Zwagerman accepteert leerstoel Maatschappelijke Duiding

Professor zal supradisciplinair opereren

Joost Zwagerman zal met ingang van het academisch jaar 2012-2013 het gasthoogleraarschap Maatschappelijke Duiding aan het Roosevelt College in Middelburg op zich nemen. “Een goed voorbeeld van hoe het academische en het maatschappelijke elkaar kunnen versterken, ook in cultureel opzicht”, aldus een ambitieuze professor in de dop.

Zwagerman treedt met zijn benoeming toe tot het selecte gezelschap van BHLen (Bekende Hoogleraren). Na de benoemingen van Wim de Bie in Tilburg, Youp van ‘t Hek aan de TU Delft en Femke Halsema in Utrecht heeft Roosevelt-directeur Hein Knuvelder met Zwagerman de man in huis die ‘de tijdgeest als geen ander kan kietelen, beworstelen en omarmen.’

De veelschrijver betoont zich enthousiast over zijn nieuwe functie: “Wat ik de studenten mee wil geven is dat ze zich niet blind moeten staren op details. Om de maatschappij te kunnen duiden moet je op zoek naar algemeenheden. Alleen als je weet wat er ongeveer gebeurd is, of daar een paar artikelen over gelezen hebt, kan je het geheel overzien.”

Bang voor een gebrek aan onderwerpen is Zwagerman bepaald niet. “Over de meeste onderwerpen is alles al geschreven. Op zo’n moment is het zaak om zo veel mogelijk te lezen en daar de belangrijkste thema’s van te onthouden. Als je die dan krachtig op televisie of in een column kunt reproduceren, ben je alweer een stuk dichter bij de heilige graal van de duiding.”

In de collegereeks, die de werktitel ‘De Duiding Voorbij’ draagt, neemt Zwagerman de studenten mee in de wereld achter de analyse. “Duiding is alomtegenwoordig, we zijn eraan gewend geraakt. Door zelf duider te worden ontdek je niet alleen de essentie van de duiding, maar ook de motieven die achter die duiding schuilgaan. Uiteindelijk kun je dan zelf die duiding worden, als het ware samenvallen met inzicht en kennis.”

Zwagerman ontkent dat zijn collegereeks interdisciplinair is: “Ik zou eerder willen spreken over ‘supradisciplinair’. Ik wil specifieke thema’s en details zo veel mogelijk vermijden, en me vooral op de interactie met studenten richten. Er zijn op de wereld maar weinig mensen die zich in alles gespecialiseerd hebben, maar ik denk dat Middelburg een uitstekende kweekvijver is voor allesduiders.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

De bijdrage van voorganger wijst m.i. op een doorgeschoten meta-duidings-behoefte. Een beetje zoals “huilen naar de maan”, hetgeen bij volle maan en klare sterrenhemel soms in wolvenpopulaties geschiedt. Maar bij De Speld werkt elke duit in het “duidingszakje” mee aan verbreding van inzicht, ook bij koker- en/of tunnelvisie.

Reageer
gravatar

Nog meer duidingen? Nederland moet eerst maar eens flink ontduid worden. Er wordt veel teveel geduid in dit land. Loopt Beatrix met een doek over d’r hoed en ja hoor, daar komen de duiders al weer aan. De hoed is haar kroon en daarom en dus … Bovendien heb je posi-duidingen en nega-duidingen (duiden wat iets niet is) en daarmee wordt het allemaal nog veel verwarrender, want wanneer is een duiding van het niet ook meteen een goede duiding van het wel. Daar duidt niets op. Duidingen zijn niet meer dan duidingen, vingers die wijzen naar de maan. En het gaat erom dat je de maan ziet. Laat die duidingen maar zitten.

