Nieuwe krant mikt op oplage van 2 miljoen

De Bron is gratis, maar wel goed voorgelicht

voorlichters2Alweer een nieuwe krant? Landelijk verkrijgbaar, met gratis nieuws? Hij gaat er komen. Bijzonderheid: aan deze krant werken geen journalisten mee. Hij zal volledig worden samengesteld door persvoorlichters van overheden en bedrijfsleven. Zo bieden zij tegenwicht aan de ‘leugenachtige’ berichtgeving in de huidige media.

Het negativisme in de landelijke pers is communicatiemedewerkers, politiek assistenten en mediawatchers al langer een doorn in het oog. Toch bleven zij tot nu toe afhankelijk van de bestaande media om hun publiek te bereiken. Met De Bron brengen zij het nieuws voortaan direct bij het publiek. Zonder storende tussenstations.

Critici noemen de nieuwe krant ‘een aanfluiting’. Zij vrezen dat het publiek een zeer verwrongen beeld van de werkelijkheid zal krijgen. Filosoof-republikein Thomas von der Dunk wil er het volgende over kwijt: “Belachelijk, natuurlijk. De Pravda van het grootkapitaal. Onverkwikkelijk tot en met. Nee meneer, dit idee zou wel eens het slechtste kunnen zijn sinds de instelling van het Nederlandse koningshuis.”

De Bron heeft als woordvoerder Joost Ravoo, voormalig communicatiemedewerker van de NS. “In onze nieuwe krant gaan we voor positief-kritische berichtgeving” aldus Ravoo. “Het publiek zit niet te wachten op al dat negatieve gedoe. Laten we blij zijn met elkaar.” Volgens de enthousiaste woordvoerder is er voor De Bron een gouden toekomst weggelegd. En de objectiviteit? “We zijn net zo objectief als alle andere kranten. Als die het risico lopen een adverteerder kwijt te raken, moet je eens zien hoe poeslief ze schrijven.”

De eindredactie van de politieke berichtgeving zal worden verzorgd door Jack de Vries. De staatssecretaris van Defensie doet dit naast zijn huidige baan. De Vries licht graag toe waarin De Bron zal verschillen van andere kranten. “We willen de negatieve, zeurderige en, laten we er geen doekjes om winden, leugenachtige berichtgeving tegengaan.” Nederlands beste spindoctor komt met een voorbeeld. “Neem nu het verhaal van de voorselectie van embryo’s. Bussemaker spreekt een beetje voor haar beurt. Rouvoet is daar niet blij mee. OK. Prima. Maar moet dat echt zo worden uitgemeten in de pers? Er wordt meteen een heel drama van gemaakt. Ik zeg dan: Laat de politici dat lekker binnenskamers oplossen en kom ondertussen met wat luchtigers. Hoe is het met de handicap van Dijksma? Op de golfbaan, bedoel ik dan.”

Het gebruik van citaten in de huidige landelijke pers is vaak slecht, zeggen Ravoo en De Vries. “Objectiviteit is een fictie, dus kun je het nieuws beter bij de bron halen. En verslaggevers moeten dan ook proberen te begrijpen wat een politicus bedoelt. Niet letterlijk het gesprek weergeven, maar kijken wat de geïnterviewde ermee wil” zegt De Vries. Ravoo voegt hieraan toe: “Wij bieden gewoon meer context. Wij vragen verder door. Bij ons kan zowel het bedrijfsleven als de politiek echt zijn verhaal kwijt.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

geachte colega”s van de SP
naar mate de crises moet ik er toch op attenderen dat er vele nederlanders imigreren naar het buitenland omdat nederland
geen aantrekkelijk land meer is een toekomst op te kunnen bouwen.ook ik denk erover naar indonesia te vertrekken en daar mijn toekomst verder op te bouwen.velen nemen Balkenende en wouter boss van finansien niet in dank af omdat zij de grootste woord hadden in het verleden.eerst het zuur dan het zoet.wij zijn door onze eigen minister president en wouter bos bij de neus genomen.zie door het hele land de voedselbanken nu toch eens.schandalig in een land waar we toekomst konden hebben.ook als straks misschien Geert Wilders met zijn hoge zetels minister President gaat worden.
ik moet er niet aan denken dat zo iemand president moet gaan worden.zie je het al voor je.alle buitenlandse burgers eruit en de moslims gaan het eerste.wat een gedachte.het word tijd voor een nieuwe regering die gezond verstand heeft en verstandige besluiten kan nemen.

Reageer