Shutterstock / Marcel Alsemgeest / Wolf-photography / Wikimedia Commons

Shutterstock / Marcel Alsemgeest / Wolf-photography / Wikimedia Commons

De 4 beste tips om je als culturele instelling te herprofileren als kermis, circus, attractiepark of dierentuin

Uit het coalitieakkoord bleek dat de formerende partijen het btw-tarief op culturele goederen en diensten willen verhogen van 9% naar 21%. Gelukkig voor highbrow cultuurminnend Nederland gelden deze wijzigingen niet voor kermissen, circussen, attractieparken en dierentuinen. Gezien deze plannen zit er dus voor alle culturele instellingen in Nederland maar één ding op: ze moeten zich herprofileren. En aangezien wij niet de beroerdste zijn, helpen we ze graag met een paar tips!

1. Volgens artikel 1 van het wetboek van circussen moet 10% van de leden van de raad van bestuur clowns zijn. Uit onderzoek is gebleken dat sommige organisaties al ruim aan dit criterium voldoen. Voor andere organisaties wordt het ten zeerste aanbevolen om snel een uitzendbureau voor clowns in te schakelen. Als er geen clowns beschikbaar zijn dan kunnen PVV-fractieleden met veel vrije tijd ook prima als stand-in clown fungeren.

2. Bouw een botsauto-segment in uw foyer. Het kan wat rommel veroorzaken en misschien raken een paar personeelsleden lichtgewond. Maar niets kenmerkt een kermis meer dan een paar debielen die in autootjes tegen elkaar aan rijden. Additionele tip: zorg dat alle rondslingerende boeken en tijdschriften worden verwijderd. Dit kan een zweem van culturele verrijking geven. En dat is natuurlijk niet de bedoeling.

3. U kunt ook kiezen voor een subtielere aanpak. Zorg ervoor dat uw bezoekers uw programmering ervaren als een emotionele achtbaan. Dat scheelt u weer een hele verbouwing en u hoeft slechts Ivo van Hove in te huren.

4. Wie zegt dat inhoud en acrobatiek niet samengaan? Laat vanaf nu al uw acteurs hun monoloog brengen, terwijl ze een trapeze-act uitvoeren. ‘To be or not to be’ zal nooit meer hetzelfde zijn.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *