Vertrek Bunskoek leidt tot ontreddering in sterrenverslaggeving

Patty: "Ze bracht toch een stukje klasse"

Collega’s en lijdende voorwerpen in showland hebben geschokt gereageerd op het aanstaande vertrek van Daphne Bunskoek als presentatrice van RTL Boulevard. Marco Borsato laat weten ‘zijn steenpuist niet vaak met zoveel humor besproken te horen’, terwijl Ciska Dresselhuys het betreurt dat ‘alweer een sterke vrouw afhaakt in het haantjeswereldje van entertainmentverslaggeving op televisie.’ Een tijdperk wordt afgesloten.

Toen RTL Boulevard drie jaar geleden aankondigde de flamboyante Beau van Erven Dorens te vervangen door ‘girl next door’ Bunskoek, op dat moment presentatrice van Goedemorgen Nederland, ging er een zucht van verlichting door societyminnend Nederland. Jan Smit rekende op minder gezeur over zijn stem en leeftijd, terwijl Katja Schuurman hoopte op een verminderde focus op haar al dan niet vergrote borstpartij, ten gunste van meer aandacht voor haar relationele status.

Ze werden niet teleurgesteld. Bunskoek ontwikkelde zich tot de stem van de rede in het vaak chaotische en soms onevenwichtige mediacircus dat iedere werkdag plaatsvindt op RTL4. Haar analytische inslag (Bunskoek maakt onder andere haar VWO af) en achtergrond in de gedegen onderzoeksschool van het ochtendprogramma van de KRO zorgden vaak voor een remmende invloed als gesprekken te veel over dreigden te hellen naar Imca Marina’s uitdijende lichaamsvormen of een zakelijk conflict tussen collega-presentator Albert Verlinde en Marco Bakker dat on air werd uitgevochten.

Maar niet alleen intellectueel bracht Bunskoek evenwicht. In een mediaklimaat waarin maar al te vaak de kant van de Evert Santegoeds en Wilma Nanninga’s wordt gekozen, wist de montere Almelose een genuanceerd moreel oordeel over de grens tussen riooljournalistiek en smaakvol entertainmentverslag te vellen. Zo gaf ‘het geweten van Boulevard’ aan moeite te hebben met het tonen van een filmpje van een zoenende Georgina Verbaan (hetgeen echter wel in Boulevard gebeurde). Achteraf beklaagde Bunskoek zich over het gebrek aan kiesheid, hierbij aangevend: “Ik vind het niet erg als we zoiets doen met bijvoorbeeld Britney Spears. Zij woont aan de andere kant van de oceaan. Maar dit komt mij gewoon te dichtbij.”

Wie Bunskoek moet vervangen is onduidelijk. Vanwege zijn veelzijdigheid is de naam van schrijver, publicist en columnist Joost Zwagerman al genoemd.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *