NOS.nl

Koning beschuldigd van majesteitsschennis

'Wilhelmina kan zich als oud-koningin niet verdedigen tegen kritiek'

Koning Willem-Alexander heeft zich in zijn toespraak bij de dodenherdenking mogelijk schuldig gemaakt aan majesteitsschennis. Dat zeggen staatsrechtdeskundigen. De koning uitte impliciete kritiek op voormalig koningin Wilhelmina, maar als lid van het Koninklijk Huis kan zij zichzelf niet verdedigen.

“Als Wilhelmina zou ingaan tegen de woorden van haar achterkleinzoon, dan zou ze de minister-president in de problemen kunnen brengen. Zo werkt de ministeriële verantwoordelijkheid nu eenmaal”, zegt hoogleraar Wim Voermans. “Daarom zijn de leden van het Koninklijk Huis beschermd tegen dit soort uitingen.”

Het is nog de vraag of de woorden van Willem-Alexander beledigend genoeg waren om daadwerkelijk tot een veroordeling te leiden. Voermans: “Maar duidelijk is dat de minister-president heel wat heeft uit te leggen.”

Ontvang uw dagelijkse dosis betrouwbaar nieuws via Whatsapp


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Dat impliceert zelfschennis. Wat in kader art 239 SR vooral zorgen baart is dat kennelijk al was voorzien dat deze voorgenomen zelfschennis op een plek plaats zou gaan vinden die normaliter tot de openbare ruimte wordt gerekend maar nu, onder volslagen onduidelijke gronden, in tegenstelling tot voorgaande jaren, voor het publiek (meer- en minderjarig) was afgesloten SR 239 1 en 2) Dat een en ander op TV te volgen is geweest is en blijft voor verantwoordelijkheid van de kijker (SR 239 3) en is de majesteit in al zijn kennelijke naaktheid (ik heb niet gekeken) niet aan te rekenen.

Reageer
gravatar

Helemaal eens met W.A. Zowel Wilhelmina als het volledige kabinet Gerbrandy moeten opstappen! Er worden geen nieuwe verkiezingen uitgeschreven.

Reageer