Literatuur onteerd op Boekenbal

Relschoppers urineren op Oedipus-complex Grunberg

Grootschalige vernielingen ontsierden gisteravond het boekenbal in Amsterdam, nadat fotogenieke thrillerschrijfsters, opportunistische BN’ers en een groot aantal jonge non-talenten zich toegang tot de Stadsschouwburg wisten te verschaffen.

Onder invloed van Deus ex machina, achterlijke alliteratie en Remco Campert lieten de cultuurbarbaren een spoor van banaliteit achter. Literaire uitgeverijen konden niet voorkomen dat non-fictie-proleten uitgebreid over het onlangs gerestaureerde Oedipus-complex van Arnon Grunberg urineerden, waarbij zowel de filosofische vignetten als de intertekstualiteit in het werk volkomen werden genegeerd. Van enige vorm van ironie lijkt vooralsnog geen sprake.

Honderden lectuurplebejers deden hun behoefte op het oeuvre van Joost Zwagerman, maar volgens kenners is dit geen groot gemis: zij bestempelen de auteur als ‘een epigoon’. Schrijnender is dat de stukgebloemleesde poëzie van Vasalis is ontvreemd. Vermoedelijk zal deze een tweede leven krijgen als kerstkaart of tegeltjeswijsheid.

De naam Remco Campert liep onherstelbare schade op. “Het was verschrikkelijk. Minutenlang stonden die kinderen met z’n allen op hem in te beuken, hij kon geen kant op. Van de T is niks meer over, de rest heb ik godzijdank kunnen redden.”

De auteur zal voortaan als Camper door het leven moeten.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Rabin Gangadin
Over de positie van Surinaamse schrijvers

Inleiding

Toen ik rond 1980 begon met het schrijven van literaire kritieken, gold Albert Helman binnen het spectrum van de Surinaamse letteren als de grootste schrijver en essayist. Zijn status was vergelijkbaar met die van Simon Vestdijk in Nederland. Zijn voornamelijk in de Salamanderreeks van Querido uitgegeven werken hadden Helman een haast onaantastbare positie gegeven. Zelfs zijn postuum verschenen werken deelden in die…

Reageer
gravatar

De Nederlandse literatuur is het gevolg van de ‘Zondeval’, vandaar ook het ‘Neder’lands. De Zondeval is een allegorie op alle Nederlanders, die destijds in opstand zijn gekomen, ze zijn toen inderdaad diep gevallen. Dat zie je nog steeds terug in hun cultuur.

Reageer
gravatar

..rapaille leren, niet meer in klassiek Romeinse fonteinen te urineren. Wellicht verschijnt deze aanvulling op # 11a twee keer; de eerste keer verdween deze ‘ins Blaue hinein” Mogen we een nieuwe treitertrend van De Speld tegemoet zien? Het is al weer een jaar geleden dat de laatste gimmick toesloeg.

Reageer
gravatar

Het Nederlands moet weer opnieuw gereorganiseerd worden.
Er bestaat nog veel strijd tussen de witte en de groene spelling.

De Hollander als asielzoeker in eigen land.

gravatar

Outsider. Wij in de geestelijke hiërarchie documenteren alles.
De details van zelfs duizend jaar geleden zijn bij ons bekend.

gravatar

Hebt u uw ID-kaart wel op zak? Bijvoorbeeld in het geval u zojuist gecastreerd bent kan dat altijd handig zijn.

De concurrent

gravatar

Een trek van sommige mensen is dat ze zich plots omdraaien en een andere kant opgaan, dat vinden ze stoer (in de afhankelijkheid van een moderne samenleving). Op dezelfde manier halen ze altijd de meest irrelevante delen uit een tekst om die te verklaren. Nederlandse cultuur kenmerkt zich door afwezigheid van wezenlijke communicatie dus door fundamenteel verraad. De originaliteit van de Hollander beperkt zich tot het onberekenbare moment waarop hij je de rug kan toekeren. Zie zijn literatuur.

