‘Mohammed’ van Kandinsky opgedoken

Profeet blijkt populair motief in moderne kunst

Het beroemde schilderij On White II van de Russische schilder Wassily Kandinsky is een vroege afbeelding van Mohammed. Dat blijkt uit onderzoek van kunsthistoricus Bert Bokhoven. Ook in werk van andere moderne kunstenaars ontdekte de wetenschapper afbeeldingen van de profeet. “Dat dit nu pas aan het licht komt heeft niets te maken met angst voor gewelddadige acties van fundamentalistische moslims, maar met de filosofie van de moderne kunstenaars in kwestie. Die laten traditiegetrouw veel van de betekenis in het midden en benoemen hun kunst altijd cryptisch.”

In de compositie van On White II is volgens Bokhoven duidelijk een weergave van de strijd van Mohammed bij Badr te ontdekken. “De gebruikte vierkanten verwijzen dan weer naar de Ka’aba te Mekka; de vormen en kleuren grijpen terug op de mystieke stromingen binnen de Islam en het stralende middelpunt is duidelijk de profeet die richting Mekka loopt. Als dit geen eerbetoon aan Mohammed is, eet ik mijn pet op,” aldus de wetenschapper.

Volgens Bokhoven is Kandinsky niet de enige twintigste-eeuwse kunstenaar die aan de haal ging met de profeet. Ook voor Mark Rothko, Piet Mondriaan en Jackson Pollock is de Islam een belangrijke inspiratiebron geweest. “In hun vlakken, velden en stippen zijn treffende en ontroerende portretten van Mohammed te vinden. Dat kon alleen zo lang geheim blijven omdat deze moderne kunstenaars niet alles wilden benoemen en vrijwel alle kunsthistorici een blinde vlek hebben voor de Arabische wereld. Voor de kunstenaars was terroristische dreiging overigens nooit een issue; voor hen was iedere dag Draw Muhammad Day.”

Kunstcriticus en Mohammedkenner Joost Zwagerman toont zich aangenaam verrast door Bokhovens intrigerende ontdekking. “De overwegend christelijke motieven in de kunstgeschiedenis zijn te verklaren door de grote Italiaanse dominantie in de kunst, en Italianen zijn nu eenmaal katholiek. Toch heeft iedere kunststroming haar eigen religie. Romantici en veel impressionisten vonden het goddelijke in de natuur, pop-art in merken en sterren en Walt Disney in dieren. Moderne kunstenaars zagen het licht in Mohammed.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Vond net een fotootje van Mohammed uit het jaar 770 (moet hij zo’n 20 jaar oud zijn geweest) En ik moet zeggen of hij nu in strip of kunst wordt uitgebeeld de gelijkenis is voortreffelijk.

Reageer
gravatar

Heeeeeel fout. Mohammed is hier afgebeeld toen hij Rubik’s kubus had uitgevonden.

Reageer
gravatar

Tuurlijk is die Bokhoven een bedrieger: Zwagerman is er bij betrokken, dan weet je toch hoe laat ‘t is?
Dit is gewoon een erg opzichtige poging van de Linkse Kerk om de islam onze geliefde joods-christelijke Kultur binnen te loodsen. Kandinsky schildert hier grotendeels abstrakt, konkrete objekten zijn hier de klok, daaronder het mooie zwartwitdenk-sportpatroon en de worstjes(varkensvlees) onderaan verwijzen naar onze beschaving, die bedreigd wordt door een zelfmoordterrorist rechts (!) in beeld.

Reageer
gravatar

Froid (15),

O nee, let dan maar eens op.
Ga eerst naar de waarheidsgetrouwe beeltenis die Gustave Doré van Mohammed heeft gemaakt. Zie daarvoor: http://tinyurl.com/364zjnv
Snij het hoofd van Mohammed af. (Even voor de goede orde, hiermee bedoel ik niks kwalijks!) Vergroot dat hoofd tot pixel-niveau. Druk af op transparant.
Ga vervolgens naar Guernica van Pablo Picasso:
http://tinyurl.com/38ff65k
Vergroot de plaat tot pixel-niveau. Scrol naar de bek van het paard. Houd het transparant tegen het beeldscherm.
En zie, minstens twee pixels komen overeen!
Q.E.D.

Reageer
gravatar

Met een beetje googlen hád Bokhoven zijn naam als universeel expert kunnen maken, maar nu valt hij door de mand als de huishoudschoolconcierge die hij in werkelijkheid is.

Kunstpausen weten al langer dat Kandinsy een verbasteroniem is van zijn ware naam, namelijk: Cha’alibayat ibn Djinn Khan.

Natuurlijk dat de Profeet het leitmotiv is in zijn werk, maar tijdens zijn leven zou zijn werk daardoor onverkoopbaar zijn geweest, vandaar de luwte.

Reageer
gravatar

het is met die moderne kunstemakers ook altijd hetzelfde liedje:
Mohammed portretteren ok, maar het LIJKT niet eens!!!!

