Somaliër niet bewust genoeg van Westerse hulp

"Ze denken dat die voedselpakketten uit de lucht komen vallen"

Gisteren stelde Kwame Mpufu, woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse zaken van Somalië, dat het erg zorgelijk is dat de Somalische bevolking zich niet bewust genoeg is van de hoeveelheid hulp die ze krijgen. “Het lijkt wel of het Westerse traject van ontwikkelingssamenwerking geen indruk op ze maakt”, sprak Mpufu. Van de donaties tot het geleverde voedselpakket zit een uiterst complexe bureaucratische organisatie, waar de Somalische bevolking zich niet bewust van is. Een bewustwordingscampagne is dan ook aanstaande.

“Voor de voedselpakketten zelf zijn mensen wel dankbaar, maar ze tonen totaal geen waardering voor hoe het pakket er komt”, aldus Mpufu. Het klagen over het feit dat er niet genoeg hulp is moet vervangen worden met een groter bewustzijn over hoe de hulp die er wel is tot stand is gekomen. De bureaucratie die ontstaan is in de ontwikkelingshulp verschaft veel werkgelegenheid, ook in de regio. “Meer administratieve medewerkers, meer ambtenaren, meer woordvoerders, dat is de positieve ontwikkeling de we de afgelopen jaren hebben meegemaakt. Daar mogen we best een beetje trots op zijn”, zei Mpufu.

Het meest verontrustende van de situatie is volgens de Somalische regering dat de bevolking geen besef heeft van hoe belangrijk de mensen zijn die geld voor ze inzamelen. “Grote sterren als George Clooney nemen erg veel tijd voor onze problemen, dat moet breder erkend worden. Bono is een klasse-artiest en mensen kennen zijn muziek niet eens,” aldus Mpufu.

De regering zal de bewustwordingscampagne starten door informatieve pamfletten toe te voegen aan de voedselpakketten. “Wederzijds begrip is de toekomst, ook voor Somalië,” concludeerde de woordvoerder.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Zo slecht hebben ze het daar nog niet. Hier zitten mensen te hyven, daar zitten ze te hiv-en. Het scheelt dus werkelijk een streepje en het puntje op de i. Je zou haast gaan denken dat het ook mensen zijn. Maar er zijn natuurlijk verschillen. Waar wij ‘trek’ hebben, hebben zij ‘honger’. Hier hebben we ‘tuinkabouters’, en daar hebben ze ‘al-habab milities’. Wij hebben ‘Piet Piraat’, zij hebben echte piraten. En zo zijn er tal van andere culturele en maatschappelijke verschillen te noemen die tekenend zijn voor onze leefomgevingen. Die verschillen moet je koesteren.

Reageer
gravatar

Ha, Broeder Steev! Wat wij ons brommen! Hoie vaak zal het wel niet gebeuren, dat al die arme hollandsche kindertjes goedgeluimd op hun snorfiets stappen, om bij het fritkot verderop en even hartige, als vette versnapering te gaan nuttigen en dan teleurgesteld hun watertanden bekocht zien, daar het fritkot in questie ‘wegens omstandigheden heden gesloten’ vinden? Met een beetje goede wil en voldoende Somaleze hulp kan zulk een droeve omstandigheid gemakkelijk opgevangen worden. Opdat zulks niet nog eensch hoeft te geschieden!

Reageer
gravatar

INderdaad, ieder frietkot 2 reserve somaliers zodat ze allemaal 24 uur per dag open zijn. natuurlijk zonder dat de friet duurder wordt. Ik blij en twee somaliers blij

gravatar

Precies Bus, de Somalees moet zich eens bewust worden van hun humnaitaire plichten. Ze mogen dan wel hongerig zijn, maar denk eens aan al die arme kindertjes in Nederland met hun trek!

Reageer
gravatar

Ik weet niet wat voor programma, omtrent wat voor kikkers (?) je bedoelt, maar als dat zulk een negatieve uitwerking op de Somalezen zal hebben, zou ik er zeker niet aan beginnen. Het is wellicht een idee, via de mobieltjes, onde de Somalezen een inzamelingsactie tbv welgestelde, witte westerlingen te houden. Dat zou alles in één klap verhelderen, denk ik.

Reageer
gravatar

@Showfeur: je bedoelt zoals de Frogers nu hongeren in dat programma?
En dat dan uitzenden via internet en mobieltjes, zodat de Somaliërs het ook kunnen zien.

Ik vraag me af of die Somaliërs dat wel begrijpen. Immers: ze kennen westerlingen als rijke, gezonde mensen en hun wereldbeeld zou wel eens geschokt kunnen worden door arme, zieke blanken te presenteren. Ik vraag me af of ze dat geestelijk wel aankunnen. Vergeet niet: de zwarte medemens heeft toch een wat eenvoudiger denkvermogen dan wijzelf.

En er zou ook een groot gevaar in kunnen zitten: als ze zien dat blanken ook arm en ziek kunnen zijn, gaan ze misschien denken dat zwarten rijk en gezond kunnen zijn. Ik moet er toch niet aan denken wat daar de gevolgen van kunnen zijn.

Reageer
gravatar

Npade heeft hier wel idd punt. Bono zou in dat kader wel eens een paar maanden met George Clooney mogen hongeren. Of gezellig samen HIV-ven, voor wederzijds begrip. Dat kan toch geen kwaad?

Reageer
gravatar

wat en verhaal somalier zijn niet dankbaar.ja en somaliers moet muziek van bonno kenen wat onzin is dit .
ik snap niet wat de bedoulen is.ik vind dit niet waard voor de papier om te schrijven.punt.

Reageer