Acties tegen klimaatverandering en aantal zonuren

Strandplaatsen staken tegen stijgende zeespiegel

De Nederlander pikt het niet langer, zo lijkt het. Onder het huidige kabinet namen niet alleen de olieprijzen exponentieel toe. Ook de zeespiegel blijft maar stijgen en een fatsoenlijke winter hebben we al in jaren niet meer meegemaakt. In Noord-Holland en Friesland komt men in opstand.

De inwoners van Castricum, Bergen en Egmond missen steun van de politiek tegen de dreiging van een stijgende zeespiegel. Daarom hebben de Noord-Hollandse badplaatsen de plaatselijke restaurants, cafés en strandtenten gesloten. Zij hopen zo het tij te keren. Jeffrey Bodegraaf is voorzitter van de commissie ‘Tot hier en niet verder’. Hij noemt de sluiting onvermijdelijk. “Wij wonen aan zee, moet u weten. Als het water verder stijgt, gaan wij als eerste kopje onder”, zegt Bodegraaf, die zijn strandpaviljoen heeft gesloten en nu langs de Zeeweg staat met een groot bord ‘3X toeteren voor een lager NAP’.

In IJlst (Drylts) is een vergelijkbare staking ingezet. Men opent daar de bruggen niet meer voor de pleziervaart. Burgemeester Storker van de gemeente Wymbritseradeel zag geen andere oplossing. Het is inmiddels al elf jaar geleden dat de Elfstedentocht traditiegetrouw zijn hoofdstad IJlst aandeed. Het gebrek aan natuurijs in de jaren nadien levert grote economische schade op. Storker: “We hadden zo’n mooie kluunplaats op de Oude Wetering. Daar stonden de mensen drie rijen dik. We verkochten zo een paar duizend liter snert. In de zomer zie je de toeristen hier niet. Te regenachtig. Men gaat dan liever naar Vaals of Voerendaal.” Wymbritseradeel eist komende winter een Elfstedentocht en zal anders zijn acties uit moeten breiden, waarschuwt Storker. “Het wordt tijd dat dit kabinet actie onderneemt.”

Bernard Wientjes is voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW. Hij beklaagt zich over de tijdstippen waarop in Nederland de zon opkomt en ondergaat. De arbeidsproductiviteit is in het geding, volgens Wientjes. “Op dit moment, het is nu hoogzomer, valt het wel mee. Half zes ’s ochtends is de zon al op en rond tien uur ’s avonds gaat hij weer onder. Nog geen 24-uurs economie, maar er valt goed mee te werken.” In de herfst en winter komt de zon veel te laat op, om ook weer te vlug onder te gaan. “Dan moeten mensen in het donker naar hun werk rijden. En aan het einde van de middag begint het alweer te schemeren.” Dat levert aantoonbare economische schade op, aldus Wientjes. Maar voor acties is het nog te vroeg: “Eerst maar eens kijken wat de olieprijzen doen.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *