Landgenoten: Ethiopië

Elke week bespreken De Speld en De Grote Podcastlas een land dat in het nieuws is.

  • Oppervlakte 25 keer Nederland
  • Ligging Niet aan zee
  • Hoofdstad Addis Abeba
  • Aantal inwoners 130 miljoen
  • Vlag Groen-geel-rood met een mikadospel in het midden
  • Schenkt de wereld Koffie
  • Schenkt Egypte 80 procent van het Nijlwater
  • Schenkt Nederland Sifan Hassan
  • Andere landen met nét geen kustlijn Bolivia, Swaziland, San Marino, Moldavië
  • Landen met nét wel een kustlijn Jordanië, Bosnië en Herzegovina, Slovenië, Democratische Republiek Congo

Ethiopië wil toegang tot de zee. Het land verloor deze toegang in 1993 met de onafhankelijkheid van Eritrea, ooit de Ethiopische Costa. Nu trekt Ethiopië de diplomatieke trukendoos open in de zoektocht naar een stukje kustlijn. Het heeft Somaliland, een afvallige provincie van Somalië, bereid gevonden om een stuk land met kust af te staan voor een kleine tegenprestatie: als eerste land ter wereld de onafhankelijkheid van Somaliland erkennen.

Het is een gewaagde zet van Ethiopië. Een verbinding met de zee tegen de prijs van regionale verdeeldheid. Je moet als land wat overhebben voor een beetje zon, zee en strand.

Dwars door Ethiopië loopt de Grote Slenk, een vallei die ontstaat door het uiteenbewegen van tektonische platen. Deze is bijna vijftig keer groter dan onze eigen Roerdalslenk en is de vindplaats van miljoenen jaren oude fossielen van primitieve mensensoorten. Enkele nog levende exemplaren van deze vroege mensachtigen vind je juist weer in de Roerdalslenk.

Door de plaattektoniek liggen het westen en het oosten van Ethiopië in de geologische toekomst elk op een ander continent. Dan heeft het land dus alle toegang tot de zee die het maar wil. Het is bovendien een goed moment voor Somalië om Ethiopië terug te pakken, door een van de helften over te halen tot onafhankelijkheid.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *