Eigen glossy brengt Dinand tot opvallende conclusies

‘Kane is een eenmansband’

Het gaat goed met Kane. Nieuwe cd, uitverkochte shows en soms wel twee recensiesterren. Zanger Dinand kreeg zelfs, in de traditie van Linda en Matthijs, zijn eigen glossy. De productie van zijn ‘topnummer’ maakte veel los bij de Haagse alleskunner. Zo kwam hij tot het besef dat hij zijn eeuwige sidekick Dennis van Leeuwen helemaal niet nodig heeft. “Bij het maken van een eigen tijdschrift leer je al snel dat je alles ook alleen kan.”

Met een nieuw album in de winkel en een concert in De Kuip in aantocht, is de rockband Kane weer helemaal terug in de schijnwerpers. Alles wat het Haagse duo, bestaande uit zanger Dinand Woesthoff en gitarist Dennis van Leeuwen, aanraakt lijkt in goud te veranderen. Toch is het succes volgens Woesthoff geheel aan hem zelf te danken. Het duo is de enige stabiele factor in de steeds wisselende bandbezeting. Talloze drummers, bassisten, toetsenisten passeerden de revue. Veelal konden zij niet aan de hoge eisen van Woesthoff voldoen – die volgens bronnen een perfectionist lijkt te heten. Waarom Van Leeuwen nog steeds deel uitmaakt van de groep was ook de uitgesproken 35-jarige zanger een raadsel.

“Als ik er op terugkijk hoeveel tegenwerking ik van Dennis heb gekregen, is het een wonder dat Kane nog bestaat. Of zelfs in het leven is geroepen. Ik weet nog goed dat ik in mijn strandtent in Scheveningen voor het eerst ‘Damn Those Eyes’ op gitaar speelde. Alle klanten vonden het prachtig moet je weten, behalve Dennis. Die kwam na afloop naar me toe en zei dat ik als een ‘jankerige Eddie Vedder met steenkolen Engels zong’. Ik heb hem toen mijn tent uitgezet. Dat was onze eerste ontmoeting en elke keer als ik hem zien bekruipt me datzelfde gevoel weer.”

Toch deelt Woesthofff de songcredits met diezelfde Van Leeuwen? “The Beatles. Daar is de popmuziek begonnen en ik trek die lijn door. Lennon en McCartney deelden ook de credits. Ik ben Lennon en McCartney in een, maar ik moet het doen met maar één achternaam.”

De fans hoeven ondanks de scheve verhoudingen niet bang te zijn dat het tweetal uit elkaar gaat. “Als rockster leid ik niet het leven van een normale Nederlander. Ik ben veel onderweg, werk 16 uur per dag, vermaak mensen, creëer kunst. Ik sta buiten de maatschappij. Dennis is mijn verbinding met de gewone man. Hij kijkt SBS, leest de Telegraaf en gaat naar wedstrijden van ADO. Die connectie heb ik gewoon nodig om met beide benen op de grond te blijven.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

@Piet Hein. Daar geloof ik niets van. Dan hadden ze zich wel Jezus genoemd.

Reageer
gravatar

Er is veel te weinig waardering voor deze band. Wist je dat Queen zich oorspronkelijk Kane wilde noemen, en na langdurig aandringen van drie wijzen, een komeet, een stapel herders en volgens geruchten zelfs een engel konden ze op andere gedachten worden gebracht.

Reageer
gravatar

En toch zo gewoon gebleven die Dinant. Onze eigen nederbono. Hoe speelt ie het klaar? O, en Eddie Vedder mocht willen dat ie zo’n mooie warme stem had als Dinant.

Reageer