Zwagerman gaat ‘into the wild’

Opinieleider zoekt leven zonder tijdgeest

Joost Zwagerman viert deze vakantie komkommertijd in de ‘Nederlandse jungle’. Geïnspireerd op het korte anarchistische bestaan van Christopher McCandless is Zwagerman op zoek naar een leven zonder tijdsgeest. Zwagerman werd gevonden door een vasthoudende fan in Aagtdorp naast zijn geboorteplaats Alkmaar. In goede conditie, maar minstens twee kilo lichter.

Jeffrey Bolderey (43), Zwagermanfan van het eerste uur, had dit jaar een moeilijke zomer. Even dacht hij dat het de ergste zomer zou worden nadat zijn leven ‘eindelijk weer zin’ had gekregen toen Zwagerman in 1986 zijn debuut De Houdgreep publiceerde. Zijn recente negatieve instelling kwam volgens Bolderey niet alleen door de ‘uitzonderlijk natte zomer’ maar vooral door het opvallende gebrek aan zendtijd voor zijn goeroe Joost Zwagerman. “Zonder Joost is er niemand om de tijdsgeest te duiden en is het schier onmogelijk je entiteit te plaatsen in de maatstaven van het contemporaine.” Het overzicht was zoek volgens de gedesillusioneerde fan die, in tegenstelling tot andere fans die ‘direct bij de pakken neerzitten’, gewoon op zoek ging naar de meester.

Na een kleine twaalf uur vond hij Zwagerman in een hutje in het idyllische Aagtdorp. “Minstens twee kilo lichter, maar nog steeds met een goudeerlijk gebit.” Zwagerman wilde niet teveel zeggen over zijn uitzonderlijke vakantie, maar gaf wel aan ‘into the wild’ te zijn gegaan om er sterker uit te komen voor zijn bespiegelingen in het volgende seizoen van De Wereld Draait Door. “Wie de tijdsgeest telkens weer wil kunnen duiden, moet weten hoe het is om te leven zonder tijdgeest. Hoe is de mentaliteit zonder de tijdgeest? Wat kan je nog in kaders plaatsen als de kaders verdwijnen? Het is een intellectuele reis op zoek naar de zin zonder zingeving, de kern van de uitwas en gewoon de geestelijke verzorging van de ratio.”

Bolderey ging gerustgesteld naar huis, nu hij zich kon verheugen op nog scherpere analyses van Zwagerman. “Waarschijnlijk kan hij in september de tijdgeest zelfs tekenen”, aldus de enthousiaste fan. Wie bang is dat de leegte op links nu wel heel leeg dreigt te worden zonder Zwagerman in de contreien hoeft zich overigens geen zorgen te maken. Filmmaker Eddy Terstall is mee om de spirituele reis vast te leggen. Het 144 minuten durende epos Joost in het wild zal in september al op het Nederlands Film Festival in première gaan. Treble zal enkele nummers schrijven geïnspireerd op Zwagermans nieuwste intellectuele vondsten. Ook hun grootste hit Amambanda lijkt volgens Terstall inhoudelijk uitstekend overeen te komen met de essentie van het leven zonder tijdsgeest: “Amambanda, Amambanda, Gwena Mamba, Gwena Mamba.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *