhoog hebt geteld. Ook zoeken we nieuwe huisvesting voor de Kamer om al die 17 miljoen zetels in kwijt te kunnen. Maar zodra we dat hebben, is de democratische beer wat ons betreft gewoon los.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *