Shutterstock / Ann Kosolapova

Shutterstock / Ann Kosolapova

Gevangenissen gaan voortaan hospiteeravonden inplannen voor nieuwe gedetineerden

Nederlandse gevangenissen gaan voortaan hospiteeravonden inplannen nu cellen steeds schaarser worden door het tekort aan cipiers. Daarom wachten steeds meer veroordeelden thuis tot ze hun straf kunnen uitzitten. Dit leidt tot grote frustratie: “M’n moeder loopt elke dag maar aan m’n kop te zeiken. Op een gegeven moment wil je gewoon het huis uit, weet je? Op je eigen benen staan”, vertelt de 22-jarige Tim.

“We beginnen lekker casual. Veel criminelen nemen een fles wijn of een lekker kaasje mee op de hospiteeravonden. Dat wordt enorm gewaardeerd. Op basis van de eerste tien minuten maken we een selectie voor de tweede ronde”, legt cipier Kim uit. “Daarin moeten ze een lekker gek feitje over zichzelf vertellen en zeggen of ze meer een banaan of een appel zijn. En bijvoorbeeld aangeven hoeveel verkeersborden ze al gestolen hebben.”

Sommige criminelen verliezen bijna de hoop, zo ook Michael. “Ik ben het al zeven keer niet geworden. Laatst baalde ik echt. Het was zo’n leuk celblok met andere drugsdealers. Drie van de vijf hadden ook een traantje onder hun ogen. Ik voelde echt een klik en dan hoor je dat je het wéér niet bent geworden. En dat ze nota bene voor een witteboordencrimineel zijn gegaan. Ja, dat wens je gewoon je ergste vijanden niet toe. Of althans Bolle Jan wel.’’


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *