Rouvoet schrapt Sinterklaas

Kredietcrisis treft ook traditionele feesten

In economisch turbulente tijden komt Minister van Jeugd en Gezin André Rouvoet met een unieke oplossing voor de noodlijdende Nederlandse gezinnen. Om de lasten van de kredietcrisis het hoofd te bieden stelt hij voor om de twee belangrijkste familiefeestdagen, Sinterklaas en Kerst, te laten fuseren. “Wij zien in dat Nederlandse gezinnen, en vooral de minima, het in de huidige situatie erg lastig hebben. Daarom hebben wij besloten om de twee festiviteiten die traditioneel het meest beslag leggen op de portemonnee te laten fuseren. Zo worden beide tradities behouden, maar wordt het voor iedereen een stuk betaalbaarder”

Het nieuwe feest, Sintmis, zal op 15 December plaatsvinden en volgens Rouvoet “het beste van twee werelden” combineren. Kerstklaas, zoals de nieuwe kindervriend zal heten, zal komen uit het bergachtig gebied in Wit-Rusland, halverwege tussen het Turkse Myra en Lapland. Hij zal het authentieke jolige karakter van zijn twee voorgangers behouden, maar daarbij de ogen niet sluiten voor het huidige economische klimaat. Kerstklaas deed tegenover De Speld al een boekje open over enkele ‘vrolijke doch nuttige maatregelen.’

Niet alleen de 50% reductie in feestdagen, maar ook andere pragmatische richtlijnen moeten financiële verlichting bieden in de doorgaans dure decemberdagen. Om de distributiekosten onder controle te krijgen zullen de cadeaus op maandagmiddag 15 december tussen 12:00 en 13:00 bij het gemeentehuis op te halen zijn. Verder zullen de pepernoten niet meer gestrooid worden, maar uitgedeeld. Kerstklaas stelt dat dergelijke kleine maatregelen een significant verschil kunnen maken. “Voorheen ging 47% van het snoepgoed nodeloos verloren, maar zal er nu door zorgvuldig uitdelen een rendement van 98% gehaald kunnen worden. Met het afschaffen van de chocoladeletters M en W wordt er tevens flink gesneden in de cacao-kosten. Ook aan de traditioneel energieverspillend lampjes, kaarsen en kerstbomen komt een einde: kunstbomen met spaarlampen zullen eenmalig aan ieder huishouden verstrekt worden.”

Het revolutionaire plan kan in de Tweede Kamer op brede steun rekenen. Minister van Financiën Wouter Bos is blij dat er “met de chocolade euro’s voorzichtiger wordt omgesprongen.” Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren heeft daarbij afgedwongen dat de rendieren zich aan de Arbo-wetgeving moeten houden en maximaal twee uur per dag de slee mogen trekken. Het is nog onduidelijk of de Zwarte Pieten nu de rest van het vuile werk moeten opknappen.

Rouvoet zelf is in elk geval overtuigd van het feit dat het Nederlandse volk Kerstklaas zal omarmen. De Nederlandse kinderen zullen moeten wachten tot 8 december, wanneer de goedheiligman in de arrenslee op de boot Marken zal binnenvaren.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Mensen mensen, vergeten we nu niet iets? Wié dan gaat die functie dan invullen? Ik kan me indenken dat dat nogal wat oneenigheid over zal bestaan. Aangezien een freefight-gevecht niet zozeer meer een bespreekbare optie zal zijn zal er toch op een andere manier geslachtofferd moeten worden. Dat de heer Rouvoet hierover nog helemaal niets heeft meegedeeld doet bij mij het vermoeden rijzen dat hijzelf aast op deze nieuwe functie. Ondanks dat deze heer al voldoende ervaring heeft met iedere vorm van kul verkondigen en kinderen verhaaltjes vertellen die niet geheel juist zijn, laat ik de pakjesdistributie toch niet graag aan hem over. Ik ben bang dat hij dit over zal laten aan zijn Gristenvriendjes. En zeg nu zelf, u heeft toch ook niet graag leden van de Christenunie op uw dak staan, wel? Teven voorzie ik een significante daling in de amusementsfactor van de toekomstige cadeautjes. Een kinderbijbel of lidmaatschap van het plaatselijke koor zal voor de hedendaagse jeugd misschien toch net iets minder frivool overkomen, al zal de heer Rouvoet hier ongetwijfeld andere ideeën over nahouden. Mogelijk dat een referendum hierover uitsluitsel zou geven.