Reageer
gravatar

Als voorbereiding op nog diepergaande duidingen van Zwagerman nog een korte referentie naar dé spreekwoordelijke oer-Joost, die van: “Joost mág het weten”. Deze Joost geeft niet zozeer duiding, neen veeleer IS hij de duiding zelve.
Laten ons niet vergeten dat in Nederland vele filosofen coexisterend doch in volstrekt eigen universa leven, met eigen regels, duidingen en deurmatten: (Bij het betreden van dit universum, voeten vegen s.v.p.), zoals Bas Heijne, die jongen Van Wijnberg, Vincent Icke en nu ook de jongste aanwinst: Mark “Newton” Rutte (die versus André Kuiper oreerde: “Zijn jullie nu al die tijd gewichtsloos?”). Deze Mark nu toont aan dat Isaac Newton weliswaar gelijk had met zijn zwaartekrachthypothese, maar dat deze niet opgaat voor liberale/confessionele politici; die vallen door gebrek aan gewicht regelmatig omhoog. De duider Charly Aptroot is nog zo’n sprekend voorbeeld van neoliberaal omhoogvallen. Met alle beroerde maatschappelijke gevolgen van dien.

Reageer
gravatar

De duiding om van een ja in een nee te kletsen

Reageer
gravatar

Ik zoek al mijn hele leven naar de zingeving van de duiding. Het is me tot nu toe niet gelukt. Net zoals het al mijn collega-filosofen en al mijn voorganger-filosofen niet gelukt is.

Ik wens Zwagerman veel succes, maar de maatschappelijke duiding zal naar onze filosofenstandaard zinloos blijken te zijn.

Ik zie wel één klein lichtpuntje: we verdienen er allemaal een aardig zakcentje aan.

Er bestaat in ieder geval de wetenschap van het niet wetenswaardige, heeft ooit een collega van me eens gezegd. Daar ben ik het van harte mee eens.

Reageer
gravatar

Daar gaan we zo langzamerhand naar toe,promoveren en professor worden over een lucifer.Een zg luciferoloog.En het ergelijke daar aan is,ze willen allemaal schuiven met een paar ton p/j

Reageer
gravatar

Sja, en maar doorbomen over de verlichtingsfactor…

Zwagerman heeft een vertrouwd klinkende naam en een echt Nederlanderhoofd. Dat is genoeg voor een volle zaal.

gravatar

Oeioei, Heer Spaland, hier verschillen wij van mening: volgens mijn bescheiden kijk is duim en middelvinger de Rotterdamse equivalent voor een niet nader te omschrijven vrouwelijk kenmerk. Maar dat kan wijkgebonden zijn.

Als Rotterdammer opgegroeid toen de haven nog de haven was en derhalve bijna midden in de stad, kan ik mij dit okiedokie gebaar van (buitenlandse) zeelieden toch duidelijk herinneren. Alsook van mijn tochten door landen rond de Méditerranée.

Qua Haitink moet ik tegenwerpen dat hij niet Duidt, maar Creëert.
De Duiding bevindt zich in handen van allerhande kritikasters die minder of weinig verstand van de materie bezitten, á la .. daar is-ie weer: Joost Zwagerman.

Reageer
gravatar

Ik geloof dat ik uw bedoeling begrijp Heer Jeettje. Als eenvoudig doch oppassend Schiedammer zie ik een zekere relatie met een vingerzetting die er kort gezegd op neer komt dat duim, wijsvinger en middelvinger een bepaalde omstrengeling maken. Kennelijk is dit inderdaad wijkgebonden. Desondanks is mij gebleken dat ook deze Schiedamse versie internationaal uitstekend wordt begrepen. Op dit punt lijkt er mij geen probleem te zijn.

De kwestie creatie/duiding ligt wat lastiger. Zo memoreer is dat ene heer Schubert ooit een stuk componeerde onder de naam Wandererfataisie. Hij had alle noten keurig opgeschreven. Toen hij alle noten echter moest spelen onderbrak hij op een gegeven moment zijn optreden omdat de daadwerkelijke uitvoering zijn mogelijkheden oversteeg. Hij zeide hierbij dat de duivel dit stuk maar verder moest spelen, maar dat hij het in ieder geval niet kon. Was hier nu sprake van een Duiding of van een Creatie?

Zwagerman was er toen nog niet om dit alles te Duiden. In stilte denk ik er achteraan: “Gelukkig maar.”

gravatar

Hm, dit is inderdaad een lastige, Heer Spaland: een creatie welke de macht van de maker overstijgt. Hier lijkt me de heer Zwagerman nooit last te zullen krijgen; deze zal dus ook geen Duiding kunnen geven die de moeite van collegebezoek waard is.

Schubert bevond zich natuurlijk in de nadelige positie geen tijdgenoot van een Haitink of een Chopin te zijn: hoe anders had dit kunnen uitpakken ware dit wél het geval geweest.

Via via werd ik overigens gewezen op een YouTube filmpje waarin de gevolgen van de rampzalige Halbering van het Cultuurbudget geDuid wordt door een vijftal speellieden:

http://www.youtube.com/watch?v=d9NF2edxy-M&feature=player_embedded

Ik zie het de heer Zwagerman nog niet nadoen, zulk een Duiding met virtuoos vingergebruik.

gravatar

Inderdaad Heer Jeettje, het komt mij voor dat Heer Schubert over het hoofd heeft gezien dat als men de moeilijkheden niet alleen kan oplossen, het wellicht mogelijk kan zijn om met vijf personen het instrument te bespelen. In dit kader had de door u genoemde Heer Chopin uitkomst kunnen bieden aangezien hij een zekere reputatie had van vaardig toetsenist (zoals dit thans schijnt te heten).

Een oplossing had ook kunnen zijn om het werk met meerdere instrumenten tegelijk te spelen. Ene Heer L.M. Gottschalk, tijdgenoot van voornoemde Chopin, verzorgde uitvoeringen op maar liefst 40 piano’s. Hij leefde grotendeels in Zuid Amerika, hetgeen indertijd toch wel een eind roeien was. Ook zijn oplossing was echter creatief.

Het is een geruststellende gedachte dat het eenvoudiger is om 40 piano’s te verzamelen en iets zinvols te laten spelen dan 40 Zwagermannen iets verteerbaars te doen uiten.

gravatar

De dubbele okiedokie, Heer Jeettje, ligt in mijn beleving meer in het gebaar met de duim en de middelvinger waarmee veelal een beloning voor uitstekend werk wordt uitgedeeld. Omnis Correctus werd hierbij verkort tot okiedokie. Dat Haitink de vingerzetting met de duim en de ringvinger weet te volbrengen Duidt erop dat hij een niet te evenaren virtuoos is. Een detail is wel, dat hij de klank niet zelf voortbrengt maar dit aan anderen overlaat. Men zou dus kunnen zeggen dat hij er alleen maar zit (of staat) ter Duiding van het beleid.

Reageer
gravatar

Heel mooi is op de foto te zien hoe hij betogenderwijs de duimen en wijsvingers tegenelkaar legt. Een verfijnd gebaar. Doet men dit met duim en middelvinger, dan ontstaat een overdreven gebaar. Ik zou het zelfs pedanterie willen noemen. Voor wie mij niet gelooft: probeert u het maar eens voor de spiegel en u zult het verschil zien.

Reageer
gravatar

Ik twijfel, Heer Spaland: dit lijkt mij meer een dubbele okiedokie toe.
Voor mij meer de -als men zo een gebaar toch nodig heeft- duim en ringvinger die elkaar begroeten: de Dirigent.
Haitink doet dat somtijds: toppunt van elegantie en er komt ook nog een mooie klank uit voort ook.
Dat is bij Zwagerman nog maar afwachten.

gravatar

Daarom gaan collegelden zo snel omhoog ?

Niet omdat nu alleen nog welgestelden op kosten gemeenschap, van vnl. minvermogenden die geen HRA genieten, eindeloos lang mogen studeren, hun ouders 50000E per stuks broed belastingvoordeel mogen genieten wanneer ze een “dure” (= zinvolle of een ons kent ons netwerkclubje studie ?)

maar omdat het aanbod van hooggeleerde gevaarlijke gekken zo kwalitatief omhoog wordt getild (met nogal wat GroengeiLinks rechsdraaienden) dat daarom er nog sneller afgestudeerd dient te worden tegen een alsmaar hogere financiele bijdrage.

Reageer
gravatar

Wel wel, dat is een interessante visie. Toch benieuwd hoe de Duiding van Zwagerman over dit topic uitvalt.
Waarschijnlijk zal het de richting ingaan dat hij het probleem niet zo ziet, aangezien velen toch niet geroepen zijn tot het volgen met goed gevolg van onderwijs tout court.

Waarbij de vraag opdoemt waarom Groen-Links rechtse corpsballen zou willen hooghouden.
U heeft zojuist een zéér uitdagende Duiding neergelegd, waarvoor dank.

gravatar

Ik voorzie terugkeer van Bijbelsche tijden voor Nederland, nog net vóór de zondevloed. Joost Zwagerman als Richter in Zeeland die -wars van elk detail- het wereldgebeuren “im grossen Ganzen” overzichtelijk maakt. Wim Eijk als versbenoemde kardinaal die de schapen Gods veilig de Bietenberg op geleid. Maxime Verhagen die niet zichzelve doch slechts Glorie Voor Den Heer zoekt en daarom van leiderschap abstineert om CDA’s wille. Beau van Erven Dorens die in Navolging van Wim Kan het jaar uitluidt, Youp van ‘t Hek, Wim de Bie, Famke Halsema. 2012 Het jaar van de Herrijzenis en Terugkeer der Profeten en Richteren. Nu alleen nog even de tanden op elkaar voor de Instorting van de Euro (Zijn getal was immers 666) en op 21-12-2012 zijn we allemaal zalig in de voetbalhemel, onder aanvoering van Arkefly en FC Twente. God is groot (Allah Akbar) en Joop Munstermann is zijn profeet.

Reageer
gravatar

Hr Swaffelman met de uitdrukking supradisciplinaire benadering,indien hij er een extrasupradisciplinaire benadering aan zou geven.Zou toch wel iets zinnigs in zitten.Ik weet niet of het de Youb van het Hek is die mij voor de geest staat.Maar het zou voer zijn voor mede commedianten.

Reageer
gravatar

Jezus,weer een maf gezelschap van ondefiniere samenstelling. Wim de Bie in Tilburg,Youb van het Hek aan de TU in Delft en Femke Halsema in Utrecht brengen ons bij de heilige graal v/d duiding.Zij zullen zich wel opwerpen voor ons duidelijks beleving?Mijn duidelijks beleving is een gezelschap van wazige bijbaantjes en een hoop zinloos braaksel van ouwehoeren.

Reageer
gravatar

Beste Jan: hoe moet ik deze dubbele reactie duiden? Is het gevoel van ongenoegen zó groot dat een repetatieve repulsiviteit u overmande?
U kunt toch ook blij zijn voor Middelburg dat zij dit fenomeen nu van zeer dichtbij kunnen ondergaan?
Al dat afstandelijke gedoe met You-tube is toch ook maar een slap aftreksel van een overduidelijke werkelijkheidsbeleving?
Nu dan, geen kwaaie kop meer!

gravatar

Jezus,weer een maf gezelschap van ondefiniere samenstelling. Wim de Bie in Tilburg,Youb van het Hek aan de TU in Delft en Femke Halsema in Utrecht brengen ons bij de heilige graal v/d duiding.Zij zullen zich wel opwerpen voor ons duidelijkheids beleving?Mijn duidelijks beleving is een gezelschap van wazige bijbaantjes en een hoop zinloos braaksel van ouwehoeren.

Reageer
gravatar

Misschien dat prof.dr. Bokhoven (Bert) zich dan in wil zetten voor de Diachrone Duiding? Dat is de Duiding van Zwagerman door de tijden heen? Dat werkt vast verduidelijkend.

Reageer
gravatar

Amai, dit is een opmerking die hout snijdt. Maar ik zou zelfs zover durven gaan de vraag te stellen of er Duiding was vóór Zwagerman, of was hij de Oerknal?

