Den Helder minst populaire sterfplaats

Nederlander nog liever dood gevonden in Delfzijl

Den Helder is de gemeente waar Nederlanders het minst graag dood gevonden zouden willen worden. Zo blijkt uit een onderzoek van TNS NIPO waarin alle 443 Nederlandse gemeenten werden meegenomen. De kop van Noord-Holland wordt op grote afstand gevolgd door Delfzijl. IJmuiden, Eindhoven en Meppel vullen de top vijf aan.

 

In een statistisch relevante steekproef werd gevraagd waar de respondenten het liefst zouden sterven. Iedere Nederlandse gemeente kreeg de kans om zichzelf te presenteren met een foto en een regel tekst. Den Helder, dat als motto heeft ‘Herkenbaar Anders’, leverde een wat ongelukkig gekozen foto en eindigde met afstand op plaats 443.

Speld.nl wist de hand te leggen op de foto in kwestie. We zien de omgeving van het station. Een winkelpassage met een typisch Helderse flat met oranje zonnewering. Het relatief drukke marktplein, geteisterd door zeewind en geharde probleemjongeren, wordt overzien door een watertoren die zijn beste tijd heeft gehad. Beton, asfalt en een ontheemde oudere dame met een rollator. Navraag leerde ons dat de Helderse PR-afdeling (bestaande uit twee ambtenaren) met vakantie was. De foto blijkt aangeleverd door burgemeester Stefan Hulman (VVD) en is het uitzicht vanuit zijn ambtswoning. De burgervader is in zijn vrije tijd amateur-fotograaf en debuteerde met deze foto in 2002 op de Duitse ansichtkaartenmarkt.

Hulman over de enquêteresultaten: “Ik ben er niet zeker van hoe ik deze uitslag moet interpreteren. Natuurlijk willen mensen nooit graag ergens dood gevonden worden, waar dan ook. En misschien roept onze mooie havenstad wel zo’n levenslust op, dat mensen inderdaad hier niet willen sterven.”  Raadslid Albert Stuurman van StemStuurman.nl is het hier niet mee eens: “Dit is weer een nieuwe klap voor ons imago, dat toch al niet goed was. Eerst dat gedoe met die Antillianen en nu dit. Weet u? Als mijn familie hier niet al zeventien generaties was gevestigd, zou ik er toch bijna over gaan denken om te verhuizen.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Wauw, Lelystad staat niet in de top 5? Is Den Helder echt zo erg?

Reageer
gravatar

Rijst natuurlijk de vraag: “Waar wil de gemiddelde Nederlander het liefst en het vaakst sterven?” (en dan gaat het niet over ‘le petit mort’)
Persoonlijk zie ik Grijze Grubben een goede kans maken meest geliefde sterfoord van Nederland te worden.
Chriet van Summeren, lijsttrekker van ‘Grijze Grubben Vooruit!’ en tevens oppositieleider in de dorpsraad schijnt reeds voorbereidingen te treffen om een nieuwe, lokale uitvaartonderneming te starten.

Reageer