Postbode sleutelrol in interventieplannen Rouvoet

Meerdere instanties gaan de buurt in de gaten houden

Het kabinet trekt de komende vier jaar 441 miljoen euro uit voor een landelijk dekkend netwerk van Centra voor Jeugd en Gezin. De Centra krijgen als taak vroegtijdig in te grijpen bij probleemgezinnen. Ze richten zich op kinderen van nul tot negentien jaar en worden gevestigd in consultatiebureaus, scholen, gezondheidscentra en buurthuizen. ‘We zijn de vrijblijvendheid voorbij’, aldus minister André Rouvoet van Jeugd en Gezin. Ouders kunnen via de centra onder andere steun krijgen om hun schulden te verminderen, maar dan moeten zij in ruil daarvoor wel een opvoedingscursus volgen.

De centra moeten laagdrempelig en dicht in de buurt van de mensen zijn, willen zij het beoogde effect hebben. 95 procent van de ouders en kinderen komen al bij de hedendaagse consultatiebureau’s, de vijf procent die nu buiten beeld blijft moet actief worden benaderd. Het plan van de minister zal echter naast de directe hulpverleners ook andere diensten aanspreken om de onzichtbare 5 procent overstag te krijgen. Bakkers, slagers, groenteboeren en met name postbodes zullen belangrijke rollen gaan vervullen in het verzamelen van informatie over de ‘afwezige’ probleemgezinnen.

De MKB’ers zullen communicatiecursussen volgen om meer informatie over de thuissituatie los te krijgen bij hun klanten en deze vervolgens te rapporteren aan hulpverleners. Postbodes zullen naast de gebruikelijke werkzaamheden meer als surveillanten functioneren. Verdachte pakketjes mogen naar eigen inzicht preventief doorzocht worden voor aflevering. “Dit zijn zaken die we met z’n allen moeten aanpakken, iedereen moet zijn steentje bijdragen”, sprak de minister gepassioneerd.

Postbodes op hun rondje worden bij verdachte situaties geacht om in te grijpen door aan te bellen. “En als de eerste keer niet wordt open gedaan, net zo lang blijven terugkomen tot je wél achter die voordeur mag kijken”, sprak de minister in zijn toespraak.

Postbedrijf TNT zal vanaf september haar werknemers speciale trainingen gaan geven in het onopvallend bespieden van klanten, aanbellen als daartoe aanleiding is en brochures van de verschillende buurtcentra overhandigen. Het geheel wordt aangevuld met een cursus zelfverdediging. Dit alles mag niet ten koste gaan van de kwaliteit van de dienstverlening. “Geen makkelijke opgave”, gaf een woordvoerder van het bedrijf toe.

Hoewel de postbodes een sleutelrol zullen innemen bij de interventieplannen blijft het problematisch dat de dienstverleners alleen op de benedenverdiepingen surveillances kunnen verrichten. Er wordt gekeken of glazenwassers of meteropnemers op dit vlak uitkomst kunnen bieden. Energiebedrijf NUON is naar verluidt al in gesprek met het ministerie.

In Den Haag is verdeeld gereageerd op de plannen. Oppositiepartij VVD geeft aan positief tegenover de plannen te staan, mits ook aanpak van het integratievraagstuk in de “postbodevariant” wordt opgenomen. Regeringspartij PvdA geeft bij monde van woordvoerder Peter Mertens aan dat probleemgezinnen meer gebaat zijn bij het verbieden van spelcomputers als de Xbox en de Playstation. Deze zouden tot geweld aanzetten. “Het probleem wordt zo bij de wortel aangepakt.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Merkbaar is het komkommertijd: beide Kamers en minderheidskabinet op zomerreces in Barbados en Seychellen, de Binnenhofse kipsaté en spareribs van de door Unox gesponsorde BBQ nog tussen de tanden. Geen groot aanbod van onderwerpen; dus wat gedaan? Slechtlopende item’s van 3 jaar geleden nog een keer in de aanbieding. Maar toegegeven: 3 jaar na dato is er nog niets veranderd, CDA/VVD’s stokpaardje (privatisering van de zorgindustrie en haar periferie en overheveling naar commerciële aanbieders) huppelt nog steeds mank, doch vrolijk in de wei. En ach ja, André Rouvoet schoot zich in eigen voet en werd hinkend afgevoerd, hem wachtte het politieke afschot; de eigen fractie toeziend met koudwater krokodillentranen in de ogen. Dit Rutte-primeurkabinet maakt van een gebrek een principe: geen meerderheid, geen beleid, geen geweten, géén problemen. Zo Daksjalak, na 3 jaar sta je er niet meer alleen voor. Glückauf.

Reageer
gravatar

ik ben zelf postbode geweest een tijdje en het klopt dat je de mensen in je wijk aardig leert kennen. inderdaad kun je zo veel informatie verzamelen en wie weet help je een crimineel vangen, of iemand die onterecht een uitkering ontvangt.
ik heb ook boodschappen bezorgd voor albert, de bezorgservice van albert heijn. dan kom je helemaal bij de mensen binnen en terwijl zij geld zoeken, kun je mooi rondkijken.
zeker in deze crisistijd, nu er op de hulpinstanties bezuinigd gaat worden (en op de politie trouwens!), kunnen wij de hulpinstantieschouders enigszins ontlasten door zelf het voorwerk te doen.
wat ik dan weer jammer vind, is dat dit weer vanuit de overheid gesuggereerd moet worden. jammer dat we zelf niet op het idee gekomen zijn! ik zie hierin een gemiste kans van de bonden en het MKB om voortrekker te zijn in deze.
maar niets let ons om alsnog samen de schouders eronder te zetten en dit land een mooier land te maken. een nóg mooier land mag ik wel zeggen!

Reageer