En meer nog, om onheil en psychische rampspoed te voorkomen: moeten wij ons niet concentreren op de vraag óf wij Zwagerman wel moeten willen duiden?
Uw Diachroniciteit lijkt mij het vertrekpunt voor veler duidelijkheidsbeleving, dank u.

gravatar

“Duiding is alomtegenwoordig, we zijn eraan gewend geraakt.”
Toch is de mainstream-duiding wat mij betreft duidelijk eentonig. Er is meestal meer te weten. Die kennis is inderdaad beschikbaar maar je moet deze willen en kunnen vinden. Bij het eerste gaat het al mis voor de meesten, die willen die moeite niet doen. Hebben er ook gene tijd voor. En als je kennis/informatie vindt, begint het pas! Dan dient deze opgenomen te worden en geconfronteerd te worre met wat je al weet. Napraten is makkelijker!

Joost hangt in een luguber rijtje. Alleen Bie vind ik wel voorkomend. Youp stinkt te hard en Femke is te onbetrouwbaard.

Reageer
gravatar

Ja jij met je zere neus. Ga eens fffff de hond uitlaten!

gravatar

Beetje onnozel, heer Nozel, om Zwagerman nog met een beeldbuis de ruimte te geven te expanderen. Een LCD schermpje houdt hem wel in toom, zoals de meeste platte tv-bekendheden. Wat dat betreft is de tv eindelijk aangepast aan het niveau: veel beter zal het niet worden.

Overigens voorspelde ik op nommertje 3 al dat het eerste jaar gewijd zal gaan worden aan Zwagerman-duiding.
Maar dit zal en plein public moeten gebeuren, niet op het zolderkamertje waar de DWDD camera staat opgesteld.
Daar heeft de rest van Middelburg niets aan.

Reageer
gravatar

Prachtig! Dat biedt perspectieven: Als Zwagerman nou eens begint zichzelf supradisciplinair maatschappelijk te duiden.
En als ie dat ergens op een zolderkamertje doet of zo, dan is het voorlopig even stil rondom deze bekende Nederlander.
Mijn beeldbuis gaat er naar staan, zo vaak is hij op TV.

Reageer
gravatar

Nu is Zwagerman inderdaad een voorbeeld van iemand die zich overal tegenaan bemoeit en waar dan ook verstand van meent te hebben. Aardig, aardig maar uiteindelijk is er maar 1 persoon volkomen ten onrechte gepasseerd voor deze leerstoel en dat is toch wel een kans voor open doel: prof. dr. Bert Bokhoven. Deze Bokhoven, deze maatschappelijke meer dan alleskunner deze veel te weinig door de Speld ingezetten omnideskundige verslaat die Zwagerman met straatlengtes voorsprong op alle terreinen. Het wordt tijd voor een stevige Bokhovense lobby in Middelburg.

Reageer
gravatar

Mijn broer heeft al in een vroeg stadium aangegeven dat hij al werk heeft en dus niet van plan is om te verhuizen naar Middelburg.

“Aardige stad, aardige mensen: Zwagerman zal het er goed doen”, zegt hij, “maar het zal wel een cultuurschok teweeg brengen gewend als ze zijn aan de minimale hoeveelheid conversatie met oester en mossel”.

Mijn broer houdt het nauwlettend in de gaten met het oog op zijn nieuwste proefschrift over “het Zwagerman-effect”.
En hij voorziet een stijgende verkoop in de regio van oordopjes.

gravatar

Volgens de woordvoerder van het ministerie van Zaken, dhr. À. Mehoela is deze benoeming op zijn ministerie niet aangevraagd. Er wordt nu contact gezocht met het ministerie van Dingen (via tante Paulien) om na te gaan of de aanvraag daar in behandeling is.

Reageer
gravatar

Naar alle waarschijnlijheid, is mijn vermoeden zomaar, zal toch veel tijd besteed worden in het eerste, tweede en derde trimester aan de duiding van het fenomeen Zwagerman, met en uitloop daarvan in ht vierde trimester, uitmondend in “The Zwatelman Papers”, want we gaan natuurlijk wél internationaal.

Reageer
gravatar

Heb ik nou groot
of klein gelijk?
Die familieberichten
van de Paulussen zijn
weer helemaal niks.
Moet verboden worden.