Reageer
gravatar

Maitreya, wiens wederkeer al in mei 1970 werd aangekondigd door de Schot Benjamin Creme (NB in De Telegraaf) maar door agnostische (im)morele luchtafweer telkens weer verjaagd; nu dan eindelijk succesvol afgedaald in gelederen der (on)gelovige tolle- en Speldenaars. Uw bovenstaande bijdrage is ‘heer’lijk intolerant en hemels generaliserend jegens ‘Hollanders’ (“ze”). Goed dat u alle Laaglandse zondaars op één hoop gooit en de rest van de mensheid aldus sacrosanct verklaart: dát zal het Bataafse…

gravatar

uhh, iets met writers-block…
da’s weliswaar soort van Engels, maar wordt toch ook veelvuldig door de Nederlandse auteur gehanteerd…
… maar of het nou op het artikel zelf sloeg, of op de ontelbare flauwe reacties…

Reageer
gravatar

Door geleidelijke evolutie komt de mens tot zijn bestemming. We zijn op een keerpunt beland waar ons een glorieuze toekomst wacht of als we op de huidige weg doorgaan de totale vernietiging. Als de mensen de juiste keuze maken en de Nederlandse literatuurlijst wordt afgeschaft zullen ze het Zelf beërven en zullen de volkeren van de aarde verbroederen. Vergiffenis van het aangedane onrecht zal de mens zijn ketenen wegnemen en de toekomst weg van de afgrond veiligstellen in een Nieuwe Tijd.

Reageer
gravatar

Met het laatste commentaar van mij werd gelijk alles maar weggehaald, terwijl dit artikel ineens bovenaan stond bij ‘Recent Populair’ en we weer over de eend verder kunnen.
Zo is het altijd gegaan. Dat doen ze om me te helpen in de media.

Reageer
gravatar

We hebben een grote verhuizing achter de rug naar een andere hoster. Wegens omstandigheden (altijd weer die omstandigheden!) zijn de reacties op de artikelen van afgelopen week verloren gegaan. Dit is uiteraard heel vervelend, het maatschappelijke debat is hier door ontwricht. Excuses voor het ongemak, alle reacties voor en na afgelopen week komen normaal op de site.

Reageer
gravatar

Hoi Jochem, het is echt niet nodig dat alle reacties voor en na afgelopen week weer normaal op de site komen.

Wie leest ze dan nog? Het is net zo interessant om bijvoorbeeld het weekblad De Posthoorn van vorige week of weken daarvoor te lezen.

Het heeft geen enkele nieuwswaarde. Gewoon laten zoals het is, dat scheelt een hoop geld en arbeidsuren om het te herstellen.

Corrie.

gravatar

HOI! Corrie, ben je al geil? Ik heb je ontvangen. In een dictatuur is het immers altijd van belang dat mensen hun geschiedenis van onderdrukking niet al te goed kennen.

La vita è bella.

Je minnaar uit het strafkamp.

gravatar

Vacature: Forum moderator

Op De Speld forum delen mensen lief en leed. Om te zorgen dat het gezellig blijft op het forum en dat het forum overzichtelijk blijft, zijn wij op zoek naar een andere forum moderator.

Als moderator ben het je het aanspreekpunt voor de leden van het forum en krijg je volledige toegang tot het beheren van berichten. Je zorgt dat de forumregels gehandhaafd worden, en verwijderd spam.

Interesse? Stuur dan een email naar: [email protected] t.a.v. Corrie.

Reageer
gravatar

Je kunt je teksten niet meer aanpassen, als je een paar woorden extra wil toevoegen om een tekst kloppend te maken die anders niks zegt. De moderatiesekte van CORRIE VAN HIERNAAST was doorgestoken kaart. Het toont aan hoe de fascisten zijn en waar ze zitten. Nu maar weer een studentje aan het controlebord, zo is ook The Guardian in Engeland aan gort geholpen. Solliciteer nu voor een leuke baan om het ‘leuk’ te houden: stiekem zelfbevlekking op de speld. Het verdient goed.

gravatar

Is ook eens gebeurd in The Independent. Ze zijn toen met een nieuwe commentaarsectie begonnen. Er staat nu ook ‘cancel reply’, ze willen internationaal zijn, het nederengels, we hadden het er al over. Ik weet wat erachter zit.

Reageer
gravatar

Is ook eens gebeurd in The Independent. Ze zijn toen met een nieuwe commentaarsectie begonnen. Er staat nu ook ‘cancel reply’, ze willen internationaal zijn, het nederengels, we hadden het er al over.