Reageer
gravatar

het is met die moderne kunstemakers ook altijd hetzelfde liedje:
Mohammed portretteren ok, maar het LIJKT niet ens!!!!

Reageer
gravatar

Het is nog erger. Scheidsrechter Pieter Vink -ik heb hem gevolgd met lipstick over het scherm- liep niet zijn diagonalen tijdens de wedstrijd AZ-Twente; hij liep een Mohamed; je had mijn scherm moeten zien. Vink zag hierbij overigens een zuivere handsbal over het hoofd en ik mag geen voetbal meer kijken, van mijn vrouw, die met ongestifte lippen tegen mij uitgevaren is, toen.

Reageer
gravatar

De Israëlische Mossad is inmiddels een onderzoek gestart naar de muziek van Kabbala-aanhangster Madonna. Achterstevoren gespeeld blijken hier Koran-teksten te worden geciteerd en ook fatwa’s te worden uitgesproken.
Uit betrouwbare bron weet ik, dat de vernieling van een aantal schilderijen de afgelopen jaren hiermee in verband staat, om zo afbeeldingen van de profeet te verwijderen.

Reageer
gravatar

Jaap K: op zich zou het heel milieuvriendelijk zijn als al deze hippies naar hun werk zouden zweven en zo het fileprobleem zouden oplossen, ware het niet dat het langharig werkschuw tuig is.

Reageer
gravatar

“Die laten traditiegetrouw veel van de betekenis in het midden en benoemen hun kunst altijd cryptisch.”

zucht.. en niemand heeft zoiets van hmm…

Helaas, dit land gaat ten onder door zwevende hippies

Reageer
gravatar

Correctie: “Bedrog” moet zijn “persoon”.

P.s. Kan iemand die het nummer van Peter R. de Vries kent, Peter R. de Vries bellen, zodat Peter R. de Vries aandacht kan besteden aan deze “persoon” in het programma van Peter R. de Vries?

Reageer
gravatar

Onthullend! Bert Bokhoven is bedrieger!

Een zeker Bertine van Zeelst werpt zich in diverse gedaanten op als deskundige in uitlopende richtingen onder de naam prof. mr ir. Bert Bokhoven. Was het in een artikel in deze gerenommeerde e-zine op 4 mei over de kosten van de vrijheid nog als hoogleraar Huishoudeconomie aan de Universiteit van Harderwijk, nu is het als kunsthistoricus met de moderne meesters als specialisatie.
Het wordt tijd om dit vileine bedrog langs een scherp fileermes te halen.

Waarschijnlijk gaat het om een Brabantse vrouw die zich ergens nabij Eindhoven schuil houdt. Waarschijnlijk draagt zij een burka. Een signalement heeft dus geen zin.

U dient haar echter niet te benaderen, want uit welingelichte bron blijkt dat zij uw kostbare vrijheid zal ontnemen door met een kostbare schilderij op uw hoofd te meppen.

Wie meer over haar weet, werpe de eerste steen.

Reageer
gravatar

Het Mauritshuis heeft inmiddels bekend gemaakt dat ‘Het meisje met de parel’ van Vermeer niemand minder voorstelt dan Khadija, de eerste vrouw van Mohammed.
Toeval of niet, de Nederlandse Museumvereniging heeft aangekondigd dat ze graag meer moslims naar de musea wil trekken. Als eerste handreiking gaan de musea daarom alle kunstvoorwerpen die ook maar enigszins moslimmannen kunnen doen opwinden sluieren. Alleen op schriftelijk verzoek en na goedkeuring van minister Plasterk zal de conservator bereid zijn om voor bezoekers tipjes van de sluiers op te lichten.

Reageer
gravatar

De nieuwe miss USA is ook al een aanhangster van Mohammed en zeg mij niet dat dat geen kunst is. Eindelijk openbaart de Islam zich in al haar grenzenloze schoonheid aan de mens, kunstenaars zijn nu eenmaal altijd voorlopers en zien het verhevene al veel langer voordat de gewone mens dit durft toe te geven. Ook in een aantal portretten van mijzelf zie ik: Mohammed. Nu is dit ook één van mijn 12 namen dus dat kan toeval zijn maar er misschien ook wat mee te maken hebben.

Reageer
gravatar

Zit ik net tijdens een vergadering maar wat te tekenen, blijk ik drie maal Mohammed geportreteerd te hebben. Wat is dat toch vandaag?
In Jackson Pollock zie ik trouwens historisch accurate afbeeldingen van de Kruistochten, maar ik zal er wel weer geen verstand van hebben.

Reageer
gravatar

En het zal wel weer aan mij liggen, maar ik zie toch echt een bom daar rechts…. Maar ik heb niks tegen Mohammed in de kunst, ik heb alleen wat tegen de uitwassen van Mohammed in de kunst.

Reageer