NOS / Shutterstock

NOS / Shutterstock

Nederlanders van plan boeken, tijdschriften en kranten voortaan over de grens te halen

Nu het nieuwe kabinet van plan is de btw op boeken, tijdschriften en kranten van 9 naar 21 procent te verhogen, gaan mensen op zoek naar goedkopere alternatieven. Veel Nederlanders zijn daarom van plan de grens over te gaan naar Duitsland, om ze daar voortaan te halen.

“De boeken in Duitsland zijn straks euro’s goedkoper dan hier. Als ik tien Duitse boeken insla scheelt me dat zo een paar tientjes, dus het loont zeker om even heen en weer te rijden”, zegt de 60-jarige Marcel, die vlak aan de Duitse grens woont. “Dan neem ik neem er ook meteen wat mee voor mijn zoon, die ook leest. En misschien wel voor de buren ook.”

Ook voor de 42-jarige Elly, die geen rijbewijs heeft en met het openbaar vervoer naar Duitsland zou moeten, zegt dat het de moeite waard is vanaf Amersfoort: “Je leest onderweg misschien wel een tijdschriftje al, maar als je er dan weer tien mee terug neemt, haal je het er uiteindelijk toch uit.”

Ook voor theaterliefhebbers Ria (62) en Wim (68) is de aangekondigde btw-verhoging reden om binnenkort een tripje naar Duitsland te maken. “We gaan binnenkort naar Das Phantom der Oper in Berlijn!” vertelt Wim. “In Nederland hebben we ’m al 25 keer gezien, dus een nieuwe versie is wel een keer leuk.” Ria vult hem aan: “Ik hoop dat ze daar ook Soldaat van Oranje hebben.”

Het zal naar verwachting niet louter eenrichtingsverkeer worden. De kermisbranche verwacht dat veel Duitsers naar Nederland zullen komen voor een ritje in de botsauto’s.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *