Wikimedia Commons / Shutterstock / uslatar /  Artush / INTREEGUE Photography

Wikimedia Commons / Shutterstock / uslatar / Artush / INTREEGUE Photography

10 dingen die je absoluut moet doen als je niet in Barcelona bent

Heb je jezelf en je naasten getrakteerd op een heerlijk weekendje niet in Barcelona? Wat een fantastische keuze! Andere plekken dan Barcelona bruisen van energie en zitten tjokvol gezellige tentjes, adembenemende natuur en verheffende cultuur. Mis niks van het duizelingwekkende aanbod en ga sowieso naar deze 10 plekken.

Eten: restaurant Nögen in Aarhus

Als je niet in Barcelona bent zijn er duizenden restaurantjes en natuurlijk is er ook nog de optie om gewoon thuis te koken, of desnoods wat te laten bezorgen. Voorkom dat je dagenlang staat te schuifelen en twijfelen op zoek naar het beste restaurant. Onthoud gewoon de simpele vuistregel: als er veel locals zitten, dan moet het wel goed zijn. Als je niet in Barcelona bent, moet je dus vooral op zoek naar de plekken waar géén inwoners uit Barcelona zijn te vinden. Check eventueel even bij de obers, die weten het vaak wel. Wij hebben zelf bijvoorbeeld heerlijk gegeten bij restaurant Nögen in Aarhus, Denemarken. Niks aan de inrichting, kaart, of bezoekers dat ook maar een vleugje Catalaans ademde. Heerlijk.

Drinken: café Joos, De Bilt

Een lekker drankje slaan we nooit af. Koffie, een biertje, wat Sprite of gewoon water; het is allemaal verkwikkend, zeker als je dorst hebt of een wat droge keel. Wij waren positief verrast door het drankaanbod bij café Joos, gelegen aan de centrale rotonde in De Bilt. Er is een terras en er stopt een bus praktisch voor de deur (bus 77 Nieuwegein – Bilthoven). Tip: neem wel wat geld mee, de lokale valuta is geld.

Uitgaan: Club Berghain (Berlijn) of Gellions Bar (Inverness)

Als je op city trip bent overal behalve in Barcelona, dan leer je allesbehalve Barcelona pas echt goed kennen tijdens een ouderwets avondje stappen. Wij hebben de hele nacht doorgehaald in de beroemde Club Berghain in Berlijn. Mocht je niet zo into techno en electro zijn, dan kunnen we je ook van harte Gellions Bar in Inverness aanraden.

Overnachten: Camp Kangiusaq (2 uur zeilen vanaf Nuuk)

Heb je het wel gehad met die kleine, saaie hotelkamers, waarbij het altijd maar weer de vraag is hoeveel bedwantsen zich in je dijen nestelen en of het personeel achter je aan komt om de shampoo terug te vragen? Boek dan eens een yurt (een traditionele ronde tent) in Groenland, op slechts 2 uur zeilen van de hoofdstad Nuuk. Een overweldigende ervaring, waarbij je je ver, héél ver buiten Barcelona waant.

Fun fact: een yurt komt eigenlijk uit Mongolië, maar de eigenaar van Camp Kangiusaq (een Inuït genaamd Taqtu) zag dat er in een straal van 2 uur zeilen vanaf Nuuk geen enkele mogelijkheid was tot overnachten in een Yurt, en hij sprong vol overgave in dit gat in de markt. Tot nu toe heeft hij nog niet heel veel spijt ('ooit wordt dit winstgevend').

Koffie: de Starbucks in Addis Abeba

Waar kun je nou een betere bak koffie drinken dan in Ethiopië, het land waar de koffie rond de 10e eeuw werd ontdekt? Wij trakteerden onszelf in de ochtend op een heerlijke bak leut (een medium roast uit Guatemala en een Creamy Vanilla) bij de Starbucks in hoofdstad Addis Abeba en vervolgden goed uitgeslapen onze reis. Extra handig: de Starbucks zit op het vliegveld, dus je kunt zó weer door (pas op dat je niet abusievelijk naar Barcelona vliegt!!).

Wandelen: het historische stadscentrum van Charleroi

Ben jij niet vies van een stevige wandeling? Dan mag je in je handen wrijven dat je niet naar Barcelona bent gegaan. Er zijn namelijk zóveel fantastische wandelpaden buiten Barcelona te vinden! Wij kozen voor een wandeling vanaf de Rue Brigade Piron en de Rue de Montigny, allebei in het centrum van Charleroi gelegen. Het is een vrij korte wandeling, zo'n anderhalve kilometer, en het mooie is dat je dan ook echt wel genoeg hebt gezien.

Uitzicht: het planetarium van Franeker

Vanaf de Montjuïc heb je een prachtig uitzicht over de Catalaanse hoofdstad Barce… ho, nee, wegwezen daar, laat je niks aanleunen door mensen die zeggen dat je voor een mooi uitzicht in Barcelona moet zijn. Voor een mooi uitzicht hoef je alleen maar naar boven kijken. Bijvoorbeeld in het Eise Eisinga Planetarium te Franeker. Tijdens de rondleidingen leer je vanalles over ons zonnestelsel en op een heldere dag laat de vrijwilliger je zelfs door hét pronkstuk van het museum (een telescoop) naar de planeten kijken. De maan, Mars, Venus, ze waren nog nooit zó dichtbij. En het bestbewaarde geheim is misschien wel: op geen van deze hemellichamen ligt een Barcelona gesitueerd.

Extra mooi voor de organisatie: sinds eind 2023 staan ze op de Unesco Werelderfgoedlijst, waardoor ze een sticker naast de ingang kunnen plakken en de entree omhoog kunnen gooien.

Strand: Playa Ocotal

Ben je toch meer van het strand dan van de hemelse uitzichten? Wij vonden een leuk strandje in Costa Rica voor je: Playa Ocotal. Het is dan misschien niet groot, en er zijn dan misschien geen horeca of sanitaire voorzieningen en er ligt dan misschien wel opvallend veel poep van toekans, maar we vonden het al met al toch wel charmant. Een prima plek voor als je even wat verkoeling zoekt.

Gebouw dat maar niet af raakt: de Grote of Sint-Maartenskerk, Zaltbommel

Houd je van architectuur en dan met name van gebouwen waar al eeuwenlang aan wordt gewerkt zonder dat het ooit af wordt gemaakt? Maar expliciet niét de Sagrada Familia omdat die in Barcelona staat, waar jij absoluut niet bent? Ga dan naar de Grote of Sint-Maartenskerk in Zaltbommel. Alleen al voor de naam, haha, want je denkt misschien 'naar welke van de twee moet ik dan?' maar het is dus dezelfde kerk. Waarom hij zo heet is niet duidelijk, het zal er wel aan liggen of er die ochtend protestanten of katholieken in zitten te prevelen, maar het belangrijkste aan deze kerk is dat hij niet af is en dat zie je van een afstand al, want het ding is behoorlijk afgestompt aan de bovenkant. Dat zit zo: de torenspits brandde in 1538 (na Chr.) door blikseminslag af. Snel daarna, in 1708, waren ze een eind met een nieuwe spits, maar zag men af van de finishing touch. In de 20e eeuw (bekend van ondermeer de Eerste Wereldoorlog) bekeek men het dossier-torenspits nog eens goed, en besloot men dat het prima was zo. Er is ook een orgel.

Museum: Wellington Museum

Het Wellington Museum in Wellington (Nieuw-Zeeland) staat op de 4e plaats van beste musea die Wellington te bieden heeft, en direct als je binnenstapt snap je waarom: dit museum is gewoon heel oké. Je leert er alles over het ontstaan van de stad Wellington, inclusief inzichtelijke tijdslijn vanaf het jaar 1800. Er zijn ook lockers, voor het geval je even je waardevolle spullen wilt opbergen.

Tip 1: reserveer vooraf een kaartje, het is vervelend als je naar Nieuw-Zeeland afreist om ter plekke te horen dat het museum te vol is

Tip 2: als je dat kaartje hebt gereserveerd, vergis je dan niet in het gelijknamige Wellington Museum in Waterloo (België).

Meer handige, inspirerende Speld-tips voor als je niet in Barcelona bent? Bestel dan nu onze tweeduizend pagina's tellende reisgids 'Inverse Barcelona'


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Snack: HOY worst
Houd je van een tussendoortje met een stevige “bite” en heb je bovendien nog eens een bijzonder sterke maag. Ga dan naar de dichtstbijzijnde supermarkt en schaf de goedkoopste HOY worst aan die in de aanbieding is. Snij die worst in plakjes. Neus dicht, maar het is verstandig ook de ogen te sluiten, want bij het zien van al die rotzooi is het nog maar de vraag of je een hap durft te nemen.
Na het nuttigen van de betreffende worst is het verstandig zo snel mogelijk een toilet te zoeken. Grote kans dat ie er onmiddellijk aan de bovenkant weer uitkomt. Maar ook de duitse versie (“durchlauf”) is niet te versmaden.
Tip 1: sluit vooraf een goede verzekering af
Tip 2: maak geen afspraken voor de eerste drie dagen na nuttiging

Reageer