‘Pokkenparty’ of ‘Mazelenmiddag’

Extremisme in Eco-beweging

In de afgelopen weken heeft een opmerkelijk fenomeen het licht gezien binnen de Eco-beweging. Ouders onthouden hun jonge kinderen de normale inentingen tegen pokken, mazelen en tbc op grond van ‘onnatuurlijkheid’. Waar eerst dergelijke principieel gedrag voorbehouden was aan een slinkende groep Christenen gecentreerd rond Staphorst, is de beweging voor een ‘groen afweersysteem’ in opmars.

Anders dan de Christelijke variant zijn de groene ouders bereid moeder natuur een handje te helpen, door hun kind op een ‘gunstig’ moment met het virus in contact te brengen. Deze subcultuur die zich voornamelijk via internet mobiliseert, organiseert hiervoor zogenaamde ‘pokkenparties’ of ‘mazelenmiddagen’. Op deze bijkomsten worden kinderen, waarvan verscheidene dragers zijn van het pokken- of mazelenvirus, met elkaar in contact gebracht. ‘Een kind met een natuurlijk afweersysteem is evenwichtiger, onafhankelijker van de commerciële wereld van de farmaceutische industrie,’ aldus een anonieme ingewijde.

‘Zorgwekkend,’ zo omschrijft een woordvoerder van de GGD de nieuwe beweging. ‘Net als bij de Christelijk gemotiveerde onthouding, zijn we met voeten en handen gebonden.’ Volgens de GGD is vooral problematisch dat ouders zich niet realiseren dat een prik niet wezenlijk verschilt van het normale virus, maar dat enkel de hoeveelheden gedoseerd zijn. ‘U moet het zich zo voorstellen: een paar speldenprikjes in een vinger verstevigt de hoornhuid, maar slaat u een spijker door diezelfde vinger dan heeft dat niet hetzelfde effect.’


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *