Alcohol op rantsoen in Den Helder en bij Telstar

Een schone publieke ruimte met beperkt alcoholgebruik

Het publieke rookverbod maakt Nederland weer een stukje schoner en gezonder. Het ministerie van Volksgezondheid wil nu ook de drank aan banden gaan leggen. Een totaalverbod op alcoholgebruik is onhaalbaar. Het ministerie richt zich daarom op bestrijding van overmatig alcoholmisbruik in de publieke ruimte. De negatieve effecten van alcohol, zoals geweld in het uitgaansleven en verkeersdoden, worden volgens onderzoek teniet gedaan als de hele bevolking vier door de overheid verstrekte consumptiebonnen per week krijgt. Alleen met de MALT- (Matiging Alcohol in Leven en Toekomst) bonnen kan alcohol besteld worden in horecagelegenheden. De maatregel wordt uitgeprobeerd in havenstad Den Helder en bij voetbalclub Stormvogels/Telstar te Velsen.

Het Trimbos Instituut ziet iemand die een keer per week vijf biertjes of meer drinkt al als ‘alcoholist’. Het Ministerie van Volksgezondheid beperkt de verstrekking van de MALTbonnen dan ook tot vier per week. “Zwalkend gezwabber, scheldkanonnades, halfslachtige versierpogingen, onnodige melancholische uitspattingen, nachtelijk vandalisme, al dit soort bevuiling van de publieke ruimte begint pas na het vijfde biertje”, aldus de woordvoerder van het ministerie.

Den Helder staat bekend om zijn grootschalig alcoholmisbruik, met name rondom het stationsplein in het weekend. Deze risicostad vormt volgens de woordvoerder een ultieme test of dit concept kans van slagen heeft. De Helderse nachtclubs hebben ook ledenbestanden waarmee de MALTbonnen gereguleerd verstrekt kunnen worden. Een tweede ‘pilot’ zal worden gehouden bij sportclub Stormvogels/Telstar in Velsen. Het bestuur heeft al positief gereageerd op het voorstel. “Vaak lijkt bij ons of het sporten een excuus is geworden om met z’n allen te gaan drinken. Dit betekent eindelijk weer aandacht voor de sport”, zegt directeur Nico van Roden. Hoofdtrainer Edward Metgod is minder uitgesproken. “Als ik mijn jenevertje op zondag heb, vind ik het voor de rest prima” zegt de flegmatieke coach.

De maatregelen worden bij goed resultaat vanaf 1 januari 2009 landelijk ingevoerd. De MALT maatregelen moeten gaan samenvallen met de introductie van de Bielectra van Heineken om het alcoholgebruik onder jongeren effectief aan te pakken. “Een schone publieke ruimte is van groot belang in een open samenleving, daar doen we het voor”, zegt de woordvoerder.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ach Showfeur,

N-e-d-e-r-l-a-n-d h-a-d v-r-o-e-g-e-r b-e-r-g-e-n, d-a-a-r i-s i-e-m-a-n-d v-a-n a-f g-e-v-a-l-l-e-n. O-m v-e-r-d-e-r-e r-i-s-i-c-o-‘-s t-e b-e-p-e-r-k-e-n e.-n.-z.

Reageer
gravatar

Nederland is regelland we mogen niet roken je mag niet drinken je mag maar zo hard in de auto gordels om vettax en zo kan ik nog wel even doorgaan Nederland is bezorgd om ons.Stel je voor als er wat gebeurt.Daarom hebben ze de bergen weggehaald even doorheen prikken.gr Lisa

Reageer
gravatar

Klopt helemaal Lisa. Ik ben ooit nog eens op wintersport geweest in Berkel en Rodenrijs. Nadat ik mij tijdens de aspres-ski iets teveel misdragen had en de dag daarop mijn sleutelbeen brak na een val van de piste werd het gebergte aldaar met de spreekwoordelijke grond gelijk gemaakt.

Reageer
gravatar

Nederland had vroeger bergen,daar is iemand van afgevallen.Toen heeft Nederland alle bergen weggehaald.Waarom bemoeit iedereen zich met iedereen.Het lijkt wel of we allemaal dom zijn en niet voor ons zelf kunnen zorgen.

Reageer