Shutterstock / VanderWolf Images /www.hollandfoto.net / Lea Rae / Oleg_Yakovlev

Shutterstock / VanderWolf Images /www.hollandfoto.net / Lea Rae / Oleg_Yakovlev

ASML en Boskalis in nieuw seizoen van Ik Vertrek

Aan een nieuw seizoen van het populaire AVROTROS-programma Ik Vertrek doen dit jaar ASML en Boskalis mee. De bedrijven staan op het punt te emigreren naar het buitenland en worden de komende tijd gevolgd.

Hoofdredacteur Kim Janssen licht de keuze toe: “We wilden een keer iets anders dan weer een naïef koppel uit Assen volgen dat halsoverkop naar Burkina Faso vertrekt om daar een katten-B&B te beginnen. Daarnaast willen we tonen dat grote multinationals, net als onvoorbereide boomers, obstakels kunnen ervaren tijdens hun buitenlandse avontuur.”

Beide bedrijven lopen meteen tegen een paar bureaucratische hindernissen aan. “Zo blijkt al snel dat er nog een paar formuliertjes ingevuld moeten worden voordat ze gebruik kunnen maken van belastingvoordelen voor kennismigranten. Daarnaast is het een flinke domper voor de CEO van Boskalis als hij erachter komt dat hij zich weer bezig moet houden met futiliteiten zoals ‘mensenrechten’ en ‘klimaatverandering’. Ook het plaatsen van de septic tank van het kantoor is een gedoe. Dit bezorgt de bedrijven een paar slapeloze nachten.’’

Verder bevatten de afleveringen nog meer vertrouwde elementen, waaronder een totaal gebrek aan taalkennis. “Aangezien de expats ook op hun nieuwe werklocatie er alles aan zullen doen om de taal niet te leren. Waardoor basale interacties met de lokale bevolking niet mogelijk zijn. Dit ondervindt ook James van IT. Die staat met zijn handen in het haar als een reparateur met hem wil overleggen hoe ze zijn wasmachine gaan maken. Gelukkig is zijn zoontje de taal wel machtig en hij handelt het netjes af.”

Later dit jaar komt er ook een extra seizoen van ‘Ik Vertrek: Hoe gaat het nu met?’ waarin Shell en Unilever te zien zijn.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *