Clingendael bewijst potentieel nut pantserwagens tijdens mei 1940

Nieuwe plannen voorzien in TomToms

Nederland was niet per se verloren geweest wanneer de 28 pantserwagens die ons land verdedigden in mei 1940 opgevoerd waren geweest. Generaal majoor b.d. van der Wilgenhorst van instituut Clingendael komt tot deze conclusie in zijn vandaag uitgekomen proefschrift ‘Stoere lui tegen Stuka’s – Neerlands verloren hoop in bange dagen?’. In deze met een kennisvoucher bekostigde studie onderzocht hij de laatste der 28 exemplaren in oorlogsmuseum overloon (L). De wagen werd binnenstebuiten gekeerd en onderzocht op zijn technisch potentieel.

Met behulp van het ministerie van defensie werd berekend dat de theoretisch snelle pantserwagens, mits opgevoerd, de vijand op meerdere fronten tegelijk had kunnen bevechten door snelle tactische manoeuvres heen en weer. Wilgenhorst veronderstelt tevens dat dergelijke militaire bewegingen het oprukkende Duitse leger zodanig had kunnen misleiden en verwarren, dat een gedeeltelijke of algehele aftocht tot de mogelijkheden had behoord.

Op kritiek dat in de nieuwe internationale situatie – waarin terroristen gevaarlijker zijn geworden dan natiestaten – Instituten als Clingendael er niet meer toe doen en het ministerie van defensie niet meer weet waar zij het geld moet laten, antwoordt Wilgenhorst: ‘Geschiedenis kan wijze lessen bieden voor de toekomst. Toen vermoedden we niets als een invasie van een potentiële vijand. Ook nu richt men de blik naar binnen. Laten we buiten niet vergeten en ten allen tijde op de hoede zijn.’ Op aanraden van de generaal-majoor b.d. zijn de vijf tanks die het nederlandse leger nu heeft, opgevoerd en voorzien van Tomtom.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Het kan nog veel effectiever: Zo onderhand weten ‘onze jongens’ wel waar de Taliban hun bermbommen verstoppen. Er zou in de vredelievende variant gekozen kunnen worden om een weg NAAST de weg aan te leggen. Aldus mag de gehele berm van de oude weg vol liggen met bermbommen, ‘onze jongens’ zullen er geen last van hebben, daar zij zich nog uitsluitend over de nieuwe, naastgelegen weg verplaatsen.
Een andere oplossing kan zijn om de Taliban voor te zijn. Als je weet waar de Taliban hun bermbommen willen begraven, graaf dan zelf op juist die plek een bom in, opdat degene die daar gaat graven om een bom te plaatsen zelf wordt opgeblazen. Daar snijdt het mes aan twee kanten!

Reageer
gravatar

Waarom word er in Afghanistan niet met mini camera’s gewerkt op de routes die veel gereden worden je beveiligd het voor de burgers en het leger tegen de berm bommen deze camera’s zijn zo te plaatsen dat ze niet eens op vallen zo krijg je meer overzicht tegen zeer lage kosten .

Reageer