Reageer
gravatar

@SGP afdeling Tholen: Een beetje euthanasie bestaat toch gewoon? Dan ben je eenzijdig verlamd, of je begrijpt alles en kunt niet meer reageren. Niet leuk, maar het bestaat wel.
En ik heb nog niet in de bijbel kunnen vinden, dat Sinterklaas niet bestaat of mag bestaan. En over kerstbomen en -ballen heb ik ook nooit wat gelezen.
Wij katholieken weten bovendien dat god alles vergeeft als je maar biecht en je penitentie doet. Alleen mag he natuurlijk niet op de hostie bijten.

Reageer
gravatar

@22: Met Gods Woord wordt niet gemarchandeerd. ‘Een beetje Sinterklaas’, dat is wat betreft de SGP afdeling Tholen net zoiets als ‘een beetje euthanasie’. Het zou ons ook niet verbazen als Rouvoet zijn voorstel binnenkort op zondag gaat verdedigen in Buitenhof. De christelijke waarden zijn bij de CU niet in goede handen.

Reageer
gravatar

@SGP afdeling Tholen:
Is dit een typisch protestantse splijtingsruzie? In de Roomse Kerk is er tenminste eenheid (of anders … ).
Ik constateerde al, dat Rouvoet (toen door mij nog abusievelijk gespeld als Rouwvoet) juist twee heidense feesten afschaft en vervangt door één onchristelijk feest. Jullie doen net, alsof hij Kerstmis en Sinterklaas propageert.

Reageer
gravatar

Kan iemand van die SGP-afdeling mij alstublieft uitleggen hoe dat zit? Ik heb nog nooit gemerkt, dat Onze Onvolprezen Minister Vorr Jeugd & Gezin een bit in heeft. Is dat een nieuw, schier onzichtbaar model? En door wie wordt de Beste Man dan bereden? Gij roept meer vragen op, dan dat gij antwoorden geeft.

Reageer
gravatar

Weer typisch zo een slappe actie van Rouvoet, die wederom aantoont dat de bijbelse waarden niet in goede handen zijn bij de ChristenUnie.

Waar staat in het Heilige Schrift dat Jezus Christus zijn verjaardag vierde? Precies: nergens. De naam het al ‘kerstmis’: het betreft hier een paapse aberratie aangelengd met heidense elementen. Volkomen terecht heeft Oliver Cromwell dit feest dan ook afgeschaft.

Over de afgodenverering van de bisschop met demonische krachten Sint Nicolaas (wie rijden er ook alweer nog meer op paarden, het zijn er vier…) wil ik het niet eens hebben.

Wij zullen bidden voor de zondaar Rouvoet

Reageer
gravatar

Nu breekt mij de klomp! Sedert 15 jaar leid ik hier in Veenendaal niet zonder succes klasjes ‘Kerststukjes maken’. Ik heb daar een heel aardige bijverdienste aan, kan ik wel zeggen. Uitgerekend de man, die ik mede heb geholpen in de Tweede Kamer te kiezen, komt die dan om zeep helpen, nota bene in het kader van ‘de bestrijding der kredietcrisis’!
Ik zie mij genoodzaakt mijn familie en kennissen in de boomkwekerijen te Boskoop te organiseren en evt. over te gaan tot oprichting ener nieuwe politiek partij, die vanuit Christelijke Waarden wortel vat in ‘s lands bestel.

Reageer
gravatar

We zouden natuurlijk beide namen als geldige aanduiding kunnen hanteren. Er zijn meer dieren, die twee benamingen hebben. Zo weet ik bijv. uit betrouwbare bron, dat de woestijnkat ook wel zandkat wordt genoemd. Derhalve kan de Pool Okapi ook wel Laplandse Trekree worden genoemd.

Reageer
gravatar

HET! De Laplandse Trekree, wat ik mij brom! Bezie de gelijkenis met een ander hoogtepunt uit De Schepping en je zult begrijpen, dat mij ook de benaming ‘Pool Okapi’ niet vreemd voorkomt.

Reageer
gravatar

Aanvullend op Joris: de kerstman snapt er geen bal van. Overigens (gedeeltelijk Off Topic): zijn er hier meer menschen die moeite hebben met de uiters vage benaming ‘rendier’? Mijn katten kunnen ook ‘rendieren’ zijn, als ik me boos maak. Ik overweeg een comittee op te richten dat als doel heeft het weledele dier om te dopen tot ‘Laplandse Trekree’. Zijn hier mensen die mijn visie delen? Wie HET weet, mag ‘HET’ zeggen!

Reageer
gravatar

Het anti-papisme moet als opbouwende, positieve waarde niet worden onderschat! Ik heb als klein, skelter rijdend jongetje een volstrekt anti-papistische opvoeding genoten, opgroeiend in een huis, tegenover een Roomsche kerk, alsmede een Roomsche Lagere school. Nog immer zal ik geen carnaval vieren, ten gevolge waarvan onsch land nog immer niet naar de bliksem is gegaan, tijdens die vermaledijde dagen.

Reageer
gravatar

Wat een gelul. Hier vieren we voortaan alleen nog maar Wim Heitinga dag.

Reageer
gravatar

Hoewel ik de blijdschap van (o.a.) Kees22 deel, vind ik tevens dat Abigail wel een punt heeft. Ik zou willen voorstellen, dat er een overgangsperiode komt, waarin een ieder vast kan wennen aan de nieuwe situatie. Ik zou ervoor pleiten, dat de Pieten de rest van deze Sinterklaasperiode engelenhaar dragen ipv de bekende zwarte krullenpruik. Bovendien is de ingreep kerstballen ipv de goudkleurige oorringen ook een mooie stap. Als vervolgens de kerstman met kerstbomen uit een zak gaat strooien, is de overgangsperiode naar mijn idee al flink gevorderd. Kan binnen 2 jaar de Kerstklaas op 15 december een feit zijn. Let maar op: binnen 5 jaar wil niemand meer terug naar die vreselijke tijd met twee van die feesten in 1 maand. Wat ik mij brom!

Reageer
gravatar

Een ouderwetse papenhaatactie. Verhagen zit in het buitenland en Rouvout komt hier met de facto terugdraaien van 1863.

Reageer
gravatar

Ik vind het wel een goed idee. Ik ben vlak voor Sinterklaas jarig en krijg dus altijd weinig cadeaux. Als Kerstklaas op 15 december gevierd wordt, krijg ik vst wel meer cadeaux, in totaal!

Overigens laat Rouwvoet zien wat voor een geweldig staatsman hij is: hij slaat verschillende vliegen in een klap.
1) Hij is, als gelovig gristen, eindelijk van die heidense feesten af. Dat heeft dan wel 2000 jaar gekost, maar uiteindelijk zegeviert het Ware Geloof!
2) Hij heeft, als aanbidder van god, de Mamon een zware slag toegebracht: de heerschappij in een keer gehalveerd.
3) Hij heeft, als sociaal bewogen gezinsman, vele gezinnen en vooral de kinderen daarvan behoed voor de schande van maar een feest te kunnen vieren, dit i.t.t. tot de andere gezinnen en hun kinderen.
4) Hij laat, als verantwoordelijk leidsman, zien hoe we in deze barre tijden soberheid kunnen betrachten.

Ik kan haast niet wachten op de volgende stap die hij ongetwijfeld zal nemen: het uitbannen van de heidense Paashaas en de Pinkstervuren en die feesten op één dag laten vallen.
In dat geval kan hij nog een extra winst boeken door die dag vast op een zondag te laten vallen, zodat de huidige vrije maandagen tot het verleden behoren en we de Nationale Productiviteit flink kunnen opvoeren.

Rouwvoet is mijn Held!

Reageer
gravatar

Het moet niet gekker worden. Ik heb een minima inkomen maar ik heb kleine kids en die geloven volop in sinterklaas. Mijn oudste is 3 en het begint voor hem te leven.

Dan ziet hij in een keer kerstklaas, dat zal hij begrijpen, niet dus. Van de week de optocht in onze woonplaats en er liep een kerstman voorop als geintje, mijn zoontje (en veel meer kids) waren hevig verbouwereerd, want dat hoorde niet!

Kies een feest wat je viert! Kleine kids geloven in Sinterklaas, het hoort hier thuis. In Amerika enzo heb je Kerst. Kies 1 feest wat je groots viert, en hou het ander ingetogen of vier het niet. En er zijn zat mogelijkheden voor goedkope cadeautjes.

Laat de regering zich met andere dingen bezig houden als dit soort zaken. Laat het feest van de kinderen met rust!!

Reageer
gravatar

wat een ……. jeetje hé.

kerst en sinterklaas samenvoegen??
hallo he,
vier gewoon of kerst of sinterklaas als je te weining geld heb.
doen veel meer mensen, je hoeft niet allebei te vieren hoor!

en als die man eens zou kijken naar de achterkant van de chocoletters zal die zien dat ze grotendeels de zelfde grammen chocolade hebben!!

alleen met de pepernoten strooien heeft hij misschien een idee..

kortom.. Dikke Onzin!!

Reageer
gravatar

*Reeds uit volle borst begint te zingen*
‘Zie ginds komt de kunstboom uit Ochochorsk weer aan’ en
“..en geef dfan wat leh-hekkers iin één of andere hand (koek-koek)’
Dat zal een dolle boel worden, daar reken ikl op!

Reageer